Drámai globális tengerszint emelkedés jön, sokkal nagyobb, mint gondoltuk

2021 / 05 / 11 / Justin Viktor
Drámai globális tengerszint emelkedés jön, sokkal nagyobb, mint gondoltuk
A 21. század végére az eddig jósolthoz képest plusz húsz centiméterrel emelkedhet a globális tengerszint, a Harvard Egyetem kutatóinak új számításai szerint. Ezekben rámutatnak, hogy eddig sajnos rosszul számoltunk és kihagytunk egy monumentális erejű elemet a gyorsuló ütemű globális olvadás okozta probléma felméréséből.

Összeomló jégmezők

A gondot a Nyugat-Antarktiszi jégmezők összeomlása és az ennek nyomán kialakuló globális tengerszint-emelkedés okozza, no és az a hiba, hogy eddig senki nem számolt az úgynevezett vízexpulzió mechanizmusával (water expulsion mechanism) azzal a folyamattal, amikor a terület alatt fekvő szilárd kőzetlemez emelkedni kezd, miután az olvadás következtében lekerül róla a hatalmas súlyú jégtakaró nagy része. 

A szilárd kőzetalap emelkedés közben tetemes mennyiségű vizet tol le saját magáról, mely az óceánokba távozik, tovább növelve az olvadás miatt amúgy is jelentős vízszint emelkedés mértékét.

A becslések szerint a Nyugat-Antarktiszi jégmező összeomlása után a globális tengerszint-emelkedés eléri majd a 3,2 métert.

Plusz 30 százalék

„Ha a Nyugat-Antarktiszi jégmező összeomlik, az átlagosan 3,2 méteres globális tengerszint-emelkedéssel jár majd. Mi arra jutottunk, hogy a vízexpulzió mechanizmusa egy métert, azaz további 30 százalékot ad hozzá ehhez az értékhez” – mondta el Evelyn Powell posztgraduális hallgató.

"A hatás nagysága sokkolt minket. A korábbi tanulmányok, melyek ezt a mechanizmust fontolóra vették, nem számoltak a következményeivel" - tette hozzá Linda Pan, Ph.D. a Föld és bolygótudományi hallgató, aki Powellel közösen készítette a tanulmányt.

Az egyméteres plusz emelkedés nagyjából ezer éven belül következhet be, a folyamat első hatásai azonban sokkal hamarabb érezhetők lesznek. A Pan és Powell által elvégzett szimuláció alapján a 21. század végére 20 centiméter plusz vízszint növekedéssel kell számolnunk a vízexpulziós mechanizmus a hatásai miatt.

„Minden, a nyugat-antarktiszi jégtakaró olvadása miatti tengerszint-emelkedést vagy klímamodellezésen alapuló előrejelzést felül kell vizsgálni e miatt a munka miatt, függetlenül attól, hogy az adott előrejelzés e század végéig terjed-e, vagy hosszabb időtávot ölel fel”- mondta el Jerry X. Mitrovica, a Föld- és Bolygótudományi Tanszék professzora a tanulmány vezető szerzője.

(Forrás: Harvard Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Bill Gates részben a Bitcoint okolja a klímaváltozás miatt Amint a bitcoin új csúcsok felé mozdul, Bill Gates milliárdos filantróp riasztó képet fest a kriptopénz feltűnően magas szén-dioxid-kibocsátásából fakadó ökológiai lábnyomáról, ami a jövőben csak súlyosbodni fog, mivel a világ legnagyobb kriptopénzének elfogadása a várakozásoknak megfelelően szárnyal.

Én nem mondom, hogy klímaváltozás van, de... Ma, 2019. november 11-én van az első nap az írott történelemben, hogy Ausztráliában nem esett egy csepp eső sem. Sehol. Odalent szárazság van, kontinensszerte lángol a bozót és pokoli a forróság.

Kína az egész fejlett világnál több üvegházhatású gázt bocsát ki egy új jelentés szerint A klímaváltozás az átlagos időjárási minták bármely hosszú távú változása, akár globálisan, akár regionális szinten. A szigorúan vett definíció szerinti változás sokszor bekövetkezett már a Föld történetében, a mai változásokat azonban az emberi tevékenység okozza, és minden sokkal gyorsabban történik mint a múltban.


 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egyáltalán nem biztos, hogy a szén-dioxid-leválasztás jó megoldás a globális felmelegedés problémájára
Egyáltalán nem biztos, hogy a szén-dioxid-leválasztás jó megoldás a globális felmelegedés problémájára
Bár a szén-dioxid forrásnál történő leválasztása vagy a légkörből való eltávolítása jó ötletnek tűnhet a kibocsátás csökkentése szempontjából, a magas költségek, illetve a szén-dioxid tárolásával kapcsolatos kihívások gátat szabhatnak a technológia terjedésének.
Elkezdett sodródni a világ legnagyobb jéghegye
Elkezdett sodródni a világ legnagyobb jéghegye
Az egykor az Antarktisz részét képező jéghegy az elmúlt hónapokban a szél és az áramlatok hatására lendületet vett, mostanra pedig már az Antarktiszi-félsziget északi csücskénél tart.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.