Drámai globális tengerszint emelkedés jön, sokkal nagyobb, mint gondoltuk

2021 / 05 / 11 / Justin Viktor
Drámai globális tengerszint emelkedés jön, sokkal nagyobb, mint gondoltuk
A 21. század végére az eddig jósolthoz képest plusz húsz centiméterrel emelkedhet a globális tengerszint, a Harvard Egyetem kutatóinak új számításai szerint. Ezekben rámutatnak, hogy eddig sajnos rosszul számoltunk és kihagytunk egy monumentális erejű elemet a gyorsuló ütemű globális olvadás okozta probléma felméréséből.

Összeomló jégmezők

A gondot a Nyugat-Antarktiszi jégmezők összeomlása és az ennek nyomán kialakuló globális tengerszint-emelkedés okozza, no és az a hiba, hogy eddig senki nem számolt az úgynevezett vízexpulzió mechanizmusával (water expulsion mechanism) azzal a folyamattal, amikor a terület alatt fekvő szilárd kőzetlemez emelkedni kezd, miután az olvadás következtében lekerül róla a hatalmas súlyú jégtakaró nagy része. 

A szilárd kőzetalap emelkedés közben tetemes mennyiségű vizet tol le saját magáról, mely az óceánokba távozik, tovább növelve az olvadás miatt amúgy is jelentős vízszint emelkedés mértékét.

A becslések szerint a Nyugat-Antarktiszi jégmező összeomlása után a globális tengerszint-emelkedés eléri majd a 3,2 métert.

Plusz 30 százalék

„Ha a Nyugat-Antarktiszi jégmező összeomlik, az átlagosan 3,2 méteres globális tengerszint-emelkedéssel jár majd. Mi arra jutottunk, hogy a vízexpulzió mechanizmusa egy métert, azaz további 30 százalékot ad hozzá ehhez az értékhez” – mondta el Evelyn Powell posztgraduális hallgató.

"A hatás nagysága sokkolt minket. A korábbi tanulmányok, melyek ezt a mechanizmust fontolóra vették, nem számoltak a következményeivel" - tette hozzá Linda Pan, Ph.D. a Föld és bolygótudományi hallgató, aki Powellel közösen készítette a tanulmányt.

Az egyméteres plusz emelkedés nagyjából ezer éven belül következhet be, a folyamat első hatásai azonban sokkal hamarabb érezhetők lesznek. A Pan és Powell által elvégzett szimuláció alapján a 21. század végére 20 centiméter plusz vízszint növekedéssel kell számolnunk a vízexpulziós mechanizmus a hatásai miatt.

„Minden, a nyugat-antarktiszi jégtakaró olvadása miatti tengerszint-emelkedést vagy klímamodellezésen alapuló előrejelzést felül kell vizsgálni e miatt a munka miatt, függetlenül attól, hogy az adott előrejelzés e század végéig terjed-e, vagy hosszabb időtávot ölel fel”- mondta el Jerry X. Mitrovica, a Föld- és Bolygótudományi Tanszék professzora a tanulmány vezető szerzője.

(Forrás: Harvard Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Bill Gates részben a Bitcoint okolja a klímaváltozás miatt Amint a bitcoin új csúcsok felé mozdul, Bill Gates milliárdos filantróp riasztó képet fest a kriptopénz feltűnően magas szén-dioxid-kibocsátásából fakadó ökológiai lábnyomáról, ami a jövőben csak súlyosbodni fog, mivel a világ legnagyobb kriptopénzének elfogadása a várakozásoknak megfelelően szárnyal.

Én nem mondom, hogy klímaváltozás van, de... Ma, 2019. november 11-én van az első nap az írott történelemben, hogy Ausztráliában nem esett egy csepp eső sem. Sehol. Odalent szárazság van, kontinensszerte lángol a bozót és pokoli a forróság.

Kína az egész fejlett világnál több üvegházhatású gázt bocsát ki egy új jelentés szerint A klímaváltozás az átlagos időjárási minták bármely hosszú távú változása, akár globálisan, akár regionális szinten. A szigorúan vett definíció szerinti változás sokszor bekövetkezett már a Föld történetében, a mai változásokat azonban az emberi tevékenység okozza, és minden sokkal gyorsabban történik mint a múltban.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.