Dubaiban megnyílt a világ legmélyebb medencéje

2021 / 07 / 12 / Perei Dóra
Dubaiban megnyílt a világ legmélyebb medencéje
Dubai mérnökei és tervezői nem viccelnek, ha a kivitelezés méretéről van szó. A Deep Dive Dubai medence mélysége ugyanis hatvan méter, a benne található vízmennyiséggel pedig akár hat olimpiai úszóverseny megrendezésére szolgáló medencét is feltölthetnénk. Ezek után nem csoda, hogy a komplexum a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Dubai grandiózus fejlesztéseiről már korábban is írtunk itt a Rakétán, most pedig megint előrukkolt egy újdonsággal. Így az ország immáron a világ legmagasabb felhőkarcolója és a világ legnagyobb bevásárlóközpontja után a világ legmélyebb medencéjének címét is magáénak tudhatja. A Deep Dive Dubai a maga hatvan méteres mélységével nemrég ugyanis letaszította a képzeletbeli trónjáról elődjét, a negyvenöt méteres lengyel Deepspotot:

Bár a komplexum még nem áll nyitva a nagyközönség előtt (csak meghívásos alapon látogatható), annyit azonban már tudunk, hogy azt elsősorban búvárok szórakoztatására szánták. Dubai koronahercege, Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk egyike lehetett az első kipróbálóknak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Deep Dive Dubai (@deepdivedubai) által megosztott bejegyzés

A The Interesting Engineering cikke szerint a medence vizének hőmérséklete körülbelül harminc fok, legnagyobb látványossága pedig egy - Atlantiszra hajazó - elsüllyedt város. A víz alatti metropolisz épületei kivilágítva, különleges hangeffektekkel várják a búvárokat, sőt akár egy billiárd- vagy csocsómeccset is lenyomhatnak, illetve arcade gépekkel játszhatnak a mélyben.

A szórakoztatási funkcióját kiegészítve a medence egyúttal filmstúdióként is szolgál.

A Deep Dive Dubai megálmodói szerint a világ legnagyobb víz alatti műterme filmesek ezreit csábítja majd az országba, hogy ott forgassák a legújabb szuperprodukciókat. A medencében ötvenhat kamera figyeli a látogatók minden lépését, ezzel is vigyázva biztonságukra.

A vízgyűjtő fala mellé pedig egy éttermet építettek, hogy a kint maradt családtagok és barátok is megcsodálhassák a komplexum belsejét. A CNN információi szerint a merülőknek pedig azt javasolják, hogy búvárkodás után legalább tizennyolc, de ha lehet huszonnégy óra elteltéig ne merészkedjenek háromszáz méterrel a tengerszint fölé. Magyarán ne akarják egy napba besűríteni a világ legmélyebb medencéjéhez és a legmagasabb felhőkarcolójához tett kirándulásukat.

(Fotók: Maxim)

További cikkek a témában:

Ebben a földalatti luxusbunkerben boldogan eltöltenénk az apokalipszist Van saját medencéje, színház- és moziterme, szaunája, meg minden, amit el tudunk képzelni. És az is, amit nem.

13 millió medence víz repül a fejünk felett, és már esténként is látható a Neowise üstökös képében A C/2020 F3 (NEOWISE) üstököst 2020 március 27-én fedezte fel a NASA. A helyzete felfedezésekor a déli féltekéről látható Puppis (Hajófara) csillagképben volt, de most már az északi féltekéről látható és itt ér el napközelséget is, ami nagyobb csóvát, fényességet jelent. Utoljára a Hale-Bopp adott ilyen észlelési élményt 1995-ben.

Dubai a 3D nyomtatásban is világuralomra tör Átadták a világ első kétszintes, 3D nyomtatási technológiával kivitelezett épületét, ami impozáns méreteivel kapásból világcsúcsot döntött.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.