Ebben a csúcstechnológiájú szkafanderben térnek majd vissza a NASA űrhajósai a Holdra

2020 / 10 / 08 / Felkai Ádám
Ebben a csúcstechnológiájú szkafanderben térnek majd vissza a NASA űrhajósai a Holdra
A NASA 40 éve most rukkolt elő új szkafanderrel. Nem is akármilyennel, hanem ami illik a Hold kegyetlen viszonyaihoz, sőt akár a Marson is beválhat majd.

A NASA 2024-ben tervez visszatérni a Holdra az Artemis program keretében. Mivel ez az Apollo programokhoz képest hosszabb tartózkodást jelent az égitesten, így rengeteg problémát kell megoldani, például azt, hogy a Hold felszínén jóval erősebb a sugárzás, mint akár a Földön, akár a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Némileg speciális a fejlesztés alatt eszközök közül a szkafandereké, hiszen ezeket nem kizárólag a Holdra szánják. Sőt, mint ahogy korábban már írtuk, ez a védőöltözék, az Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) tartja majd életben az asztronautákat a Marson is.

A szkafander moduláris kialakítású, vagyis mindenféle szélsőséges viszony elviselésére át lehet alakítani. Erőssége amellett, hogy védelmet nyújt, az, hogy a földi környezetben megszokott, nagyobb mozgásszabadságot is lehetővé teszi – ez például egyáltalán nem volt jellemző az Apollo prgoram nehézkes űrruháira. A Marsra szánt ruha amúgy több kiegészítő rendszert is kap, ilyen lesz például a vörös bolygó szén-dioxid gazdag légkörében működő létfenntartó rendszer, aminek alapvető működését az éppen a Marsra tartó Perseverance is tesztelni fogja.

Persze hol van még a Mars? Térjünk is vissza a Földre, vagyis a Holdra! A xEMU tehát az első teljesen új szkafander, amit a NASA az elmúlt 40 évben kifejlesztett. Első körben az űrhivatal öt ilyen ruhát tervez legyártani. Az elsőn, amely majdnem kész van, és amelyen az utolsó simításokat a tervek szerint decemberben befejezik, fogják a dizájn ellenőrző tesztjeit elvégezni. A másodikon a minőségi tesztelés történik majd meg. A harmadikat pedig a Nemzetközi Űrállomáson próbálják majd ki. Végül a maradék kettőben fogják végrehajtani a visszatérést a Holdra 2024-ben az Artemis 3 küldetés keretében – írja a space.com.

A szkafandereken kívül egy hűtésre való alsóruházatra is szükség lesz, aminek már el is készült a prototípusa. Illetve a hátizsákszerű Portable Life Support System, vagyis az életben tartó rendszer további fejlesztése is folyamatban van.

Emellett pedig megkezdődtek az első tesztek az említett szkafandereken a Lyndon B. Johnson Űrközpont (Houston) Neutral Buoyancy Laboratory medencéjében. A medencében különböző gravitációs viszonyokat lehet szimulálni, így például a Föld körüli pálya mikrogravitációs környezetét, illetve a holdi gravitációt, ami a Földön tapasztalhatónak az egyhatoda. Minderre szükség is van, hiszen hiába a rengeteg tapasztalat, ami az ISS-ről induló űrséták alatt gyűlt össze, a Hold felszínén egészen más viszonyok uralkodnak. Az asztronauták a víz alatt most olyan mozgásokat gyakorolnak, mint felszíni minták begyűjtése, létra elhelyezése, és nem utolsó sorban (mint a fenti videón is látható): ünnepélyes zászlókitűzés.

(Borítókép: NASA/Bill Brassard)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.