Ebben a csúcstechnológiájú szkafanderben térnek majd vissza a NASA űrhajósai a Holdra

2020 / 10 / 08 / Felkai Ádám
Ebben a csúcstechnológiájú szkafanderben térnek majd vissza a NASA űrhajósai a Holdra
A NASA 40 éve most rukkolt elő új szkafanderrel. Nem is akármilyennel, hanem ami illik a Hold kegyetlen viszonyaihoz, sőt akár a Marson is beválhat majd.

A NASA 2024-ben tervez visszatérni a Holdra az Artemis program keretében. Mivel ez az Apollo programokhoz képest hosszabb tartózkodást jelent az égitesten, így rengeteg problémát kell megoldani, például azt, hogy a Hold felszínén jóval erősebb a sugárzás, mint akár a Földön, akár a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Némileg speciális a fejlesztés alatt eszközök közül a szkafandereké, hiszen ezeket nem kizárólag a Holdra szánják. Sőt, mint ahogy korábban már írtuk, ez a védőöltözék, az Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) tartja majd életben az asztronautákat a Marson is.

A szkafander moduláris kialakítású, vagyis mindenféle szélsőséges viszony elviselésére át lehet alakítani. Erőssége amellett, hogy védelmet nyújt, az, hogy a földi környezetben megszokott, nagyobb mozgásszabadságot is lehetővé teszi – ez például egyáltalán nem volt jellemző az Apollo prgoram nehézkes űrruháira. A Marsra szánt ruha amúgy több kiegészítő rendszert is kap, ilyen lesz például a vörös bolygó szén-dioxid gazdag légkörében működő létfenntartó rendszer, aminek alapvető működését az éppen a Marsra tartó Perseverance is tesztelni fogja.

Persze hol van még a Mars? Térjünk is vissza a Földre, vagyis a Holdra! A xEMU tehát az első teljesen új szkafander, amit a NASA az elmúlt 40 évben kifejlesztett. Első körben az űrhivatal öt ilyen ruhát tervez legyártani. Az elsőn, amely majdnem kész van, és amelyen az utolsó simításokat a tervek szerint decemberben befejezik, fogják a dizájn ellenőrző tesztjeit elvégezni. A másodikon a minőségi tesztelés történik majd meg. A harmadikat pedig a Nemzetközi Űrállomáson próbálják majd ki. Végül a maradék kettőben fogják végrehajtani a visszatérést a Holdra 2024-ben az Artemis 3 küldetés keretében – írja a space.com.

A szkafandereken kívül egy hűtésre való alsóruházatra is szükség lesz, aminek már el is készült a prototípusa. Illetve a hátizsákszerű Portable Life Support System, vagyis az életben tartó rendszer további fejlesztése is folyamatban van.

Emellett pedig megkezdődtek az első tesztek az említett szkafandereken a Lyndon B. Johnson Űrközpont (Houston) Neutral Buoyancy Laboratory medencéjében. A medencében különböző gravitációs viszonyokat lehet szimulálni, így például a Föld körüli pálya mikrogravitációs környezetét, illetve a holdi gravitációt, ami a Földön tapasztalhatónak az egyhatoda. Minderre szükség is van, hiszen hiába a rengeteg tapasztalat, ami az ISS-ről induló űrséták alatt gyűlt össze, a Hold felszínén egészen más viszonyok uralkodnak. Az asztronauták a víz alatt most olyan mozgásokat gyakorolnak, mint felszíni minták begyűjtése, létra elhelyezése, és nem utolsó sorban (mint a fenti videón is látható): ünnepélyes zászlókitűzés.

(Borítókép: NASA/Bill Brassard)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.