Égbe emelkedtek a legújabb repülő taxik, amelyek forradalmasíthatják a közlekedést

2022 / 06 / 13 / Bobák Zsófia
Égbe emelkedtek a legújabb repülő taxik, amelyek forradalmasíthatják a közlekedést
A repülő járművekkel való közlekedés nem lesz drágább a hagyományos módon, az utakon guruló taxiknál az egyik eVTOL gyártócég szerint.

AutoFlight

Az AutoFlight Prosperity I légitaxijának demonstrációs célokra szánt prototípusa már több mint 30 tesztrepülésen van túl, amelyek mindegyikét az áprilisban tartott bemutatkozója óta kivitelezte. A Prosperity I POC2 (proof-of-concept) verziója új propellereket kapott, amelyek a levegőbe emelkedést segítik elő, a haladást biztosító, korábban két oldalt elhelyezett két propellert pedig egy középső propellerrel és két motorral cserélték fel.

A jelenlegi konfiguráció már a végleges kialakítással majdnem egyező képet mutat, de a teljes nagyságú, kész eVTOL-t csak valamikor az év végén mutatják majd be. A cég későbbi tervei szerint a személyszállítási szolgáltatást 2026-ban kezdhetik meg, és a légitaxi 10 percre csökkenti majd az egyébként órákig tartó autós utazást, anélkül, hogy többé kerülne a hagyományos taxiknál.

Volocopter

A Volocopter VoloDrone járművének tesztrepülés közbeni teljesítményét már tavaly, a VoloCity-ét idén áprilisban mutatták be a nagyközönségnek: az előbbi eVTOL hatalmas méreteivel tűnik ki a versenytársak sorából, mivel ezt a járművet csomagszállításra szánják, a jövőben akár 200 kilogramm szállítmányt is fuvarozhat 40 kilométer távolságba, míg a VoloCity a párizsi olimpián debütál és utána a városokban végzi a taxiszolgáltatási feladatait.

A cég három utas szállítására alkalmas VoloConnectjének első repülésére most került sor, a prototípust két percen át tesztelték különféle manőverek elvégzésével. A VoloConnect a VoloCity kiegészítésére szolgál, a hatótávja ugyanis meghaladja a másik eVTOL-ét: száz kilométer megtételére lesz képes 250 km/h végsebességgel (a VoloCity egy feltöltéssel 35 kilométert tesz meg és maximális sebessége 110 km/h). A Volocopter valamivel előbbre tervezi a szolgáltatás elindítását - ahogy korábban írtuk, az engedélyek beszerzése után a párizsi olimpián már ezzel szállítanák a látogatókat és utána rendszeresítik a szolgáltatást.

Lilium

A Lilium eVTOL gyártó Phoenix 2 modellje az egyik legnehezebb próbáján van túl, június 6-ai bejelentés szerint sikerrel teljesítette azt a manővert, amelynek során a "lebegő" pozícióból horizontális haladási irányba váltottak a főszárnyai. A Lilium leírása szerint ez az egyik legbonyolultabb, de egyben legalapvetőbb művelet, ami az eVTOL működéséhez elengedhetetlen és az eredményes teszt mérföldkövet jelent a légi közlekedés számára. A Lilium az ötödik generációs gépet tavaly Németországban kezdte tesztelni, idén pedig a spanyolországi ATLAS központban folytatták a próbákat, következő lépésként a nagysebességű repülést demonstrálják majd.

A nyár folyamán bemutatják a Phoenix 3 prototípust is, amitől még jobb eredményeket várnak, az engedély megszerzését az eredeti tervek szerint 2023 végére tervezték. Az eVTOL speciális, 36 propellerrel ellátott kialakítása az átlagosnál nagyobb teljesítményre teszi képessé: maximális sebessége 300 km/h, hatótávja 300 km.

(Fotó: Lilium)

A légitaxik hamarosan beköltöznek a garázsunkba Az elmúlt napokban két olyan ígéretes koncepció is napvilágot látott, amelyek már a közeljövőben elhozhatják a nem csak bérelhető, de birtokolható légitaxik korszakát.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.