Égbe emelkedtek a legújabb repülő taxik, amelyek forradalmasíthatják a közlekedést

2022 / 06 / 13 / Bobák Zsófia
Égbe emelkedtek a legújabb repülő taxik, amelyek forradalmasíthatják a közlekedést
A repülő járművekkel való közlekedés nem lesz drágább a hagyományos módon, az utakon guruló taxiknál az egyik eVTOL gyártócég szerint.

AutoFlight

Az AutoFlight Prosperity I légitaxijának demonstrációs célokra szánt prototípusa már több mint 30 tesztrepülésen van túl, amelyek mindegyikét az áprilisban tartott bemutatkozója óta kivitelezte. A Prosperity I POC2 (proof-of-concept) verziója új propellereket kapott, amelyek a levegőbe emelkedést segítik elő, a haladást biztosító, korábban két oldalt elhelyezett két propellert pedig egy középső propellerrel és két motorral cserélték fel.

A jelenlegi konfiguráció már a végleges kialakítással majdnem egyező képet mutat, de a teljes nagyságú, kész eVTOL-t csak valamikor az év végén mutatják majd be. A cég későbbi tervei szerint a személyszállítási szolgáltatást 2026-ban kezdhetik meg, és a légitaxi 10 percre csökkenti majd az egyébként órákig tartó autós utazást, anélkül, hogy többé kerülne a hagyományos taxiknál.

Volocopter

A Volocopter VoloDrone járművének tesztrepülés közbeni teljesítményét már tavaly, a VoloCity-ét idén áprilisban mutatták be a nagyközönségnek: az előbbi eVTOL hatalmas méreteivel tűnik ki a versenytársak sorából, mivel ezt a járművet csomagszállításra szánják, a jövőben akár 200 kilogramm szállítmányt is fuvarozhat 40 kilométer távolságba, míg a VoloCity a párizsi olimpián debütál és utána a városokban végzi a taxiszolgáltatási feladatait.

A cég három utas szállítására alkalmas VoloConnectjének első repülésére most került sor, a prototípust két percen át tesztelték különféle manőverek elvégzésével. A VoloConnect a VoloCity kiegészítésére szolgál, a hatótávja ugyanis meghaladja a másik eVTOL-ét: száz kilométer megtételére lesz képes 250 km/h végsebességgel (a VoloCity egy feltöltéssel 35 kilométert tesz meg és maximális sebessége 110 km/h). A Volocopter valamivel előbbre tervezi a szolgáltatás elindítását - ahogy korábban írtuk, az engedélyek beszerzése után a párizsi olimpián már ezzel szállítanák a látogatókat és utána rendszeresítik a szolgáltatást.

Lilium

A Lilium eVTOL gyártó Phoenix 2 modellje az egyik legnehezebb próbáján van túl, június 6-ai bejelentés szerint sikerrel teljesítette azt a manővert, amelynek során a "lebegő" pozícióból horizontális haladási irányba váltottak a főszárnyai. A Lilium leírása szerint ez az egyik legbonyolultabb, de egyben legalapvetőbb művelet, ami az eVTOL működéséhez elengedhetetlen és az eredményes teszt mérföldkövet jelent a légi közlekedés számára. A Lilium az ötödik generációs gépet tavaly Németországban kezdte tesztelni, idén pedig a spanyolországi ATLAS központban folytatták a próbákat, következő lépésként a nagysebességű repülést demonstrálják majd.

A nyár folyamán bemutatják a Phoenix 3 prototípust is, amitől még jobb eredményeket várnak, az engedély megszerzését az eredeti tervek szerint 2023 végére tervezték. Az eVTOL speciális, 36 propellerrel ellátott kialakítása az átlagosnál nagyobb teljesítményre teszi képessé: maximális sebessége 300 km/h, hatótávja 300 km.

(Fotó: Lilium)

A légitaxik hamarosan beköltöznek a garázsunkba Az elmúlt napokban két olyan ígéretes koncepció is napvilágot látott, amelyek már a közeljövőben elhozhatják a nem csak bérelhető, de birtokolható légitaxik korszakát.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.