Egy eszközzel hamarosan okostávcsővé alakíthatjuk a mobilunkat

2021 / 02 / 04 / Perei Dóra
Egy eszközzel hamarosan okostávcsővé alakíthatjuk a mobilunkat
A fejlesztőket az a gondolat inspirálta az okostávcső megalkotásánál, hogy segítségével szuper hobbi-asztrofotóssá váljanak még azok is, akik csillaglesés közben sem szívesen szakadnának el okostelefonjuktól. A teleszkóp használatának ugyanis előfeltétele a mobil, melyen keresztül a tulajdonosok tájékozódhatnak majd a csillagtérképen, illetve rögzíthetik asztrofotóikat. Ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a világ legkisebb, hordozható csillagvizsgálója mindannyiunk számára megnyitja az égboltot.

A Vaonis második generációs csillagvizsgáló készüléke leegyszerűsíti a csillagok megfigyelését, okosfunkcióinak hála pedig magasabb szintre emeli az amatőr csillagles élményét. A latin esthajnalcsillag kifejezésből eredeztethető Vespera nevű teleszkóp egy 2016 óta működő francia cég fejlesztése, amely a világ első, hordozható Stelina okostávcsövével lépett a startupok közé.

Az alapítók olyan eszközt akartak piacra dobni, ami többet nyújt használóinak a drón- és GoPro-kamerás fotózásnál, és amivel az univerzumot fotózhatjuk, ezáltal a csillagvizsgálat mindenki számára elérhetőbbé válik. Ennek eredményeként született meg a második hordozható kutatóbázisuk, amely szintén ötvözi a kamera és a távcső funkciót, de súlya viszont csupán fele elődje súlyának, plusz akár egy hátizsákba is befér. A Vespera ugyancsak automatizált, kiválasztja a szükséges lencsét ahhoz, hogy nagy felbontásban, jó minőségben egészen távoli objektumokról láthasson és rögzíthessen digitális képeket – olvasható a Designboomon. Ennek érdekében a jelenleg kapható legjobb minőségű alkatrészeket, köztük a Sony két legújabb képszenzorát is beépítették a szerkezetekbe, és gondosan ügyeltek arra, hogy a megfigyelő állomásokat a lehető legegyszerűbb módon lehessen kezelni. Vagyis az előkészület mindössze annyit jelent, hogy

felállítjuk az állványt a lábak segítségével, bekapcsoljuk a készüléket, és csatlakoztatjuk a telefonhoz.

Ezt követően a rendszer a GPS segítségével beazonosítja a megfigyelés helyét, és egy csillagfelismerő szoftverrel kilistázza az adott földrajzi ponton és időszakban elérhető csillagképek vizsgálatát. A készülék mellé fejlesztett applikációban kiválasztható, hogy melyik égitestet, csillagköd-képződményt, kisbolygót vagy holdat szeretnénk megfigyelni, amelyeket a rendszer megkeres az égbolton, nyomon követi, majd képeket rögzít róla.

A termék oldalán azt írják, hogy az app olyan, akár a felhasználó személyre szabott űrközpontja, ahol a csillagkatalógusból kiválaszthatja, hogy merre tenne szívesen egy képzeletbeli utazást. Valamint egyéni ajánlásokat kaphat arról, hogy mit érdemes megfigyelni tartózkodási helye és a csillagászati naptár szerint, miközben megtanulja azt is, milyen lépéseken keresztül érheti el a kiválasztott csillagot.

További cikkek a témában:

Több méteres távolságból is tölthetők lesznek a Xiaomi telefonjai A gyártó olyan technológiát mutatott be, amellyel akár a szoba másik feléből is tölthetők a telefonok, okosórák, fitneszkarkötők.

Egy férfi szétkapta, majd mechanikus sárkányszobrot épített a Xiaomi Mi 11-ből Harminc napig dolgozott remekművén, és több mint ötszáz különböző elektronikai komponenst felhasznált, mire a sárkány elnyerte végleges formáját.

Ezek lehetnek a meghatározó mobiltrendek 2021-ben Bár a múlt héten bemutatott Samsung Galaxy S21 Ultra a specifikációja alapján nem sokban különbözik a tavalyi modelltől, közelebbről megnézve a készülék tele van olyan újdonságokkal, amelyeket eddig még nem nagyon láthattunk telefonokban.

(Fotó: DesignBoom via Vaonis)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.