Ezek lehetnek a meghatározó mobiltrendek 2021-ben

2021 / 01 / 21 / Bobák Áron
Ezek lehetnek a meghatározó mobiltrendek 2021-ben
Bár a múlt héten bemutatott Samsung Galaxy S21 Ultra a specifikációja alapján nem sokban különbözik a tavalyi modelltől, közelebbről megnézve a készülék tele van olyan újdonságokkal, amelyeket eddig még nem nagyon láthattunk telefonokban, viszont jó esélyük van rá, hogy hamarosan minden készülékben elengedhetetlenek legyenek. A bemutató kapcsán már megvizsgáltuk, hogyan illeszkedik az S21 a mobilpiaci trendekbe, most pedig lássuk, mit üzen maga a telefon a közeljövő mobiltechnológiájával kapcsolatban.

Wi-Fi 6E

A készülék egyik nagy újdonsága a Wi-Fi 6E szabvány megjelenése, ami annyira új, hogy az első routereket is csak nemrég, a január elején megrendezett CES-en mutatták be. Ennek megfelelően valamennyit még biztosan várnunk kell, mire ki tudjuk aknázni a magasabb frekvenciasávban rejlő lehetőségeket, de a technológia elterjedése hosszabb távon biztosra vehető.

A Samsung Galaxy S21 Ultra az első telefon, ami már támogatja az új típusú vezeték nélküli kapcsolatot, ezt a készülékben található Broadcom BCM4389 chip teszi lehetővé. Ahogy korábban említettük, a Wi-Fi 6E különlegessége, hogy a jól megszokott 2,4 és 5 GHz-es frekvencia helyett magasabb, 6 GHz-es frekvenciasávban üzemel. Bár az elméleti legmagasabb adatátviteli sebessége ugyanúgy 9,6 Gbps, mint a Wi-Fi 6-nak, ám ez a gyakorlatban nem számít, hiszen nincs olyan internetkapcsolat, ami ezt valóban ki tudná használni. A Wi-Fi 6E mégis gyorsabb internetsebességet tesz lehetővé, ugyanis egy olyan frekvenciát használ, amit semmilyen más rendszer nem, a hat, egymással nem átlapoló frekvenciasávban így semmi sem zavarja a jelet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a letöltési sebesség akár az 1-2 Gbps-ot is elérheti rendkívül alacsony (1 milliszekundum alatti) késleltetés mellett.

Természetesen arról nem szabad megfeledkezni, hogy ezt csak a megfelelő internet-előfizetéssel tudjuk kihasználni, de ma már Magyarországon is léteznek olyan csomagok, amik akár 1 vagy 2 Gbps sávszélességet is lehetővé tesznek.

UWB

Az ultra szélessávú technológia először a tavaly bemutatott Note 20 Ultrában mutatkozott be, de a Samsungnak most sikerült annyira feltölteni funkciókkal, hogy az már tényleg hasznosnak tűnik. Az UWB kis hatótávolságú vezeték nélküli kapcsolat létesítésére használható, vagyis ugyanazt tudja, mint a jelenleg elterjedt Bluetooth LE és NFC, de mindkettőhöz képest számos előnye van. Az UWB legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy a fent említett vezeték nélküli szabványoknál jóval gyorsabb, akár másodpercenként 27 megabites adatátvitelre képes, így nem meglepő, hogy első körben a Samsung is a Nearby Share funkciónál tette elérhetővé az UWB-t, amivel fájlokat, dokumentumokat, videókat oszthatunk meg más készülékekkel.

Az UWB-nek a helymeghatározása is sokkal pontosabb, mint a Bluetooth-é, hiszen a jelerősség helyett a jel által megtett út ideje alapján számolja ki az eszközök pontos helyzetét. Emellett valamivel nagyobb, 70-250 méteres hatótávolságban használható, és a késleltetési ideje is alacsonyabb, kevesebb mint egy milliszekundum. A Samsung a Galaxy S21-sorozatnál egy sor olyan új funkciót bemutatott, amire az új technológia használható lesz, ilyen például a SmartThings Find, amivel a készülékeinket (például vezeték nélküli fülhallgató) kereshetjük meg, de az UWB-s telefonunk használható lesz érintésmentes fizetésre, okosotthon eszközök kezelésére (például okos zár kinyitására) és az autónk távirányítója helyett is. Utóbbi esetében a Samsung együttműködik a Car Connectivity Consortiummal is, vagyis a BMW-től az Audiig több nagy márka fogja támogatni a szabványt.

UWB-t fog használni a Samsung készülékkereső kütyüjének a drágább változata, a SmartTag+ is, amivel a Tile-hoz hasonlóan a személyes tárgyainkat kereshetjük meg a telefonunk segítségével.

S-Pen

Az S-Pen digitális toll éveken keresztül a Note-széria exkluzív kiegészítőjének számított, és bár az utóbbi időben a Samsung már táblagépeknél is elérhetővé tette, ez az első alkalom, amikor a Note-on kívül más okostelefonjukkal is kompatibilis lesz. Az S21 egyelőre egy kissé lebutított, Bluetooth nélküli digitális tollat kap, ami így is rendkívül hasznos, hiszen a szokásos jegyzetelési és rajzolási funkciók mellett a Samsung Notes alkalmazással használva többek között arra is képes, hogy bedigitalizálja a kézírásunkat. Ahogy korábban írtuk, az S-Pen megjelenése a Note-szérián kívül megerősíteni látszik azt a pletykát, hogy a Samsung kivonhatja a Note-sorozatot a forgalomból, de majdnem ilyen érdekes kérdés, hogy különálló kiegészítőként milyen lesz az S-Pen fogadtatása. A Galaxy S21 Ultrához már nem jár alapból a digitális toll, ráadásul a tollat nem csúsztathatjuk be a telefonba, hanem egy erre kialakított tokban tarthatjuk, vagyis az S21 Ultrával megmérettetik, hogy a felhasználóknak mennyire fontos valójában ez a funkció. Ha a dolog bejön a Samsungnak, akkor elképzelhető, hogy más gyártók is követni fogják a példájukat, viszont ha nem vásárolják elegen a kiegészítőt, az akár az S-Pen végét is jelentheti.

Dupla telefotó lencse

Az elmúlt években a mobilkamerák egyik leggyorsabban fejlődő funkciója az volt, hogy milyen távolságra lehet velük zoomolni, amiben a Samsung most új frontvonalat nyitott az S21 Ultrával. A telefonban már nem egy, hanem két telefotó lencse van, ami azt jelenti, hogy a készülék 3x-os és 10x-es optikai zoomra is képes. Ez hatalmas különbséget eredményez az olcsóbb csúcskészülékekhez képest, hiszen jó néhány ilyen telefonban (pl. Xiaomi Mi 10T, Oneplus 8T) egyáltalán nincs optikai zoom, miközben a 108 megapixeles főkamerának köszönhetően a Samsung telefonja még 30x-os nagyítással is teljesen vállalható fotókat készít. Hogy a zoom-háború pontosan mikor ér véget, azt egyelőre nem lehet látni, de mivel a készülékek egyre több és több lencsét vonultatnak fel, így egyáltalán nem tűnik lehetetlennek, hogy a dupla telefotó lencse hamarosan más telefonokban is elterjed.

Az alábbi galériában a zoom nélkül, 10x-es valamint 30x-os zoommal készült fotók láthatók.

QHD felbontás + 120Hz-es képfrissítés

A QHD felbontású kijelző és a 120Hz-es képfrissítés önmagában nem újdonság, azonban a Galaxy S21 Ultra az első, ami ezt a két dolgot egyszerre tudja. A gyártók eddig rendszerint az üzemidőre hivatkozva nem engedték, hogy Full HD felbontás felett is használjuk a magasabb képfrissítést, a Galaxy S21 Ultra 5000 mAh-os akksija viszont bírja az iramot. A tapasztalataink szerint adaptív képfrissítésnél 6-7 óra aktív használatot lehet belőle kifacsarni, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egynapos üzemidő legfeljebb csak hosszabb játékokkal vagy filmnézéssel kerül veszélybe. Az üzemidő szempontjából az akkumulátor méreténél is fontosabb, hogy az S21 Ultra egészen 11Hz-ig tudja leszabályozni a képernyő frissítési frekvenciáját, vagyis amikor épen nem használjuk ki aktívan a magasabb képfrissítési rátát (például mert egy állóképet nézünk), akkor nem fogyasztja fölöslegesen az akkumulátort.

Nincs töltő és fülhallgató

Eddig arról beszéltünk, hogy mi van a Galaxy S21 Ultrában, de muszáj arról is szót ejteni, hogy mi nincs: töltő és fülhallgató. Bár ezt a trendet az Apple kezdte el az októberben bemutatott iPhone 12-vel, de az S21-széria bemutatásával vált biztossá, hogy a töltő és a fülhallgató hamarosan ugyanolyan múlt idő lesz a telefonoknál, mint a jack-csatlakozó. A Samsung környezetvédelmi okokból száműzte ezeket a kiegészítőket a telefon dobozából, arra hivatkozva, hogy a felhasználók nagy részének úgyis van korábbról töltője és fülhallgatója, bár kérdés, hogy ha valóban ez az ok, akkor miért nem adnak ingyen töltőt és fülhallgatót annak, aki mégis igényli. Hogy ez milyen hátrányokkal jár, azt a gyakorlatban is ki tudtuk próbálni, hiszen a Galaxy S21 Ultrát csak 10 wattal tudtuk tölteni, így az akkumulátor teljes feltöltése majdnem két órát vett igénybe.

Tönkreteszi-e a telefont, ha nem a megfelelő töltővel töltjük? A Samsung legújabb telefonja, a Galaxy S21 az iPhone 12-höz hasonlóan már töltő nélkül érkezik, így jó tudni, hogy mivel érdemes tölteni és mivel nem a telefonunkat.

Az is igaz, hogy a Samsung - az Apple-höz hasonlóan - egészen idáig nem nagyon állt bele a töltési háborúba, a telefonjaikat mindössze 25 wattal lehet tölteni, így elképzelhető, hogy azok a gyártók, akik gyorsabb töltési technológiával rendelkeznek, nem fogják követni ezt a trendet, hiszen ezzel kvázi a telefonjaik egyik nagy erősségét tennék zárójelbe.

Árcsökkenés

Az USA-ban a Samsung idei telefonjai egységesen 200 dollárral kerülnek kevesebbe, mint a tavalyi modellek, ami egy éveken át tartó trendnek vet véget, eddig ugyanis a telefonok évről-évre egyre drágábbak lettek. A Samsung a Business Insidernek úgy nyilatkozott, hogy az árcsökkenés hátterében az áll, hogy az 5G-technológia jóval olcsóbb lett, emellett a sima S21 esetében nyilván az is közrejátszott, hogy a kijelző felbontása és a memória mennyisége is kevesebb lett, mint a tavalyi S20-nál. A telefonok árazásában szerepe lehet a járványnak is, hiszen a gazdasági visszaesés miatt az emberek nehezebben költenek drága készülékekre, erre pedig a Samsung - más gyártókhoz hasonlóan - már reagált is tavaly az S21-nél is olcsóbb Galaxy S20 FE-vel. Az általános árcsökkenés a készülékek hazai árazásában nem tükröződik, Magyarországon az S21 Ultra ötezer forinttal lett olcsóbb, mint a tavalyi modell, míg a sima S21 ára pont ennyivel emelkedett az S20-hoz képest.

Hallókészülékként is használható fülhallgató

A gyártók a vezeték nélküli fülhallgatókat is igyekeznek egyre több képességgel felruházni, amelyek mostanában már mikrofonként és hangasszisztensként is használhatóak, a Samsungnak pedig a Galaxy Buds Próval sikerült tovább bővíteni a funkciók körét. A gyártó rájött, hogy a zajszűréshez használt technológia nem csak arra jó, hogy lecsökkentsük a kívülről jövő zajokat, hanem ugyanígy fel is erősíthetjük őket, így a Galaxy Buds Pro a kintről jövő hangok felerősítésével hallókészülékként is tökéletesen megállja a helyét.

További cikkek a témában:

Letámadja a mobilpiacot 2021-ben a Samsung A Samsung a szokottnál jó másfél hónappal korábban, január közepén bemutatta az új S-szériás telefonjait, amik a Note halálhíréről szóló pletykákat is megerősíteni látszanak.

Ez tényleg generációváltás az okostelefonoknál A Samsung Galaxy Z Fold 2 egy igazi tabudöngető készülék, ami arra késztet, hogy újragondoljuk, amit a telefonokról eddig gondoltunk.

Samsung Galaxy Note 20 vs Note 20 Ultra - Melyiket válasszam? A Samsung legújabb csúcstelefonjának legolcsóbb és legdrágább változata között 130 ezer forint a különbség, ezért adja magát a kérdés, hogy megéri-e mélyebben a zsebünkbe nyúlni a vásárláskor. Tételes összehasonlító elemzésünk végén erre a kérdésre is választ adunk.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.