Egy gepárd gyorsaságával fut ez a bogárméretű robot

2021 / 07 / 19 / Perei Dóra
Egy gepárd gyorsaságával fut ez a bogárméretű robot
Minden 2019-ben kezdődött, amikor az intézmény kutatói léterhoztak egy robotot olyan vékony lemezekből álló anyagbók, amely elektromosság hatására összehúzódik. Elektromossággal ugyanis az eszköz képes újra és újra meghajlani majd kiegyenesedni, illetve előrehaladni. Fordulni viszont még nem tudott.

Liwei Lin, a projekt egy kutatója anno arról beszélt az egyetem sajtóközleményében, hogy bár az eredeti robot rendkívül gyorsan mozog, elég erős, működése pedig viszonylag kevéssé energiaigényes, jobbra vagy balra irányítani azonban már sokkal nehezebb. Lin továbbá megjegyezte, hogy a robot mozgása az esetek többségében teljesen véletlenszerű volt, és már a legapróbb módosítások után is úgymond 'megőrült'.

Aztán jött a 2.0-ás verzió

A bogárméretű robot legújabb verziója - legalábbis ígérete és az első tesztek sikeressége alapján - túlszárnyalja elődjét. Az eszköz két talpbetétet kapott, melyek funkciója lényegében annyi, hogy a földön tartsák a gépet amikor elektromosság éri. Plusz a talpbetétek lehetőséget adnak a kutatóknak a robot irányítására. Ezt szemlélteti az alábbi videó, amelyben a robot kevesebb mint hat másodperc alatt teljesít egy legokockákból felépített akadálypályát. Érdemes alaposan figyelni a képkockákat, azokon ugyanis jól látszik, hogy a gépezet csakugyan gepárd módjára veszi be a kanyarokat.

Küldetése: életmentés

Első ránézésre elég nehéz elképzelni egy parányi méretű robotról, hogy egy nap esetleg emberek köszönhetik majd nekik az életüket, a fejlesztők szerint a látszat azonban csal. Kecsességén és fürgeségén kívül a robot szívós is, méghozzá olyannyira, hogy még egy ötvennégy kilós ember súlya alatt sem törik össze. Ellenben hozzá kell tenni, hogy akkumulátora egyhuzamban nagyjából tizenkilenc percig működőképes, ami azért még távol áll az életmentéstől. A méretéhez képest viszont ez is szép teljesítmény, legalábbis a kutatók szerint.

Időnként tényleg a méret a lényeg

Míg a nagyobb robot nagyobb akkumulátort és irányítórendszert kaphatnak, addig a kisebbeknél értelemszerűen mindent kicsinyíteni kell, ami bizony a teljesítményen is meglátszik. Elvégre a nagyméretű alkatrészek, például az akkumulátorok akadályoznak a zavartalan mozgásban. Lin rendkívül gyorsnak, minimális energiaigényűnek, mégis erősnek tekint az általuk létrehozott robotra. Ami ráadásul apró mérete ellenére még szenzorokat is cipel az akkumulátora mellett. A kísérlet során a kutatók egy apró üvegszenzort helyeztek a gép hátára, hogy meglássák, vajon egy plusz 'csomaggal' milyen ügyesen, és főként mennyire hatékonyan kerüli ki a leeső építőkockákat. Noha az még odébb van, hogy a miniatűr robotok élesben is bevethetőek legyenek, a potenciál mindenképp ott van bennük.

(Fotó: New Atlas)

További cikkek a témában:

Dobható mentőrobotokkal kerestetnék az áldozatokat a floridai összedőlt épület alatt Mivel olyan helyekre is beférnek, ahová az emberek vagy nem tudnának, vagy nem ajánlatos számukra.

Elkészült a csiperkeszüretelő robot prototípusa A Pennsylvania Állami Egyetem csapata által fejlesztett robot szinte teljesen precízen lemásolja az emberi kézmozdulatot, és elvégzi a csiperkegomba szüretelését.

A teljes mozgásképtelenség sem akadály a munkavállalásban egy japán kávézóban A Dawn Café egy tavalyi tesztidőszak után most hivatalosan is megnyílt és munkát biztosít azoknak, akik otthon, vagy akár egy kórházban mozgásképtelen állapotban töltik a napjaikat.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.