A teljes mozgásképtelenség sem akadály a munkavállalásban egy japán kávézóban

2021 / 07 / 04 / Bobák Zsófia
A teljes mozgásképtelenség sem akadály a munkavállalásban egy japán kávézóban
A Dawn Café egy tavalyi tesztidőszak után most hivatalosan is megnyílt és munkát biztosít azoknak, akik otthon, vagy akár egy kórházban mozgásképtelen állapotban töltik a napjaikat.

Tokió Nihonbashi üzleti negyedében június 22-én nyílt meg a Dawn Avatar Robot Café, ahol nem akármilyen pincérek szolgálnak fel: a kerekeken csendesen guruló, fénylő szemű humanoidok azoknak a távolról dolgozó munkásoknak az avatárjai, akik valamilyen egészségügyi probléma, vagy aktuális élethelyzetük miatt nem tudnak más típusú feladatot vállalni, a robotok irányítását viszont otthonról, vagy a kórházból is megoldhatják. A létesítmény üzemeltetője, az Ory Laboratory Inc., melynek alapítója, Kentaro Yoshifuji a saját tapasztalatából merítette az inspirációt a robotok fejlesztéséhez és a kávézó beindításához, egy időben ugyanis súlyos mentális problémától szenvedett, ami miatt rendkívül ritkán hagyta csak el a szobája biztonságát, ezenkívül három éven át gyakran kórházi kezelésre is szorult.

Ezt az extrém visszahúzódással járó állapotot Japánban hikikomorinak hívják és meglehetősen sok embert érint. Noha nem számít betegségnek, de megnehezíti a szociális érintkezést és így a munkavállalást is az érintettek számára. Yoshifuji a TimeOutnak adott 2019-es interjúban elmondta akkoriban sokszor gondolt arra, hogy milyen jó lenne egy másik test, a sajátján kívül, amit elküldhetne maga helyett a különféle eseményekre. Később az Ory Laboratoryban megépítették az OriHime robotot, amely szenzoraival, kameráival és mikorofonjaival képes kapcsolatba lépni a környezetével és távolról is irányítható, így azok számára is lehetőséget nyújt a munkára, akik, ha nem is a hikikomori miatt, hanem bármilyen más okból, nem tudnak dolgozni járni.

A Dawn ver.β kávézót 2019 végén nyitották meg egy rövid tesztidőszak erejéig, ekkor a humanoidokat mozgássérült emberek kezelték, akik ALS-ben szenvedtek. A sikeres próba után most állandó jelleggel is üzembe helyezték a vendéglátóegységet és mostantól akár azok is használhatják a robotavatárokat, akik majdnem teljes bénulás állapotában vannak, mivel az OriHime kezelői felülete szemmozgások által is irányítható. Az OriHime-D verzió fogásra is alkalmas karokkal és kezekkel is rendelkezik (míg a robot korábbi verziója elsősorban a kapcsolattartásra volt alkalmas), ezért biztonságosan tudja kiszállítani a rendeléseket az asztalokhoz.

A robot a testtartása változtatásával különféle érzelmek kifejezésére is képes, a vendégek pedig az asztalokon található iPaden adhatják le írásban a rendelést. A tesztüzem során a legtávolabbi operátor a kávézótól 700 kilométerről irányította az avatárját, így a munkának ezen a helyen valóban nincs fizikai akadálya. Hasonló módszerekkel Japán több éttermében és boltjában is kísérleteznek, Yoshifuji szerint pedig ez nem csak az emberek elmagányosodása ellen lehet gyógyír, hanem társadalmi elfogadottságot biztosíthat a mozgássérülteknek.

(Fotó: Ory Laboratory Inc.)

További cikkek a témában:

A Hikikomori nem egy új anime, hanem a fogyasztói társadalom torzulásának tükre Napjainkban legalább egymillió fiatal él Japánban, aki évek, sőt évtizedek óta nem hagyják el otthonukat. Nem járnak iskolába, nem dolgoznak, senkivel sem kommunikálnak. Nem lustaságból, hanem mert megbénítja őket a félelem. A pszichiátriai betegség neve hikikomori, ami már Európában is megjelent, az érintettek száma pedig a közeljövőben várhatóan emelkedni fog.
A tokiói kávézó robotjait lebénult emberek irányítják A kávézóban felszolgáló robotok mögött "pilóták" fekszenek valahol egy kórteremben, lebénulva, akik a robotok irányításával újra kapcsolatba kerülhetnek a világgal, az emberekkel.
A japánok emberi robotokkal hódítanák meg a Holdat és a Marsot, az első fontos lépést pedig már meg is tették ennek érdekében Amíg mindenki a SpaceX történelmi útjára figyelt, egy másik fontos csomag is érkezett a Nemzetközi Űrállomásra, ami az űrkutatás szempontjából hosszú távon akár még fontosabbnak is bizonyulhat.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
A Onewheel elektromos gördeszka gyártója minden termékét visszahívja, ami 300 ezer önkiegyensúlyozó elektromos gördeszkát jelent az Egyesült Államokban. Az eljárás oka a 2019 és 2021 között történt négy, halállal végződő baleset.
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.