A teljes mozgásképtelenség sem akadály a munkavállalásban egy japán kávézóban

2021 / 07 / 04 / Bobák Zsófia
A teljes mozgásképtelenség sem akadály a munkavállalásban egy japán kávézóban
A Dawn Café egy tavalyi tesztidőszak után most hivatalosan is megnyílt és munkát biztosít azoknak, akik otthon, vagy akár egy kórházban mozgásképtelen állapotban töltik a napjaikat.

Tokió Nihonbashi üzleti negyedében június 22-én nyílt meg a Dawn Avatar Robot Café, ahol nem akármilyen pincérek szolgálnak fel: a kerekeken csendesen guruló, fénylő szemű humanoidok azoknak a távolról dolgozó munkásoknak az avatárjai, akik valamilyen egészségügyi probléma, vagy aktuális élethelyzetük miatt nem tudnak más típusú feladatot vállalni, a robotok irányítását viszont otthonról, vagy a kórházból is megoldhatják. A létesítmény üzemeltetője, az Ory Laboratory Inc., melynek alapítója, Kentaro Yoshifuji a saját tapasztalatából merítette az inspirációt a robotok fejlesztéséhez és a kávézó beindításához, egy időben ugyanis súlyos mentális problémától szenvedett, ami miatt rendkívül ritkán hagyta csak el a szobája biztonságát, ezenkívül három éven át gyakran kórházi kezelésre is szorult.

Ezt az extrém visszahúzódással járó állapotot Japánban hikikomorinak hívják és meglehetősen sok embert érint. Noha nem számít betegségnek, de megnehezíti a szociális érintkezést és így a munkavállalást is az érintettek számára. Yoshifuji a TimeOutnak adott 2019-es interjúban elmondta akkoriban sokszor gondolt arra, hogy milyen jó lenne egy másik test, a sajátján kívül, amit elküldhetne maga helyett a különféle eseményekre. Később az Ory Laboratoryban megépítették az OriHime robotot, amely szenzoraival, kameráival és mikorofonjaival képes kapcsolatba lépni a környezetével és távolról is irányítható, így azok számára is lehetőséget nyújt a munkára, akik, ha nem is a hikikomori miatt, hanem bármilyen más okból, nem tudnak dolgozni járni.

A Dawn ver.β kávézót 2019 végén nyitották meg egy rövid tesztidőszak erejéig, ekkor a humanoidokat mozgássérült emberek kezelték, akik ALS-ben szenvedtek. A sikeres próba után most állandó jelleggel is üzembe helyezték a vendéglátóegységet és mostantól akár azok is használhatják a robotavatárokat, akik majdnem teljes bénulás állapotában vannak, mivel az OriHime kezelői felülete szemmozgások által is irányítható. Az OriHime-D verzió fogásra is alkalmas karokkal és kezekkel is rendelkezik (míg a robot korábbi verziója elsősorban a kapcsolattartásra volt alkalmas), ezért biztonságosan tudja kiszállítani a rendeléseket az asztalokhoz.

A robot a testtartása változtatásával különféle érzelmek kifejezésére is képes, a vendégek pedig az asztalokon található iPaden adhatják le írásban a rendelést. A tesztüzem során a legtávolabbi operátor a kávézótól 700 kilométerről irányította az avatárját, így a munkának ezen a helyen valóban nincs fizikai akadálya. Hasonló módszerekkel Japán több éttermében és boltjában is kísérleteznek, Yoshifuji szerint pedig ez nem csak az emberek elmagányosodása ellen lehet gyógyír, hanem társadalmi elfogadottságot biztosíthat a mozgássérülteknek.

(Fotó: Ory Laboratory Inc.)

További cikkek a témában:

A Hikikomori nem egy új anime, hanem a fogyasztói társadalom torzulásának tükre Napjainkban legalább egymillió fiatal él Japánban, aki évek, sőt évtizedek óta nem hagyják el otthonukat. Nem járnak iskolába, nem dolgoznak, senkivel sem kommunikálnak. Nem lustaságból, hanem mert megbénítja őket a félelem. A pszichiátriai betegség neve hikikomori, ami már Európában is megjelent, az érintettek száma pedig a közeljövőben várhatóan emelkedni fog.
A tokiói kávézó robotjait lebénult emberek irányítják A kávézóban felszolgáló robotok mögött "pilóták" fekszenek valahol egy kórteremben, lebénulva, akik a robotok irányításával újra kapcsolatba kerülhetnek a világgal, az emberekkel.
A japánok emberi robotokkal hódítanák meg a Holdat és a Marsot, az első fontos lépést pedig már meg is tették ennek érdekében Amíg mindenki a SpaceX történelmi útjára figyelt, egy másik fontos csomag is érkezett a Nemzetközi Űrállomásra, ami az űrkutatás szempontjából hosszú távon akár még fontosabbnak is bizonyulhat.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.