Elkészült a csiperkeszüretelő robot prototípusa

2021 / 07 / 06 / Perei Dóra
Elkészült a csiperkeszüretelő robot prototípusa
Az Amerikai Egyesült Államokban évek óta súlyos probléma a gombatermesztők munkahiánya, illetve, ha a gazdáknak sikerül is embert találniuk, gyakran megesik, hogy végül mégis el kell küldeniük a magas bérigények miatt.

Gyors megoldásra mindenhol, de főként Pennsylvania államban lenne szükség, itt termelik ugyanis az USA csiperkegomba-készletének mintegy kétharmadát. Mivel maga a munkakör is megterhelő, ezért kutatók szerint a robotok kihúzhatják a csávából ezt az iparágat. Annál is inkább, mivel az USA-ban forgalmazott több százmillió kilónyi csiperke kilencvenegy százalékát kézzel, egyenként szüretelik, ez teszi lehetővé, hogy eladható és tartós minőségű áru kerüljön a vásárlók elé. A szüretelés munkaköltségei pedig a gomba értékének tizenöt-harminc százalékát teszi ki.

Robotizálni egy hasonló folyamatot természetesen kihívásokkal teletűzdelt feladat: a gombaszedőknek először is fel kell ismerniük a megfelelő méretre nőtt, leszedésre alkalmas gombafejet, majd három ujjal tartva, kissé megcsavarva ki kell emelniük a talajból, a másik kézben tartott késsel lenyesni a gombaszár végét, végül dobozba helyezni a gombát. Az egyetem csapata szerint az általuk fejlesztett robot képes ezt a teljes folyamatot ellátni, mivel a robotkart úgy dolgozták ki, hogy az anélkül imitálja az ujjak és a kézfej mozgását, hogy tönkretenné a gombákat a szedés során.

Ezért a robot "ujjvégeire" kis szívókorongokat helyeztek, amelyekkel képes gyengéden megragadni a gombát, és nem okoz sérülést,

ami miatt csökkenne annak az eltarthatósága. Az ehhez szükséges erőt szenzorokkal ellátott kesztyű segítségével mérték meg. Az elkészült eszköz egyelőre prototípus, ám az egyetem gombatermesztési kísérleti intézetében folytatott tesztek igen sikeresek voltak. Mivel a csiperkegombát sok helyen polcrendszereken termesztik, a szüretelő robotot a rendszer részévé is lehet majd tenni.

(Fotó: New Atlas)

További cikkek a témában:

A teljes mozgásképtelenség sem akadály a munkavállalásban egy japán kávézóban A Dawn Café egy tavalyi tesztidőszak után most hivatalosan is megnyílt és munkát biztosít azoknak, akik otthon, vagy akár egy kórházban mozgásképtelen állapotban töltik a napjaikat.

Autonóm mobil robotok válthatják a raktárosokat A Mobile Industrial Robots legújabb, MiR250 Hook autonóm mobil robotja (AMR-re) jelenleg a piac egyetlen olyan szereplője, amely korlátlan mennyiségű kocsit képes begyűjteni és vontatni.

Katonából rocksztár - a világ leghíresebb robotkutyája egyelőre nem vált be a hadseregben, ezért fiúbanda taggá alakult Spotot és elődeit eredetileg a gyalogos katonák felszerelésének hordozására fejlesztették, de karrierje úgy tűnik, egészen más irányt vesz.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.