Dobható mentőrobotokkal kerestetnék az áldozatokat a floridai összedőlt épület alatt

2021 / 07 / 07 / Perei Dóra
Dobható mentőrobotokkal kerestetnék az áldozatokat a floridai összedőlt épület alatt
2021. június huszonnegyedikén leszakadt, majd leomlott egy 1981-ben épült ház oldala Miamiban. Az aznapi jelentések nyolc sérültről és egy halottról számoltak be, illetve harmincöt személyt sikerült kimenteni. Négy nappal később, június huszonnyolcadikán azonban még mindig százötven felettire becsülték az eltűntek számát. A Teledyne Flir nevű robotikára szakosodott cég ezért úgy döntött, hogy robotokkal támogatja a katasztrófavédelem munkáját.

Túlélőket keresni egy, a mostanihoz hasonló katasztrófát követően felér egy versenyfutással az idővel, hiszen még ha valaki(k) túl is éli mondjuk egy épület összeomlását, életben maradásának esélye óráról órára csökken. A mentők dolgát pedig tovább nehezíti, hogy talán minden más helyzethez képest körültekintőbben kell eljárniuk a felderítésnél, hiszen elég egy rossz mozdulat, és könnyen (még nagyobb) veszélybe sodorhatják úgy a maguk, mint az áldozatok életét.

Autonóm mobil robotok válthatják a raktárosokat A Mobile Industrial Robots legújabb, MiR250 Hook autonóm mobil robotja (AMR-re) jelenleg a piac egyetlen olyan szereplője, amely korlátlan mennyiségű kocsit képes begyűjteni és vontatni.

Július elsején aztán egy másik veszélyes épületet is regisztráltak a floridai hatóságok, és bár ott szerencsére nem történt katasztrófa, a robotok munkájára így is nagyobb szükség van, mint valaha. Hiszen azok egyebek mellett kamerákkal és szenzorokkal pásztázzák a romokat, miközben életjelek után kutatnak anélkül, hogy veszélyeztetnék mások életét. Az első ránézésre játéktankhoz hasonlító robotok ráadásul méretüknél fogva olyan helyekre is beférnek, ahová az emberek nem tudnak, vagy nem ajánlatos:

Tom Frost, a Teledyne Flir autonóm földi gépjármű-rendszer szekciójának alelnöke szerint sokkal biztonságosabb robotokat küldeni a romok közé, mintsem emberek életét kockáztatni, különösen ha figyelembe vesszük az épület instabil szerkezetét. A The Washington Post információi szerint a Teledyne Flir legalább két mentőrobotot küldött a Miami-Dade Tűzoltó-parancsnokságra (MDFR) az eltűntek felkutatására. A FirstLook, azaz "Első Pillantás" névre keresztelt robot súlya egyenként alig több mint három kiló, ehhez képest több kamerával és mikrofonnal is ellátták, és közel öt méteres mélységig képes lemenni. Hogy miért hívják dobható robotnak, arra Frost azt a választ adta, hogy

a mentők könnyedén bedobhatják őket akár az ablakon, vagy fel a tetőre, vagy bármilyen más, nehezen hozzáférhető helyre.

A másik robot a PackBot nevet kapta, amiről talán kevesen tudják, hogy a 9/11-es terrortámadást követő akciónál is asszisztált: az eszközt tárgyak mozgatására fejlesztették, és egyszerre képes megbirkózni akár tizennyolc kilós súllyal is. Azt viszont jelenleg nem tudni, hogy az MDFR bevetette-e már a mentőrobotokat, vagy csupán a jövőben kíván élni az általuk nyújtotta előnyökkel. Annyi bizonyos, hogy a baleset óta drónokat, szonárt és más technológiákat már használtak, a jövőben pedig remélhetőleg ezek a minirobotok is hatékony segítő lehetnek az embernek.

(A címlapfotó PackBotot ábrázolja forrása: Teledyne FLIR Twitter)

További cikkek a témában:

A házimunkát végző robotok közelebb hozzák a jövőt, amiben nem kell többet takarítással bajlódnunk A konyha kitakarítása, a por letörölgetése, a mosogatás mind olyan elfoglaltságok, amit nem a megfeszített szellemi munkával azonosítunk, mégis meglepően nehéz feladat olyan robotokat fejleszteni, amelyek ezeket hatékonyan el tudják végezni. A Toyota új robotja egy lépéssel közelebb került a célhoz: megtanulta felismerni az üveg tárgyakat és saját tükörképét is.

Elkészült a csiperkeszüretelő robot prototípusa A Pennsylvania Állami Egyetem csapata által fejlesztett robot szinte teljesen precízen lemásolja az emberi kézmozdulatot, és elvégzi a csiperkegomba szüretelését.

A teljes mozgásképtelenség sem akadály a munkavállalásban egy japán kávézóban A Dawn Café egy tavalyi tesztidőszak után most hivatalosan is megnyílt és munkát biztosít azoknak, akik otthon, vagy akár egy kórházban mozgásképtelen állapotban töltik a napjaikat.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.