Egy kávéskanna miatt született meg a webkamera

2021 / 07 / 11 / Felkai Ádám
Egy kávéskanna miatt született meg a webkamera
Manapság sötéten tekint ránk a laptopról, sőt a telefonról, és szinte fel sem tűnik a létezése – a webkamerát a Cambridge Egyetem egyik kávéskannájának köszönhetjük.

A webkamerák mindent látó szeme azért néz most is mindannyiunkat, mert a Cambridge Egyetemen a számítástechnikusoknak nem csak kiemelten fontos volt a kávé, de nem szerettek feleslegesen pattogni sem. A kilencvenes évek elején a számítástechnikai kutatásokat ugyanis több szinten és több laborban végezték az intézményben, kávéfőző viszont csak egy akadt a Trojan roomként ismert legfőbb laborban. Ezért számtalanszor előfordult, hogy egy-egy kutató előkeveredett a gépe mögül, mert épp kávéra lett volna szüksége, de a kávéfőző kannáját üresen találta. Mit lehet egy ilyen rémes helyzetben tenni (azon kívül, hogy az ember lefőz magának egy feketét)?

A választ az egyik kutató, Dr. Paul Jardetzky adta meg, aki felszerelt egy kamerát a kávéskanna mellé. A kamera percenként három képet rögzített, és ezek egy, a kutatók által írt szoftver segítségével megtekinthetőek voltak a fejlesztők belső számítógépes hálózatán – vagyis már nem kellett felkelni és hiába elvánszorogni a kávéfőzőhöz, elég volt ellenőrizni a képet, hogy miként áll a kanna épp kávéügyileg. 1993-ban azonban a webkeresőkön immár képeket is meg lehetett jeleníteni, és ez kapóra jött Dr. Martyn Johnsonnak, aki nem tudott ebbe a zárt hálózatba belépni. A többi pedig, mint azt mondani szokták, történelem: a kávéfőző 1993. november 22-én debütált az interneten, és ezzel megszületett az, amit ma webkameraként ismerünk.

Mellesleg útjára indult az egyik első, nehezen érthető vagy magyarázható online dili is: az egyetemi labor kávéfőzőjéről készült szemcsés kép ugyanis világszenzáció lett, holott, mint azt a kutatók elmondták, tényleg nem volt túl nagyszabású dologról szó: a kanna vagy üres volt, vagy pedig nem, illetve némi izgalmat kelthetett a félig üres kanna jövője – tudniillik, hogy megtöltik-e vagy kiürül. Mindezt mégis felkapták a technológiára fogékonyak, Japánból például olyan kérés érkezett, hogy nem lehetne-e a kávéfőzőnél éjjelre is felkapcsolva hagyni a világítást, mert így az eltérő időzónákból is folyamatosan szemmel lehetne tartani ennek a masinának (a meglátásunk szerint azért kicsit monoton) sorsát. Sőt a helyi turistairoda még Amerikából érkező vendégeket is útba kellett, hogy igazítson a kávéfőző felé.

Azonban a hasonló, kutatási célú szoftverek nem épp a legjobb minőségűek, és amikor már ki akarták dobni a gépeket, melyeken a program futott, akkor a rajongók tiltakozása ellenére is megpecsételődött a kamera sorsa, és az utolsó kép egy kézről készült, amely lekapcsolta a szervert. A kamera és a kávéfőző aztán több popkulturális termékben is feltűnt, a BBC rádiódrámája, a The Archers nálunk talán kevésbé ismert, de erre utalt a Hitman 2: Silent Assassin című játékban az a lehetőség, hogy úgy tereljük el magunkról a figyelmet, hogy a konyhában tönkretesszük a „kávékamerát”.

(Kép: Flickr/Tomi Biloglav)

Forrás: BBC, Wiki

További cikkek a témában:

A személyazonosítás radikálisan új formája érkezik a digitális mátrixban Egy jelszavak és felhasználónevek nélküli jövő megalapozása a Microsoft célja a tegnap elindított ION blokklánc alapú személyazonosító rendszerével.

Lehúzta a rolót az internet egyik legvéresebb bugyra Egyesek szerint szélsőjobbos trollfészek, mások a cenzúra elleni harc egyik bástyáját látták a múlt héten bezárt LiveLeakben.

Decentralizált, globális számítógéppé alakítaná az internetet egy svájci nonprofit vállalat Az első lépés volt a Bitcoin, ezt követte az Ethereum, a folyamat betetőzése pedig az Internet Computer lesz a cég tervei szerint.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.