Egy okostapasz már azt is tudja, mennyi vizet igyunk edzés előtt, közben és után

2021 / 03 / 04 / Perei Dóra
Egy okostapasz már azt is tudja, mennyi vizet igyunk edzés előtt, közben és után
A Gatorade neve sokak számára a sportitalokról lehet ismerős, a PepsiCo észak-amerikai üzletága azonban úgy tűnik új vizekre evezett, és előrukkolt élete első viselhető kütyüjével, a Gx Sweat Patch nevet viselő okostapasszal.

A tapasz a hozzá társítható mobilappal képes meghatározni viselőjének hidratáltságát: a bőrre ragasztható, egyszer használatos okostapasz izzadtság, valamint az abban oldott anyagok hatására elszíneződő indikátorokat tartalmaz. Utóbbiakat ha befotózzuk a Gx mobilalkalmazásban, akkor az alkalmazás kiszámolja, hogy mennyi vizet és nátriumot veszítünk egy-egy edzés során, és hogy az adatok alapján mennyit érdemes innunk előtte, közben és utána. A vállalat ugyanakkor nem kínálja olcsón termékét, egy kettes pakkot huszonöt dollárért, azaz körülbelül hétezer-ötszáz forintért lehet megrendelni a weboldalukról.

A The Verge információi szerint a tapaszt a a bal karunk belső felére kell ragasztani, ami mozgás közben végig analizálja a folyadékveszteséget. A Gatorade úgy képzeli, hogy minden edzéstípushoz külön tapaszt kellene használni, tehát ha valaki mondjuk kosárlabdázik és fut, akkor egyetlen huszonöt dolláros csomag is elég. Valamint azt is javasolják, hogy minden edzés előtt célszerű egy új "verejtékprofilt" létrehozni az alkalmazásban, majd beállítani, hogy milyen éghajlaton, illetve hőmérsékleten végzünk testmozgást. Tehát minél több módon és helyen sportolunk, annál többet kell költenünk a megfelelő hidratáltság és a hatékony regenerálódás érdekében. Bár a Gx Sweat Patch kinézetre meglehetősen szokatlan, a Gatorade ígérete szerint kényelmes viseletet biztosít, valamint más viselhető kütyükkel is kompatibilis, így idővel talán ez is a sportolók jobb teljesítményét szolgálja. Azt pedig csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a vállalat a sportitalok népszerűsítését is az okostapasztól reméli.

A "verejtékprofil" alapja az izzadtságszint, a nátriumveszteség, a testsúly és az edzés típusa vagy intenzitása. Az elemzés után a felhasználók úgynevezett hidratációs stratégiákat kapnak teljesítményük maximalizálása, valamint a görcsök vagy kiszáradás elkerülése érdekében. A kapott adatok mindent elmondhatnak a folyadék- és nátriumvesztéstől az izzadás mértékéig, és összehasonlíthatják korábbi edzések eredményeivel. Brett O’Brien, a Gatorade igazgatója a CNBC-nek beszélt arról, hogy a Gx rendszere egy új evolúciót képvisel, amivel kiszolgálhatják a sportolókat. Azáltal, hogy a felhasználók a technológia segítségével megválaszthatják hidratálási, regenerálódási és edzési módjaikat, úgy támogatják őket, mint még soha.

További cikkek a témában:

Verejtékünk töltheti majd a hordható okoseszközöket Talpbetéten és cipőbélésen már bizonyítottan működik az a 3D nyomtatással készült filmréteg, amely elnyeli, és elektromos energiává alakítja az izzadtságot.

„Az életben maradás lesz a cél” – Az edzőtermek jelene Magyarországon a járvány alatt A járványügyi intézkedések kapcsán nehéz helyzetbe kerültek az edzőtermek. Kocsis Tibor fitneszedzőt kérdeztük a jelenlegi lehetőségekről, a termek társadalmi hasznáról, valamint a komornak tűnő jövőről.

Három dimenzióban digitalizálja be a tulajdonosát az Amazon első fitneszkarkötője Emellett a gyártó ígérete szerint a Halo Band az érzéseinket is képes lesz felismerni. Kijelzője viszont nincsen.

(Fotó: Digitaltrends, Smart Design Worldwide)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az egyik legismertebb sportlap MI-generálta cikkeket publikálhatott, kitalált szerzők neve alatt
Az egyik legismertebb sportlap MI-generálta cikkeket publikálhatott, kitalált szerzők neve alatt
A Sports Illustrated dolgozói felháborodtak, a lap tulajdonosa hárít.
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.