Verejtékünk töltheti majd a hordható okoseszközöket

2021 / 01 / 29 / Perei Dóra
Verejtékünk töltheti majd a hordható okoseszközöket
A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) kutatói (3D nyomtatással) alkották meg az eszközt, pontosabban filmréteget, ami elnyeli, majd energiává alakítja az emberi bőr által kibocsátott verejtékcseppeket.

Tan Swee Ching, a kutatás vezetője és a NUS Anyagkutatási és Mérnöki Karának professzora szerint izzadságunk jelentős részben vízből áll, melynek kicsapodása csökkenti a bőr hőmérsékletét, ezáltal mi is lehűlünk. Fejlesztésük egy olyan filmréteg, ami rendkívül hatékonyan elpárologtatja, vagy ha úgy tetszik elvezeti ezt a verejtéket a bőrről, és kinyeri belőle a nedvességet. A csapat ennél egy lépéssel továbbment, és energiává alakította a folyadékot. Hozzátette: az így nyert elektromos áram elegendő a hordható okoseszközök üzemeltetéséhez, például okosórához, fitneszkarkötőhöz.

Nem bízhatunk a fitness trackerekben? A Garmin lehalt, a Fitbit-Google házasság lóg a levegőben.

Az anyag 3D nyomtatással, higroszkopikus vegyszerek, kobalt-klorid és etanol-amin felhasználásával készül: a kutatók ezzel érték el, hogy magához vonzza, és legfőképpen megtartsa a környezetében felbukkanó vízmolekulákat. Fejlesztői szerint a film hatszor gyorsabban és tizenötször nagyobb mennyiségben elnyeli a folyadékot más hasonló, hagyományos anyag. A vízfelvétel után a film színe előbb kékre, majd lilás-rózsaszínűre vált attól függően, hogy mennyi folyadékot nyelt el. Folyamatos napfény mellett egyébként elpárologtatja a nedvességet, és

teljesen regenerálódik, így több mint száz alkalommal újrahasznosítható.

A találmány hatékonyságát a kutatók úgy szemléltették, hogy az általában ruhagyártás során használt politetrafluor-etilént membránokba integrálták, majd hónalj- és talpbetét, illetve cipőbélést készítettek belőle. Utóbbi prototípusát 3D nyomtatással gyártották, emellett arra is odafigyeltek, hogy a lábat kímélő anyagokkal, puha és kemény polimerekkel vegyítsék, így a megfelelő támasztás mellett az ütődésvédelem is garantált. A tapasztalatok szerint ez, valamint a talp- és hónaljbetét egyaránt száraz, hűvös mikroklímát teremt, ami biztosítja az egyén komfortérzetét.

Szintén jelentős előrelépést jelent a kinyert nedvességtartalom felhasználása, melyhez kifejlesztettek egy nyolc elektrokémiai cellából álló, hordható, energiát felhalmozó eszközt, melynek elektrolitja a fenti filmréteg. Az elnyelt víz hatására minden egyes cellában 0,57 V feszültség keletkezik, így – összeadódva – képes működésbe hozni egy fénykibocsátó diódát. A bizonyított folyamattal lényegében kikövezték a funkcionális öltözékek és cipők, valamint az újfajta energiaellátással rendelkező, hordható okoseszközök 3D nyomtatással történő gyártása felé az utat.

További cikkek a témában:

A tudomány szerint ha így edzel, nagyobb eséllyel tartasz ki a mozgással kapcsolatos terveid mellett Új év, új fogadalmak. Az edzőtermek ugyan bezártak, de azért több módon is sportolhatunk már most is. Nem mindegy viszont, hogy miként lőjük be az elérendő céljainkat – ebben segít egy új tanulmány.

Jöhet egy 3D nyomtatott pizza? Vajon mennyit kell még várnunk az ehető nyomtatványokra? Az ENSZ szerint 10,9 milliárd ember él majd a Földön az évszázad végére: rovarok, műhús, tengeri moszat és 3D nyomtatóval elállított ételek egyaránt szerepelnek a jövő ételalternatívái között, de vajon a gyomrunk mit szól majd ehhez?

A következő személyi edzőnk neve: mesterséges intelligencia A 3D mozgásrögzítő- (motion capture) és mesterségesintelligencia-vezérlésű rendszer eddig csak a profi sportolók számára elérhető biomechanikus és egyéb elemzéseket készített. Mostanáig.

(Fotó: NUS)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az extra csúszós felületű WC-csészének nagy szerepe lehet a víztakarékosságban
Az extra csúszós felületű WC-csészének nagy szerepe lehet a víztakarékosságban
A műanyagból és hidrofób homokszemcsék ötvözetéből készült WC-csésze öblítésére rendkívül csúszós anyagának köszönhetően jóval kevesebb víz is elegendő.
Szokatlan kiegészítők, amelyek a hétköznapokat új szintre emelik
Szokatlan kiegészítők, amelyek a hétköznapokat új szintre emelik
Mi lenne, ha úgy kiabálhatnánk nyilvános helyen, hogy nem zavarjuk vele másokat vagy ha a tükör mondaná meg, hogy a megfelelő ruhát viseljük-e? A Panasonic leányvállalata megoldotta ezeket a problémákat.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.