Egy rendőr bevallotta, hogy miért bömböltetnek popzenét a tüntetéseken

2021 / 07 / 06 / Pőcze Balázs
Egy rendőr bevallotta, hogy miért bömböltetnek popzenét a tüntetéseken
A kaliforniai Oaklandben egy civil szervezet tagjai a helyi bíróság előtt tüntettek, amikor vitába keveredtek az épületet őrző rendőrökkel. Az egyik felügyelő ekkor a mobiltelefonjához nyúlt, és bekapcsolta Taylor Swift: Blank Space című dalát.

A The Verge-ön olvasható hír szerint az Anti Police-Terror Project tagjai azért vonultak a bíróság elé múlt kedden, hogy támogassák Steven Taylor családját, akit egy rendőr, Jason Fletcher megölt, amikor mentális krízisbe került egy szupermarketben. A rendőrt azóta emberöléssel vádolták meg. A YouTube-on látható videó azt mutatja be, ahogy a tüntetők kifogásolják, hogy a rendőrség át akarja helyeztetni egy transzparensüket. Szó szót követ, majd az őrmester egyszer csak előveszi a mobiltelefonját és elindít rajta egy Taylor Swift dalt. A megdöbbent tüntetők először azt kérdezik tőle, hogy a hangulatot akarja-e fokozni, aztán felmerül bennük, hogy a hangjukat akarja így elnyomni a férfi, aki végül azt mondja:

"Nyugodtan vegyenek fel, amit akarnak, de én tudom, hogy nem lehet feltölteni a YouTube-ra".

A rendőr abban bízott, ezek szerint tévesen, hogy a világ legnépszerűbb videómegosztója automatikusan kiszűri a videót, amiért a szerzői jog védelme alatt álló tartalom fut alatta - ha már egyszer az amerikai alkotmány lehetővé teszi, hogy az állampolgárok filmezhessék az intézkedő rendőröket. A módszert a The Verge szerint már évek óta alkalmazzák antifasiszta ellentüntetők is. A közösségi portálok ugyanis hosszú ideje küzdenek azért, hogy a kalóz tartalmak javát emberi felügyelet nélkül el tudják távolítani. Ez érthető, hiszen például a YouTube-ra már két évvel ezelőtt is percenként ötszáz órányi új videó került fel. Ahelyett, hogy felvettek volna harmincezer, éjjel-nappal dolgozó moderátort, a Google-nél inkább fejlesztettek erre egy rendszert. Ennek lényege, hogy az alkotók felöltik oda a műveiket, a cég pedig vállalja, hogy folyamatosan vizsgálja az adatbázisát, és ha olyan videót talál, amelyben szerepel az adott tartalom, akkor az alkotó választhat, hogy töröljék le, vagy inkább szeretne pénzt kapni a lejátszások után.

Míg az oaklandi eset elgondolkodtató, akadnak kifejezetten szórakoztató pillanatai is a szerzői jogokat védő algoritmusoknak: februárban a Twitch például csilingelő mesezenére cserélte koncert közben a Metallica zenéjét.

(Fotó: Unsplash/Daniel_Gzz)

További cikkek a témában:

A szerzői jog EU-s reformja nyomán tényleg vége a szabad internetnek? Heves viták után változott a szerzői jog az EU-ban, 2021 június 1-én, módosult a magyar szerzői jogi törvény is, a tét a szabad internet fennmaradása, a mémek, és még annyi minden más volt, ami nélkül kevésbé lenne vidám hely a világháló.

Lehúzta a rolót az internet egyik legvéresebb bugyra Egyesek szerint szélsőjobbos trollfészek, mások a cenzúra elleni harc egyik bástyáját látták a múlt héten bezárt LiveLeakben.

A Google mindent, de mindent összeszedett az elektronikus zenéről új online kiállításában A Google úgy döntött, hogy egy hatalmas interaktív digitális kiállítást épít az elektronikus könnyűzene előadói, eszközei, és története köré, oktatóanyagokkal, játékosítással, és persze rengeteg jó zenével.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Mindez nem csak az RNS Világ – az élet kialakulását magyarázó egyik elmélet alátámasztása miatt fontos, de azért is, mert így esetleg a laborban új életformákat is elkezdhetünk létrehozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.