Egy rendőr bevallotta, hogy miért bömböltetnek popzenét a tüntetéseken

2021 / 07 / 06 / Pőcze Balázs
Egy rendőr bevallotta, hogy miért bömböltetnek popzenét a tüntetéseken
A kaliforniai Oaklandben egy civil szervezet tagjai a helyi bíróság előtt tüntettek, amikor vitába keveredtek az épületet őrző rendőrökkel. Az egyik felügyelő ekkor a mobiltelefonjához nyúlt, és bekapcsolta Taylor Swift: Blank Space című dalát.

A The Verge-ön olvasható hír szerint az Anti Police-Terror Project tagjai azért vonultak a bíróság elé múlt kedden, hogy támogassák Steven Taylor családját, akit egy rendőr, Jason Fletcher megölt, amikor mentális krízisbe került egy szupermarketben. A rendőrt azóta emberöléssel vádolták meg. A YouTube-on látható videó azt mutatja be, ahogy a tüntetők kifogásolják, hogy a rendőrség át akarja helyeztetni egy transzparensüket. Szó szót követ, majd az őrmester egyszer csak előveszi a mobiltelefonját és elindít rajta egy Taylor Swift dalt. A megdöbbent tüntetők először azt kérdezik tőle, hogy a hangulatot akarja-e fokozni, aztán felmerül bennük, hogy a hangjukat akarja így elnyomni a férfi, aki végül azt mondja:

"Nyugodtan vegyenek fel, amit akarnak, de én tudom, hogy nem lehet feltölteni a YouTube-ra".

A rendőr abban bízott, ezek szerint tévesen, hogy a világ legnépszerűbb videómegosztója automatikusan kiszűri a videót, amiért a szerzői jog védelme alatt álló tartalom fut alatta - ha már egyszer az amerikai alkotmány lehetővé teszi, hogy az állampolgárok filmezhessék az intézkedő rendőröket. A módszert a The Verge szerint már évek óta alkalmazzák antifasiszta ellentüntetők is. A közösségi portálok ugyanis hosszú ideje küzdenek azért, hogy a kalóz tartalmak javát emberi felügyelet nélkül el tudják távolítani. Ez érthető, hiszen például a YouTube-ra már két évvel ezelőtt is percenként ötszáz órányi új videó került fel. Ahelyett, hogy felvettek volna harmincezer, éjjel-nappal dolgozó moderátort, a Google-nél inkább fejlesztettek erre egy rendszert. Ennek lényege, hogy az alkotók felöltik oda a műveiket, a cég pedig vállalja, hogy folyamatosan vizsgálja az adatbázisát, és ha olyan videót talál, amelyben szerepel az adott tartalom, akkor az alkotó választhat, hogy töröljék le, vagy inkább szeretne pénzt kapni a lejátszások után.

Míg az oaklandi eset elgondolkodtató, akadnak kifejezetten szórakoztató pillanatai is a szerzői jogokat védő algoritmusoknak: februárban a Twitch például csilingelő mesezenére cserélte koncert közben a Metallica zenéjét.

(Fotó: Unsplash/Daniel_Gzz)

További cikkek a témában:

A szerzői jog EU-s reformja nyomán tényleg vége a szabad internetnek? Heves viták után változott a szerzői jog az EU-ban, 2021 június 1-én, módosult a magyar szerzői jogi törvény is, a tét a szabad internet fennmaradása, a mémek, és még annyi minden más volt, ami nélkül kevésbé lenne vidám hely a világháló.

Lehúzta a rolót az internet egyik legvéresebb bugyra Egyesek szerint szélsőjobbos trollfészek, mások a cenzúra elleni harc egyik bástyáját látták a múlt héten bezárt LiveLeakben.

A Google mindent, de mindent összeszedett az elektronikus zenéről új online kiállításában A Google úgy döntött, hogy egy hatalmas interaktív digitális kiállítást épít az elektronikus könnyűzene előadói, eszközei, és története köré, oktatóanyagokkal, játékosítással, és persze rengeteg jó zenével.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.