Egy svájci cég azt állítja, hogy csaknem felére csökkentették a sugárzás szintjét Csernobil egy részén

2021 / 12 / 19 / Bobák Áron
Egy svájci cég azt állítja, hogy csaknem felére csökkentették a sugárzás szintjét Csernobil egy részén
A tiltott zóna sugárzási szintjét monitorozó ESS Ecocentre megerősítette, hogy új eljárással kísérleteznek, ugyanakkor szerintük az eddigi eredményekből még nem lehet hosszútávú következtetéseket levonni.

Több mint 35 éve, hogy a csernobili atomerőmű négyes reaktorblokkjának meghibásodása következtében bekövetkezett a történelem legnagyobb atomkatasztrófája, ám a kutatók szerint a csernobili tiltott zónában még további 24 ezer évbe fog telni, mire a sugárzás szintje visszaáll a normális értékekre. Egy svájci vállalat új eljárásának köszönhetően viszont felcsillant a remény, hogy ez jóval hamarabb megtörténhet.

Az Exlterra az ukrán SSE Ecocentre-rel összefogva 2019 szeptemberében kezdte el telepíteni a tiltott zónában a Nucleus Separation Passive Systemnek (NSPS) nevezett rendszert, amely alkalmas arra, hogy megbontsa a talajban lévő radioaktív izotópok kötéseit, ezáltal semlegesítve őket. Ehhez nagy sebességű pozitron részecskéket (az elektron antirészecskéjét) használnak, amely a cég szerint tökéletesen biztonságos eljárást tesz lehetővé.


Szakemberek a talaj sugárszennyezettségének méréséhez gyűjtenek mintát a csernobili tiltott zónában 2021 szeptemberében (Fotó: Andreas Stein/picture alliance via Getty Images)

A cég első körben a 2600 négyzetkilométeren elterülő tiltott zóna mintegy egyhektáros részén építette ki a rendszert, amelyet 2020 júliusában helyeztek üzembe. A vizsgálatok megkezdése előtt talajmintákat gyűjtöttek öt centiméteres valamint egyméteres mélységből is, emellett a levegő sugárzásszintjét is megmérték. Az NSPS üzembe helyezése után egy évvel a kutatók ismét megmérték a levegő és a talaj sugárszennyezettségét, az eredmények pedig meglehetősen biztatóak: az Exlterra szerint az egyhektáros területen a levegő sugárszennyezettsége 37, míg a talajé 46,6 százalékkal csökkent a korábbi mérésekhez képest. Bár a kutatás megmutatta, hogy a cézium-137, a stroncium-90 és az americium-241 mértéke nem egyenlő mértékben csökkent a talajban, a változás összességében mindenképpen figyelemre méltó.

"Az NSPS jelentősen felgyorsítja a radioaktív elemek bomlását a talajban meglévő energia hasznosításával, egy olyan fenntartható folyamat keretében, amely nem használ vegyszereket vagy környezetre káros anyagokat" - írja az Exlterra honlapja, amelynek vezérigazgatója, Frank Miller szerint a teszteredmények alapján lehetségesnek tűnik, hogy a parcellát öt év alatt teljesen sugárzásmentessé tegyék.

Az eredményekkel kapcsolatban megkerestük a Csernobil sugárszennyezettségét monitorozó ESS Ecocentre vezetőjét, Szergej Kirejevet is, akinek nevében Alekszandr Barszukov, a szervezet projektmenedzsere válaszolt kérdéseinkre. A tisztviselő megerősítette, hogy 2021 júliusában valóban lezárult a tesztfázis első szakasza, amelynek során öt éven keresztül, azonos módszertani megközelítéssel mérik a terület radiológiai mutatóit. "Mivel a vizsgálatok sorozata még nem fejeződött be, így az NSPS-rendszer hatékonyságáról egyelőre korai lenne következtetéseket levonni" - írja Barszukov, aki azt is hangsúlyozta, hogy a telephelyet magában foglaló tiltott zóna területének szennyezettsége komoly eltéréseket mutat.

Az Exlterra vezérigazgatója szerint a technológiájuk nem csak sugárszennyezés, de más jellegű szennyeződések semlegesítésére is alkalmas, így többek között a nehézfémmel és perfluor-alkil alapanyagú vegyianyagokkal szennyezett talaj megtisztítására is alkalmas. Miller szerint a technológiát fel fogják ajánlani a Fukusima Daiicsi atomerőműnek is, véleménye szerint ugyanis ezzel elkerülhető lenne, hogy sugárszennyezett vizet a tengerbe kelljen önteni.

(Borítókép: Volodymyr Tarasov/ Ukrinform/Barcroft Media via Getty Images)

"Megint olyasmit kell tennünk, amit még senki nem tett meg előttünk" - elkezdődhet a csernobili szarkofág lebontásának előkészítése A négyes reaktor fölé sebtiben megépített védőburkolat lebontása az SSE Chernobyl NPP feladata lesz, akik, egy évnyi helyzetfelmérés után, augusztus 20-án megkapták az engedélyt a radioaktív hulladék kezelésére, amely az építmény bontása közben keletkezik majd.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.