Egy új szabadalom megoldaná a laptopok egy régi dizájn-problémáját

2021 / 08 / 15 / Felkai Ádám
Egy új szabadalom megoldaná a laptopok egy régi dizájn-problémáját
A laptopok rengeteget fejlődtek, és az igények széles spektrumát lefedik. Az ergonómiával kapcsolatban azonban akadnak még elmaradások.

A laptopok kapcsán több dolgot lehet értékelni: a sebességet, a kijelzőt, a tárhely nagyságát, illetve végső soron azt, hogy mennyire felel meg annak a célnak, amire szánták őket, és ehhez képest mennyibe kerülnek. Az ezer és ezer laptop kapcsán azonban az ergonómia kérdése csak messziről, bottal böködve kerül elő, ha egyáltalán. Azonban az olasz MAIN Engineering mérnöki iroda egy olyan laptop koncepcióval állt elő, amely az utóbbival kapcsolatos problémák egyik legsúlyosabbikát orvosolná – tehát azt, hogy a laptopok egyszerűen marha kényelmetlenek, ha íróasztalon használjuk őket.

Ha íróasztalon pötyögünk, akkor vagy a gépet kell szemmagasságba pakolnunk, és a kezünk magasabbra emelve klimpírozni a klaviatúrán, vagy kitörik a nyakunk pár óra alatt. Az említett "szemmagasságba emelésben" eddig a laptop állványok segítettek nekünk, illetve akár pár nagyobb szótár, esetleg Tolsztoj-összes is betölthette ezt a funkciót. Mi lenne viszont, ha a laptop már tartalmazná az állványt is?

A Cubitus (a latin könyök szóból -- utalván a zsanérnak az emberi izületet utánzó funkcionalitására) laptop-koncepció (tehát nem tényleges eszköz, hanem egy mérnöki elképzelés) ezt a kérdést válaszolja meg, sőt kicsit tovább is megy. A laptop-állványok esetén ugyanis nem lehet a billentyűzetet alacsonyabbra helyezni a kijelzőnél, hanem az egész hóbelevanc együtt költözik magasabbra. Persze akadnak döntött állványok, de még ez is inkább kényszermegoldás. A Cubitus érdessége viszont éppen egy olyan zsanérrendszer, amely segítségével a laptop könnyedén asztali géppé alakítható, ahol a kijelzőt kényelmesen szemmagasságba állíthatjuk, és a csuklónk sem szakad le. A zsanérrendszert egyébként szabadalmaztatták is, és csak remélhetjük, hogy hamarosan viszont láthatjuk tényleges laptopokban is.

(Forrás: YD, Bullfrag)

További cikkek a témában:

Paranoiásoknak nem ajánlott az új webkamera dizájn Olyan érzésünk van, mintha folyton figyelnének? Lehet, hogy azért, mert tényleg folyton figyelnek. Ez a webkamera a szó legszorosabb értelmében szemmel tartja a felhasználót.

Készül az első laptop, ami fénnyel kapcsolódik az internetre Ez lesz az első olyan digitális eszköz a piacon, amelyben alapból van LiFi adó-vevő, így eldönthetjük, hogy WiFi-vel vagy LiFi-vel akarjuk használni.

Szándékosan tervez a Dell fél perc alatt darabokra eső laptopot A gyorsan szétszedhető laptop a cég újrafelhasználással és környezetvédelemmel kapcsolatos stratégiájának a része.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.