Egy új szabadalom megoldaná a laptopok egy régi dizájn-problémáját

2021 / 08 / 15 / Felkai Ádám
Egy új szabadalom megoldaná a laptopok egy régi dizájn-problémáját
A laptopok rengeteget fejlődtek, és az igények széles spektrumát lefedik. Az ergonómiával kapcsolatban azonban akadnak még elmaradások.

A laptopok kapcsán több dolgot lehet értékelni: a sebességet, a kijelzőt, a tárhely nagyságát, illetve végső soron azt, hogy mennyire felel meg annak a célnak, amire szánták őket, és ehhez képest mennyibe kerülnek. Az ezer és ezer laptop kapcsán azonban az ergonómia kérdése csak messziről, bottal böködve kerül elő, ha egyáltalán. Azonban az olasz MAIN Engineering mérnöki iroda egy olyan laptop koncepcióval állt elő, amely az utóbbival kapcsolatos problémák egyik legsúlyosabbikát orvosolná – tehát azt, hogy a laptopok egyszerűen marha kényelmetlenek, ha íróasztalon használjuk őket.

Ha íróasztalon pötyögünk, akkor vagy a gépet kell szemmagasságba pakolnunk, és a kezünk magasabbra emelve klimpírozni a klaviatúrán, vagy kitörik a nyakunk pár óra alatt. Az említett "szemmagasságba emelésben" eddig a laptop állványok segítettek nekünk, illetve akár pár nagyobb szótár, esetleg Tolsztoj-összes is betölthette ezt a funkciót. Mi lenne viszont, ha a laptop már tartalmazná az állványt is?

A Cubitus (a latin könyök szóból -- utalván a zsanérnak az emberi izületet utánzó funkcionalitására) laptop-koncepció (tehát nem tényleges eszköz, hanem egy mérnöki elképzelés) ezt a kérdést válaszolja meg, sőt kicsit tovább is megy. A laptop-állványok esetén ugyanis nem lehet a billentyűzetet alacsonyabbra helyezni a kijelzőnél, hanem az egész hóbelevanc együtt költözik magasabbra. Persze akadnak döntött állványok, de még ez is inkább kényszermegoldás. A Cubitus érdessége viszont éppen egy olyan zsanérrendszer, amely segítségével a laptop könnyedén asztali géppé alakítható, ahol a kijelzőt kényelmesen szemmagasságba állíthatjuk, és a csuklónk sem szakad le. A zsanérrendszert egyébként szabadalmaztatták is, és csak remélhetjük, hogy hamarosan viszont láthatjuk tényleges laptopokban is.

(Forrás: YD, Bullfrag)

További cikkek a témában:

Paranoiásoknak nem ajánlott az új webkamera dizájn Olyan érzésünk van, mintha folyton figyelnének? Lehet, hogy azért, mert tényleg folyton figyelnek. Ez a webkamera a szó legszorosabb értelmében szemmel tartja a felhasználót.

Készül az első laptop, ami fénnyel kapcsolódik az internetre Ez lesz az első olyan digitális eszköz a piacon, amelyben alapból van LiFi adó-vevő, így eldönthetjük, hogy WiFi-vel vagy LiFi-vel akarjuk használni.

Szándékosan tervez a Dell fél perc alatt darabokra eső laptopot A gyorsan szétszedhető laptop a cég újrafelhasználással és környezetvédelemmel kapcsolatos stratégiájának a része.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.