Paranoiásoknak nem ajánlott az új webkamera dizájn

2021 / 04 / 11 / Bobák Zsófia
Paranoiásoknak nem ajánlott az új webkamera dizájn
Olyan érzésünk van, mintha folyton figyelnének? Lehet, hogy azért, mert tényleg folyton figyelnek. Ez a webkamera a szó legszorosabb értelmében szemmel tartja a felhasználót.

Átértelmezni a digitális eszközökhöz fűződő viszonyunkat és felidézni, hogy mi is az alapvető célja a körülöttünk lévő készülékeknek: ez a szándéka Marc Teyssier kutatónak. A mérnök a Saarland Egyetem Human-Computer Interaction Lab részlegén dolgozta ki az Eyecam koncepcióját és építette meg a prototípust, amely az első antropomorfikus kamera dizájn a világon és lehetővé teszi, hogy egy passzív használati tárgyból igazán interaktív eszköz váljon.

"Körülvesznek minket az érzékelő eszközök. A térfigyelő kameráktól kezdve, amelyek megfigyelnek minket az utcán, Google vagy Alexa hangasszisztenseken át, melyek hallgatnak minket, a laptopjaink webkamerájáig, amely állandóan néz ránk.

Láthatatlanná válnak számunkra, belesimulnak a hétköznapi életünkbe, egészen addig, amíg már nem is vagyunk tudatában a jelenlétüknek és már nem kérdőjelezzük meg, hogyan látnak, érzékelnek és cselekszenek." - írja a kutató a projekt honlapján.

A mesterséges bőrköpennyel borított okostelefon új dimenziókba emelheti az ember-gép kapcsolatot A műbőr prototípusa nemcsak kinézetre hasonlít kísértetiesen bőrünkhöz, merthogy megálmodói az érintés megélésére is alkalmassá tették: felismeri és reagál a különböző ingerekre, például a csípésre vagy a simogatásra.

Az Eyecam emberi szemet utánzó kialakítása azért született meg, hogy visszahozza azt az érzést az online, számítógépeken keresztül zajló kommunikációba, amelyet egy szemtől szembe folytatott társalgás során éreznénk, vagyis hogy a metakommunikációs jelzéseket is érzékelni tudjuk. A kamera hat szervomotorral működik és tud pislogni, felfelé és lefelé nézni, valamint a szemöldökét mozgatni. A bőrhatású külső réteg ugyanabból az anyagból van, amelyet Teyssier egy korábbi projektjében is használt, ez az 'emberi' bőrrel bevont telefon volt, amely kellemesebb tapintást biztosított a mobiltelefonok fém/műanyag külsejének.

A műbőrt szilárd struktúra tartja meg, hogy valóban egy arc részletének tűnjön az eszköz, a nagy felbontású kamerát pedig a pupilla rejti, amely Raspberry Pi Zeróval csatlakoztatható. A szemgolyót úgy alakították ki, hogy valóban az emberi viselkedést utánozza, tehát önmagától is tud mozogni, bámulni és reagálni a külső ingerekre.

Aki szeretné, hogy egy kis darab emberi arc üljön a laptopja tetején, a hagyományos, unalmas webkamera helyett, az építhet magának is egyet, a dizájn ugyanis nyíltforrású és elérhető a GitHubon.

A feltaláló hamarosan videót is készít az összeszerelés lépéseiről, ezért ha valakinek nincs elég tapasztalata a DIY munkában vagy még nem vásárolt elég IKEA-s bútort életében, és elakad a munkában, annak a közeljövőben lesz majd segítsége. Teyssier találmányait nézve elgondolkodhatunk azon, milyen lenne a világ, hogy valóban az összes használati eszközünk a funkciójának megfelelő emberi formát öltene, a telefonunknak füle nőne, vagy a kilincseket kezek helyettesítenék, a kutató ugyanis, a bőrbevonatú mobil mellett tervezett már ujjal rendelkező telefonkiegészítőt és emberi kézben végződő robotkart is, melyek szintén elérhetőek lesznek nyíltforrású fájlokban a GitHubon.

(Fotó: Marc Teyssier)

Ez is érdekelhet:

A mindent látó elektronikus szemek jövője Szemfényvesztés vagy valóság? A Mojo Vision szakemberei szerint a kiterjesztett valóság egy kontaktlencsébe helyezve nem sci-fi utópia többé, néhány éven belül mindnyájunk számára elérhető válik.
Jönnek az agressziót is felismerő térfigyelő kamerák A technológiát egy orosz cég fejlesztette és viszi piacra.
Nyújtható, öngyógyító, önmegvilágító anyag tönkretehetetlen eszközök új generációjához Milyen kényelmes lenne, ha mobil eszközeink kijelzői, biztonsági kameráink, vagy a robotok kevésbé lennének sérülékenyek, szervizigényesek. Egy új anyag épp ezt ígéri, a lehetséges felhasználási területek között szerepel a sérülésekkel szemben ellenálló rugalmas képernyő és fénylő elektronikus külső bevonat (bőr) autonóm lágyrobotok számára.


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.