Szándékosan tervez a Dell fél perc alatt darabokra eső laptopot

2020 / 12 / 12 / Felkai Ádám
Szándékosan tervez a Dell fél perc alatt darabokra eső laptopot
A gyorsan szétszedhető laptop a cég újrafelhasználással és környezetvédelemmel kapcsolatos stratégiájának a része.

A teljes újrahasznosítás a Dell stratégiájának a célja, amit az úgynevezett cirkuláris dizájnnal érnének el. A cél, hogy 2030-ra a cég minden terméke ebben a szellemben készüljön. A Pocket-lint a cég Experience Design Group részlegének a vezetőjét, Ed Boydot kérdezte ezzel kapcsolatban.

Boyd úr azzal kezdte, hogy manapság az elektronikai eszközök szétszerelése nem egy egyszerű folyamat a rengeteg csavar és ragasztó miatt. A jövőre vetített cél ehhez képest olyasmi, hogy a készüléken egy lyukba az ember benyom egy tűt, mire az elkezd szétesni. Ennek köszönhetően a szétszerelés iszonyatosan felgyorsul 30 percről mondjuk 30 másodpercre. A cég az ipar trendjeinek megfelelően kevesebb csomagolást is használna, de úgy általában is a mind kevesebb anyaghasználat a cél. Mindezt a technológiák integrációjával és miniatürizálással érnék el. Az eszközök felépítésüket tekintve modulárisabbak lennének, egészében apróbb, integrált elemekből épülnének fel.

Jelenleg amikor a Dell visszakap egy-egy gépet, a cél mindig a felújítás. Ugyanakkor ha az eszköz menthetetlenül elromlott, és ezért a felújítás nem jön szóba, akkor a gépet szétszerelik. A széteső-dizájn pedig ekkor jut kulcsszerephez. Mindez azért fontos mert a Dell alkatrészei 90 százalékban újrahasznosíthatóak. Jelenleg – az újrafelhasználásnak köszönhetően – 45 000 tonnányi műanyagalkatrész mozog amolyan zárt körfogásban, vagyis kikerül a régebbi gépekből, és beépítik az újabbakba. A vállalatot amúgy eddig is jellemezték a hasonló törekvések: például az a műanyaghulladék, ami egyébként az óceánban végezte volna, a cég XPS-eszközeinek csomagolásánál került felhasználásra. Illetve kísérleteztek egyéb rendhagyó megoldásokkal, például a levegőből megkötött, szennyező anyagokat bizonyos eszközök újracsomagolására használtak fel. Ám ami a jövőt illeti, az az újrafelhasználás szempontjából ennél is radikálisabb lesz.

(Címlapkép/nyitókép: wikimedia commons/Mireille Raad)

További cikkek a Rakétán:

Egy régi notebookot is érintőképernyős modellé tesz egy apró eszköz Egy kaliforniai startup találmányának köszönhetően ma már megoldható, hogy valaki megfizethető áron szerezzen érintőképernyős laptopot: ehhez pedig nem egy új gépre, csupán egy kerti locsolócső fejére hasonlító szerkezetet kell beszereznie.

Profi tablet egy alap laptop áráért - itt a MacBookok vége? Az iPad Próból szinte számítógép lett, a MacBook Airen meg végre újra lehet gépelni.

Időutazók a múltból: az iPhone-t nyomogató lány és más, modern technikák régi képeken iPhone a 19. században és laptop az ókori Görögországban? Ez csak időutazás lehet - szól a népszerű internetes teória, és mitagadás, a művészettörténet tényleg tele van olyan fotókkal, festményekkel és szobrokkal, amiken úgy tűnik, mintha...


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.