Egyetemi hallgató fejtette meg a száz éves talányát a fizikának

2019 / 12 / 09 / Felkai Ádám
Egyetemi hallgató fejtette meg a száz éves talányát a fizikának
Elég egy pár milliméteres cső, és a folyadék belsejében a légbuborék egyszerűen elakad, mintha nem hatna rá az a felhajtó erő, amely máskülönben felfelé mozgatná. A fizikusok elmélete szerint valamiért ezekben a vékony csövekben kiválik egy mikroszkopikus filmréteg a folyadékból, amely elzárja a buborék útját. Bizonyítaniuk az elméletet azonban nem sikerült.

Mindez pedig már csak azért is zavaró volt, mert a kutatók ezt csak a vékony csövek esetén tapasztalták, máskülönben megy minden a maga – a fizika törvényei által kiszabott – útján.

A svájci Technológiai Szövetségi Intézetben (ETH Zürich) tanuló Wassim Dhaouadi, aki amúgy a NASA gyakornoka viszont most egy pofonegyszerű megoldást talált a tudósokat régóta foglalkoztató problémára:

szerinte a buborék valójában nem szorult be, csak nagyon-nagyon lassan halad felfelé ahhoz hasonlóan, ahogy egy barlangász egy a talajra merőleges, szűk járatban küzdi magát egyre feljebb.

Dhaouadi a probléma megoldása érdekében a tömegspektrometriához hasonló eljárást vetett be. Ő és a tanára fénysugarat irányított a csőre is és a buborékra is, majd ezek visszaverődéséből próbált az említett film vastagságára következtetni. Ekkor vették észre azt is, hogy a buborék nem akadt el, csak szörnyen lelassult, miközben a filmréteg egyszerre próbál hozzá és a cső falához is tapadni.

A probléma megoldása túlmutat az elméleti jelentőségen, mert a nano világ folyadékdinamikája kiemelten fontos például az orvoslásban, hiszen tovább magyarázza, hogy miként viselkedik az erekben keringő vér. Az áramlás és az ellenállás mélyebb megértése nem csak közvetlenül az érsebészetben fontos, de akár a szintetikus anyagok gyógyászati felhasználású kutatásában is – ez utóbbi amúgy jelenleg az egyik leggyorsabban fejlődő tudományos terület.

(Kép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.