Egyetemi hallgató fejtette meg a száz éves talányát a fizikának
2019 / 12 / 09 / felkai.adam
Egyetemi hallgató fejtette meg a száz éves talányát a fizikának
Elég egy pár milliméteres cső, és a folyadék belsejében a légbuborék egyszerűen elakad, mintha nem hatna rá az a felhajtó erő, amely máskülönben felfelé mozgatná. A fizikusok elmélete szerint valamiért ezekben a vékony csövekben kiválik egy mikroszkopikus filmréteg a folyadékból, amely elzárja a buborék útját. Bizonyítaniuk az elméletet azonban nem sikerült.

Mindez pedig már csak azért is zavaró volt, mert a kutatók ezt csak a vékony csövek esetén tapasztalták, máskülönben megy minden a maga – a fizika törvényei által kiszabott – útján.

A svájci Technológiai Szövetségi Intézetben (ETH Zürich) tanuló Wassim Dhaouadi, aki amúgy a NASA gyakornoka viszont most egy pofonegyszerű megoldást talált a tudósokat régóta foglalkoztató problémára:

szerinte a buborék valójában nem szorult be, csak nagyon-nagyon lassan halad felfelé ahhoz hasonlóan, ahogy egy barlangász egy a talajra merőleges, szűk járatban küzdi magát egyre feljebb.

Dhaouadi a probléma megoldása érdekében a tömegspektrometriához hasonló eljárást vetett be. Ő és a tanára fénysugarat irányított a csőre is és a buborékra is, majd ezek visszaverődéséből próbált az említett film vastagságára következtetni. Ekkor vették észre azt is, hogy a buborék nem akadt el, csak szörnyen lelassult, miközben a filmréteg egyszerre próbál hozzá és a cső falához is tapadni.

A probléma megoldása túlmutat az elméleti jelentőségen, mert a nano világ folyadékdinamikája kiemelten fontos például az orvoslásban, hiszen tovább magyarázza, hogy miként viselkedik az erekben keringő vér. Az áramlás és az ellenállás mélyebb megértése nem csak közvetlenül az érsebészetben fontos, de akár a szintetikus anyagok gyógyászati felhasználású kutatásában is – ez utóbbi amúgy jelenleg az egyik leggyorsabban fejlődő tudományos terület.

(Kép: Pixabay)


Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Igényes és férfias történeteket keresel? A Roadstert neked írjuk!
Olvass bele az egyik legszínvonalasabb hazai magazinba, szeretni fogod! A Roadster egy fantasztikus utazás az élet legjobb területein...
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.