Egyetlen pixelért négyszázmillió forintnak megfelelő összeget fizetett valaki

2021 / 04 / 17 / Felkai Ádám
Egyetlen pixelért négyszázmillió forintnak megfelelő összeget fizetett valaki
Könnyen mondhatjuk, hogy az NFT vonaton nincsen fék.

Erre utal, hogy egy újabb patinás aukciósház, a Sotheby’s küldött aukcióra ilyen nem helyettesíthető digitális tokenből álló gyűjteményt a Christie’s után. Ez volt a Sotheby’s első, hasonló jellegű árverése, amit a Nifty Gateway nevű digitális platformmal közösen hoztak össze. Mint arról a lenti cikkünkben írtunk, a Christie’s a múlt hónapban egyetlen digitális fájlt, egy JPG-t értékesített 69 millió dollárért, és bár most ekkora összegről nem tudunk beszámolni (a teljes gyűjtemény kelt el 17 millió dollárért (5,1 milliárd forint), azért legalább három ok miatt igazán jelentős a mostani NFT-kollekció kalapács alá küldése is. (Arról, hogy mi az az NFT szintén a lenti cikkünkben írtunk.)

A művészettörténet következő fejezete: hatvankilenc millió dollárért kelt el egy JPG-kiterjesztésű képfájl Az árát Ethereummal fizették ki, és ezzel ez a JPG-fájl lett az eddigi legdrágább NFT. De hogy jönnek a képbe a macskák?

Az első ok, ami nagyot ment a sajtóban, az a gyűjtemény egyik darabja, a „The Pixel” nevű alkotás, ami hosszas, másfél órás licitháború után 1,36 millió dollárért (407,8 millió forint) talált gazdára. A pixel (köznévként) – ahogy a Wikipedia fogalmaz: „A digitális képfeldolgozásban a képpont (angolul pixel) egy pont egy rasztergrafikus (vagy pixelgrafikus) képen”. Ennek megfelelően mag a kép is egyetlen szürke négyzet, ami tehát a digitális képek építőkockája. A kettő (látszólagos) aránytalansága pedig -- az összegé és a képé -- nyilvánvalóan alkalmas arra, hogy a közvélemény figyelmét felkeltse, nem véletlen hegyezték ki erre a legtöbb cikket.

Ugyanakkor a Pak nevű művész (akiről a nevén kívül mindössze annyit tudunk, hogy a them/they személyes névmást preferálja magára vonatkozóan – ami utalhat egyetlen személyre, de akár művészeti csoportra is) alkotásai nem csak meglovagolják az NFT-hullámot, de építenek a digitális formátumra, sőt Pak magát a kriptovalutát is a művészet tárgyává teszi. A „The Switch” nevű mű (1,4 millió dollárért kelt el) például bármilyen egyéb formában elképzelhetetlen lenne, hiszen egy pörgő, fekete-fehér geometriai forma digitális képéről van szó, amit ha egyszer is kipróbál, „átkapcsol” a tulajdonosa, akkor mindörökre (visszavonhatatlanul) alakot vált.

Ennél is érdekesebb Pak nagyobb kezdeményezése, ez a platform, a Burn – itt digitálisan elégtehetjük az NFT-ket, amiért a művész immár hagyományos, saját kriptovalutáját kapjuk, amiből aztán újabb műveket vehetünk, amiket szintén elégethetünk. Mindez a körforgása az NFT-knek és a digitális valutáknak tágabban az egyediség megszűnését, hamuvá égését fejezi ki, és végül ez a hamu fizetőeszközzé alakul, amiből a művészet mégiscsak újjászületik. Mindez pedig értelmezhető a digitális művészet-gazdadaság művészetté alakításaként és az előbbi kritákjaként is akár egyidejűleg.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

A teljes gyűjteményét elérhetővé tette online a Louvre A világ leghíresebb múzeumának több mint 482 ezer műalkotást felvonultató gyűjteményét immár bárki megnézheti az interneten.

Éheznie kell-e egy művésznek 2021-ben? A youngart szerint semmiképp A digitális technológia segíthet a fiatal alkotóknak, amivel azok is jól járnak, akik megfizethető áron szeretnének egyedi és eredeti műalkotáshoz jutni.

Infravörös technológiával fejtették meg A sikoly című festmény „őrült” üzenetét Valaki ceruzával különös szöveget írt Edvard Munch A sikoly című képére – az infravörös technológiának hála immár azt is tudjuk, hogy ki.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.