Magyarországon állítanak szobrot először a Bitcoin titokzatos feltalálójának

2021 / 05 / 16 / Felkai Ádám
Magyarországon állítanak szobrot először a Bitcoin titokzatos feltalálójának
Satoshi Nakamoto nem csak a Bitcoin elnevezésű kriptopénz megalkotója, de az első blokklánc adatbázis készítője is.

Nakamoto a Bitcoint 2009. január 3-án bocsátotta ki, közvetlen a 2008-as amerikai bankválságot követően, és a személyét illetően rengeteg találgatás született. Nakamoto önmagát a P2P Foundation profiljában 37 éves japán férfinek vallotta, ugyanakkor nem csak az életkora, a nemzetisége vagy épp a neme nem biztos, de többek szerint az is kérdéses, hogy egyetlen személyről van-e szó, és nem pedig egy csoportról. Az elmúlt évtizedben aztán sok mindenkit azonosítottak be Satoshiként (például a magyar származású Nick Szabó is felmerült). Ami keveset tudni lehet róla (és ezek tényleg csak információmorzsák, sőt még talán azok sem), azt olyan személyek elmondásából ismerjük, akik együtt dolgoztak a Bitcoinon Satoshival, és leveleztek vele. Ilyen illető például a magyar származású, de Floridában fejlesztőként dolgozó Hanyecz László, aki több mindent is megosztott a sajtóval erről a rejtélyes figuráról, amiről a lenti cikkünkben írtunk.

A Bitcoin rejtélyes kitalálója immár az egyik leggazdagabb ember a világon Már ha a „Satoshi Nakamoto” álnév egyetlen embert, és nem egy csapatot jelöl, mert biztosan semmit sem tudunk kijelenteni vele kapcsolatban azon kívül, hogy ha él, és hozzáfér a vagyonához, akkor immár piszkosul gazdag.

A Kripto Akadémia pedig egy szoborral állít emléket Satoshinak, ami tehát a fentiek miatt kihívásos feladat. A szervezet egyébként úgy tudja, hogy az övék lesz a világon az első Satoshi szobor. A projekttel kapcsolatban több kérdés is felmerülhet, de a legelső mindenképpen az, hogy miként lehet valakinek szobrot állítani, akiről senki sem tudja, hogy néz ki (sőt tehát azt sem, hogy egyetlen személyről van-e szó). A Kripto Akadémia a kivitelezést két szobrászra bízta, és az említett probléma megoldására érdekes ötlettel álltak elő: a bronz mellszobor egy oszlopon áll, hasonlóan azokhoz az ismert művekhez, melyeken művészek, esetleg történelmi személyiségek láthatóak országszerte. A mellszobor egy kapucnis alakot jelenít majd meg, és a mellkasán, a szíve felett a Bitcoin logó lesz látható. Végül az arc stilizált emberi arc lesz – mint a honlapon olvasható: „jelképes” orral és ajakkal. A művészek ezt az arcot felpolírozzák, ezért tükröződik, így mindenki a saját arcát láthatja benne, ami jól rezonál a közösség „mi mindannyian vagyunk Satoshi” ideájával.

A projekt ötletgazdája amúgy Györfi András, a Kripto Akadémia egyik szerkesztője, utána csatlakozott a kezdeményezéshez a Blockchain Budapest konferencia főszervezője, Szilágyi Imre. Ennek megfelelően a szobor állítására szervezett közösségi finanszírozó kampányt a Blockchain Budapest által rendezett B-DAY 4.0-n zárják le május 18-án, egyben itt jelentik be a szobor végleges helyét (annyit már most tudni, hogy mindenképpen Budapesten helyezik majd el)

Az első Blockchain Budapest konferenciát 2018-ban rendezték meg, és már ekkor 800 résztvevővel zajlott le, majd idővel a téma egyre több szakértője tartott előadást a későbbi rendezvényeken, például a már említett Nick Szabó, aki a Bit Gold című munkájával lefektette az utat Satoshi Bitcoinja előt, sőt – mint arról már szintén szó volt – többen őt magát azonosították a Bitcoin feltalálójaként. A mostani, negyedik rendezvényre a Sugár Eventben kerül sor, és ahogy az a honlapon olvasható, a korlátozások miatt ezt online közvetítik majd, de tartanak egy VIP vacsorát is, hogy lehessen kicsit kapcsolatot építeni annak, akinek erre támad gusztusa. Egyébként a VIP vacsorára már csak ma lehet jelentkezni, illetve a mai nap lehet még kedvezményesen megvásárolni az online részvételre jogosító Gold-jegyet 15 000 forintért.

Az eseményen előkerül a Bitcoin, az NFT, az Ethereum 2.0 illetve mindaz a blockchain technológiával kapcsolatos „forró” téma, melyekkel mi is szoktunk foglalkozni. A teljes programot az esemény honlapján lehet átböngészni.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Decentralizált, globális számítógéppé alakítaná az internetet egy svájci nonprofit vállalat Az első lépés volt a Bitcoin, ezt követte az Ethereum, a folyamat betetőzése pedig az Internet Computer lesz a cég tervei szerint.

Mindenki jobban jár, ha egymás helyett szabályokban kell megbíznunk Még távolról sem ért véget a kriptopénzek világát bemutató sorozatunk, hiszen rengeteg érdekesség vár feldolgozása erről a területről. Beszéltünk már a mögöttes technológiáról, szóba kerültek az elfogadóhelyek,a bűnözés és a Bitcoin kapcsolata,és az is, hogy miként segít ez az egész a koronavírus elleni harcban. Most pedig arról lesz szó, hogy hogyan forradalmasíthatja a szerződéskötés évezredes gyakorlatát a Bitcoin egyik követője, az Ethereum.

Eredeti ez az óra? A blockchain megmondja A Breitling újragondolta az eredetiségigazolást.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
Az Amazon létrehozta az egymilliárd paraméteres szövegfelolvasó modellt, de nem adja az emberek kezébe
A BASE TTS-t százezer órányi nyilvánosan elérhető beszédfelvételen gyakorlatoztatták és minden eddiginél természetesebb hangot tudnak létrehozni a segítségével.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.