Magyarországon állítanak szobrot először a Bitcoin titokzatos feltalálójának

2021 / 05 / 16 / Felkai Ádám
Magyarországon állítanak szobrot először a Bitcoin titokzatos feltalálójának
Satoshi Nakamoto nem csak a Bitcoin elnevezésű kriptopénz megalkotója, de az első blokklánc adatbázis készítője is.

Nakamoto a Bitcoint 2009. január 3-án bocsátotta ki, közvetlen a 2008-as amerikai bankválságot követően, és a személyét illetően rengeteg találgatás született. Nakamoto önmagát a P2P Foundation profiljában 37 éves japán férfinek vallotta, ugyanakkor nem csak az életkora, a nemzetisége vagy épp a neme nem biztos, de többek szerint az is kérdéses, hogy egyetlen személyről van-e szó, és nem pedig egy csoportról. Az elmúlt évtizedben aztán sok mindenkit azonosítottak be Satoshiként (például a magyar származású Nick Szabó is felmerült). Ami keveset tudni lehet róla (és ezek tényleg csak információmorzsák, sőt még talán azok sem), azt olyan személyek elmondásából ismerjük, akik együtt dolgoztak a Bitcoinon Satoshival, és leveleztek vele. Ilyen illető például a magyar származású, de Floridában fejlesztőként dolgozó Hanyecz László, aki több mindent is megosztott a sajtóval erről a rejtélyes figuráról, amiről a lenti cikkünkben írtunk.

A Bitcoin rejtélyes kitalálója immár az egyik leggazdagabb ember a világon Már ha a „Satoshi Nakamoto” álnév egyetlen embert, és nem egy csapatot jelöl, mert biztosan semmit sem tudunk kijelenteni vele kapcsolatban azon kívül, hogy ha él, és hozzáfér a vagyonához, akkor immár piszkosul gazdag.

A Kripto Akadémia pedig egy szoborral állít emléket Satoshinak, ami tehát a fentiek miatt kihívásos feladat. A szervezet egyébként úgy tudja, hogy az övék lesz a világon az első Satoshi szobor. A projekttel kapcsolatban több kérdés is felmerülhet, de a legelső mindenképpen az, hogy miként lehet valakinek szobrot állítani, akiről senki sem tudja, hogy néz ki (sőt tehát azt sem, hogy egyetlen személyről van-e szó). A Kripto Akadémia a kivitelezést két szobrászra bízta, és az említett probléma megoldására érdekes ötlettel álltak elő: a bronz mellszobor egy oszlopon áll, hasonlóan azokhoz az ismert művekhez, melyeken művészek, esetleg történelmi személyiségek láthatóak országszerte. A mellszobor egy kapucnis alakot jelenít majd meg, és a mellkasán, a szíve felett a Bitcoin logó lesz látható. Végül az arc stilizált emberi arc lesz – mint a honlapon olvasható: „jelképes” orral és ajakkal. A művészek ezt az arcot felpolírozzák, ezért tükröződik, így mindenki a saját arcát láthatja benne, ami jól rezonál a közösség „mi mindannyian vagyunk Satoshi” ideájával.

A projekt ötletgazdája amúgy Györfi András, a Kripto Akadémia egyik szerkesztője, utána csatlakozott a kezdeményezéshez a Blockchain Budapest konferencia főszervezője, Szilágyi Imre. Ennek megfelelően a szobor állítására szervezett közösségi finanszírozó kampányt a Blockchain Budapest által rendezett B-DAY 4.0-n zárják le május 18-án, egyben itt jelentik be a szobor végleges helyét (annyit már most tudni, hogy mindenképpen Budapesten helyezik majd el)

Az első Blockchain Budapest konferenciát 2018-ban rendezték meg, és már ekkor 800 résztvevővel zajlott le, majd idővel a téma egyre több szakértője tartott előadást a későbbi rendezvényeken, például a már említett Nick Szabó, aki a Bit Gold című munkájával lefektette az utat Satoshi Bitcoinja előt, sőt – mint arról már szintén szó volt – többen őt magát azonosították a Bitcoin feltalálójaként. A mostani, negyedik rendezvényre a Sugár Eventben kerül sor, és ahogy az a honlapon olvasható, a korlátozások miatt ezt online közvetítik majd, de tartanak egy VIP vacsorát is, hogy lehessen kicsit kapcsolatot építeni annak, akinek erre támad gusztusa. Egyébként a VIP vacsorára már csak ma lehet jelentkezni, illetve a mai nap lehet még kedvezményesen megvásárolni az online részvételre jogosító Gold-jegyet 15 000 forintért.

Az eseményen előkerül a Bitcoin, az NFT, az Ethereum 2.0 illetve mindaz a blockchain technológiával kapcsolatos „forró” téma, melyekkel mi is szoktunk foglalkozni. A teljes programot az esemény honlapján lehet átböngészni.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Decentralizált, globális számítógéppé alakítaná az internetet egy svájci nonprofit vállalat Az első lépés volt a Bitcoin, ezt követte az Ethereum, a folyamat betetőzése pedig az Internet Computer lesz a cég tervei szerint.

Mindenki jobban jár, ha egymás helyett szabályokban kell megbíznunk Még távolról sem ért véget a kriptopénzek világát bemutató sorozatunk, hiszen rengeteg érdekesség vár feldolgozása erről a területről. Beszéltünk már a mögöttes technológiáról, szóba kerültek az elfogadóhelyek,a bűnözés és a Bitcoin kapcsolata,és az is, hogy miként segít ez az egész a koronavírus elleni harcban. Most pedig arról lesz szó, hogy hogyan forradalmasíthatja a szerződéskötés évezredes gyakorlatát a Bitcoin egyik követője, az Ethereum.

Eredeti ez az óra? A blockchain megmondja A Breitling újragondolta az eredetiségigazolást.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.