Egymilliárd eurós európai bizniszbe kezd az Apple

2021 / 03 / 13 / Perei Dóra
Egymilliárd eurós európai bizniszbe kezd az Apple
A cég a hét közepén jelentette be az új európai divízió megnyitását, melyre a következő három évben nagyjából egymilliárd eurós költségvetéssel számolnak, és ahol jellemzően okostelefonokban használt chipeket terveznek. A komplexum helyszínéül Münchent jelölték ki, ami már egyébként is idestova több mint négy évtizede otthon ad az Applenek.

A CNBC információi szerint a bajor fővárosban működő, nagyjából harmincezer négyzetméteres épületbe tervezett Európai Szilíciumtervező Központ több száz mérnöknek biztosít munkát az új, kommunikációs és vezeték nélküli vezérlőchipek, például 5G-s hálózatokhoz használt integrált áramkörök, illetve az azokat vezérlő szoftverek fejlesztése. Az Apple közleményében pedig arról beszélt, hogy

az új központ Európa legnagyobb erre specializálódott létesítménye lehet majd.

A müncheni központ mérete eddig sem volt elhanyagolható, hiszen megközelítőleg jelenleg is ezerötszáz mérnököt foglalkoztatnak, akik - többek között - iPhonokhoz fejlesztenek különböző alkalmazásprocesszorokat, energiaszabályzó áramköröket. A friss munkaerő a tervek szerint fokozatosan csatlakozik a csapathoz, a Bloomberg értesülése alapján pedig 2022-ben meg is nyílhat a központ. Nathan Benaich, kockázatitőke-befektető a CNBC-nek adott interjújában kifejtette, hogy mindez komoly stratégiai lépés az Apple részéről, merthogy az 5G-s hálózatokhoz kapcsolódó vezérlőáramköröket illetően a cég egyelőre beszállítókra van utalva, ám ez a jövőben megváltozhat. Annál is inkább, hiszen 2019-ben a Forbes és a CNBC is arról írt, hogy az Apple többek között azért vásárolta fel az Intel modemes részlegét, hogy házon belül fejleszthesse és gyárthassa vezeték nélküli vezérlőit. Vagy legalábbis minél nagyobb arányban.

A Huawei sem tétlenkedik

Csakhogy ők - mit sem törődve a Brexittel - Cambridge közelében létesítik új K+F központjukat. A CNN írt róla még tavaly júniusban, hogy a Huawei Sawston-ban, Cambridge-hez közel nyitna egy chipek fejlesztésével foglalkozó központot. Ezt a Huawei Technologies R&D UK vezetője, Henk Koopmans is megerősítette, vagyis, hogy 2019-ben felvásároltak egy 2,2 négyzetkilométeres területet harminchét és fél millió fontért, ahol 2021-ben nyitnának egy négyszáz főt foglalkoztató létesítményt. A nyitással kapcsolatban egyelőre nincsenek információk, érdekességként viszont érdemes megemlíteni, hogy bár a brit miniszterelnök nem ódzkodott a komplexum megnyitásától, a törvényhozók azonban - még a saját pártjában is - szkeptikusak voltak, mondván elképzelhető, hogy a kínai kormány később a Huawei-en keresztül próbálna kémkedni, hogy javítsa saját országának piaci helyzetét. A vállalat természetesen cáfolta ezt.

(Fotó: Pxhere)

További cikkek a témában:

Kivégzi a harmadik féltől származó sütiket a Google A keresőóriás ígérete szerint 2022-től az új mottója: "Adatvédelem mindenek felett". Egyes elemzők szerint mindez azonban túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

Nagy horderejű technológiai fejlesztés kapujában a csúcskategóriás okostelefonok piaca Nemsokára olyan technológia érkezhet az okostelefonokba, mely fenekestől felforgathatja a piacot és átírhatja a játékszabályokat. A fejlesztés nem csak a mobilokat érintheti és komplett termékkategóriákat tehet feleslegessé, jósolja a Forbes elemzése.

Eldőlt, hogy milyenek lesznek a jövő hajlítható okostelefonjai A Huawei és a Samsung az elmúlt években egészen más dizájnfilozófiával közelítette meg a "milyen a praktikus hajlítható telefon?" kérdéskört, de a Mate X2 hétfői bemutatója azt jelzi, hogy ez a kérdés eldőlt.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.