Az évtized végére egymillió qubites kvantumszámítógép épül

2021 / 05 / 24 / Bobák Zsófia
Az évtized végére egymillió qubites kvantumszámítógép épül
Mit tud majd a kvantumszámítógép, amit nem tudnak a mai gépek? Segíthet új anyagokat feltalálni, energiahatékonyabb akkumulátorokat építeni, szimulálni a természet működését, hogy a molekuláris szerkezet tervezésével új gyógyszerek szülessenek.

Mikor az Inside Quantum Technology konferencia alapítója, Lawrence Gasman azt a kérdést próbálta megválaszolni, hogy vajon lehetséges-e, hogy a jövőben kvantum PC-ken fognak majd 'számítógépezni' az emberek, a szakértő a számítástechnika eddigi fejlődését hozta fel példának arra, hogy hogyan is érdemes gondolkodni erről a legújabb innovációról. Elmondása szerint ugyanúgy, ahogy a szobaméretű mainframe gépekből, amelyeket még kutatók és mérnökök használtak, kialakult a mindenki otthonában megtalálható személyi és hordozható számítógép, ugyanúgy elképzelhető, hogy a most épített kvantumgépek is idővel leegyszerűsödnek és egyszer majd asztali gép lesz belőlük. A SpinQ cég például, ha nem is miniatűr, de már egészen kicsi kvantumszámítógépeket is árul, amelyek megközelítik a kvantum PC ideálját. Ha az árak és a méret is még egy kevéssel csökkennének, akkor

"majdnemhogy beletehetnénk John és Jennifer karácsonyi harisnyájába az ünnepekkor, bár az elég nagy harisnya kellene hogy legyen."

- mondta Gasman a Fierce Electronics tudósítása szerint. Magát a kvantumszámítógépekhez szükséges háttér technológiát, szoftvereket, hardvereket, a kriogenikus hűtés technikáját, a kvantuminternetet, ami a gépeket majd összekapcsolhatja, sok cég fejleszti, de elsősorban azok tudnak előrelépni a kutatásokban, akiknek elég forrás áll rendelkezésre a kísérletezéshez, éppen ezért halljuk elsősorban a nagy cégektől, többek között az IBM-től, a Google-tól, a Honeywelltől a legújabb áttörések hírét.

Közülük az IBM két hete jelentette be az új szoftverét, a Qiskit Runtime-ot, ami az eddigieknél százhússzor gyorsabban végzi el a számításokat, ami azt jelenti, hogy lítium-hidrid molekula szimulációját, amivel gyakorlatoztatták, már negyvenöt nap helyett kilenc óra alatt teljesíti. Ez azonban nem teljesen a kvantumszámításokra alapozott módszer, hanem hibrid megoldás, amely klasszikus és kvantum elemeket is tartalmaz, a cég szerint ugyanis így könnyebben használhatóak bizonyos alkalmazások. A Think konferencián az IBM ezenkívül megerősítette, hogy kitartanak eddigi céljaik mellett is, amely szerint 2023-ra már átlépik az ezer qubites határt és egyúttal azt is elérik majd, hogy exponenciálisan csökkenjenek a kvantumszámítógépek hibalehetőségei és megbízhatóan lehessen őket alkalmazni.

Az Amazon Web Services jelenleg felhőben árulja a kvantumszolgáltatásait, a Braketet, ezen felül aktívan finanszíroz egyetemi kutatásokat is és áprilisban a Center for Quantum Computing részlege bejelentette egy új, hibamentes gép terveit is, amely az úgynevezett Schrödinger macska qubitekkel növelné a logikai kapuk megbízhatóságát. Ugyan a Braket algoritmusainak futtatásához a cég egyelőre más gyártók, például a D-Wave által épített gépeket használ, de egy Bloombergnek decemberben névtelenül nyilatkozó bennfentes szerint az Amazon már elkezdte a szakértőket keresni a csapatába, amely saját kvantumszámítógépet készít majd.

A Honeywell rendszeresen dönti a rekordokat a számítások komplexitását jelző Quantum Volume szintekben, márciusban már 512-es teljesítményt mértek a System Model H1-nal, ami jócskán megelőzi az eddigi eredményeket. Összehasonlításképpen tavaly augusztusban az IBM 64 Quantum Volume szintet, a Honeywell szeptemberben 128 Quantum Volume szintet ért el. A Quantum Volume nagyjából a klasszikus komputerekben található tranzisztorok számának növekedését leíró szabályokkal feltehető meg, az IBM Mediumon publikált leírása szerint (ők vezették be a QV protokollt):

"A Quantum Volume protokoll meghatározza a legnagyobb négyzet alakú áramkört - olyan áramkör, ahol a szélesség és a mélység megegyezik - amely egy adott kvantumeszközön futtatható."

A Google is megerősítette a korábban vállalt ambiciózus célkitűzését a legutóbbi éves Google I/O-n a kvantumszámítógépeket tekintve, 2029-re ugyanis kereskedelmi forgalomba hozható, egymillió qubites gépet ígérnek, amely hibamentesen működik majd. Ehhez első körben létrehozták a Quantum AI Campust Santa Barabarában, ahol új kutatólaboratóriumok és az első kvantum adatközpont is megépül. A további lépések, amelyeket egy (angol nyelvű) interaktív térképen is meg lehet tekinteni, elvezetnek az "örök qubit" felfedezésétől kezdve az ezer fizikai kvantumbitből álló logikai qubit megalkotásán át a száz logikai qubitből felépülő kicsi számítógépig, majd végül az ígért egymillió qubitig. A pontos határidők ugyan nincsenek kijelölve a térképen és nehéz is lenne előre megjósolni, hogy milyen tempóban haladnak majd a fejlesztések és milyen kritikus fontosságú felfedezéseket sikerül majd tenni a laborokban, de a Wall Street Journalnek nyilatkozó Hartmut Neven, a Google kutatója szerint jelenleg a fejlesztésekben egyfajta inflexiós pont előtt állnak (az inflexiós pont az, ahol egy függvény görbülete megváltozik) és minden fontos hozzávaló a birtokukban van ahhoz, hogy a kijelölt irányt tartani tudják.

A Google egyébként a klasszikustól eltérő számítási eszközök használatával olyan globális problémák megoldását vizionálja, mint a fenntartható energia vagy a kibocsátás csökkentését lehetővé tevő technológia felfedezése és a növekvő népesség elemzésének megoldása.

(Fotó: GettyImages/teekid)

További cikkek a témában:

Tőzsdézett egy kvantumszámítógép, és remek eredményeket ért el Jobban és gyorsabban teljesített bizonyos körülmények között, mint a hagyományos portfólióoptimalizálási rendszerek. A jövőben kvantumintelligenciák csapnak majd össze a tőzsdéken?
A jövő probabilisztikus számítógépe a "szegény ember qubitjával", p-bitekkel dolgozik A probabilisztikus vagy valószínűségi számítógép lehet az átmenet a hagyományos és kvantumszámítógépek között. Ez az architektúra p-bitekkel dolgozik és nem igényel extrém alacsony hőmérsékletet a működéséhez.
Újabb mérföldkő a kvantumszámítógépek szabványosításában Előbb-utóbb a kvantumszámítógépeket is utoléri a teljesítményük mérésére szolgáló egyetemes szabványok létrehozása iránti igény. 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.