Egyre több az okoszebra Magyarországon

2021 / 10 / 19 / Bobák Áron
Egyre több az okoszebra Magyarországon
A Pearl Enterprises által kifejlesztett SafeCross okoszebra az útburkolatba épített villogó fénnyel jelzi, ha a gyalogos az úttestre lép.

A legújabb ilyen rendszert éppen a napokban adták át az ózdi Munkás úton, amelyet egy internetes szavazáson nemrég az ország legveszélyesebb gyalogátkelőhelyének választottak meg. Az okoszebra kialakítási költségeinek 50%-át átvállaló Generali a Biztonságért Alapítvány 2018 óta több mint 40 okoszebrát adott át országszerte, a fejlesztő Pearl Enterprises szerint így az országban összesen már 133-ra nőtt azoknak a gyalogátkelőhelyeknek a száma, amelynél az ő rendszerüket használják. A vállalat honlapja szerint az átalakított gyalogátkelőhelyeken az első rendszer 2016-os átadása óta egyetlen baleset sem történt.

A Munkás úti okoszebra átadásán Janiczak Dávid, a város polgármestere elmondta, hogy a korábban a Bolyki úton kialakított zebrával jó tapasztalataik vannak, az ugyanis valóban sokat segít abban, hogy felhívja az autósok figyelmét a járókelőkre. A 2,5 millió forintból kiépített SafeCross zebra a mozgásirányt érzékelő szenzorokkal valamint az út szélén elhelyezett kamerákkal érzékeli a gyalogos mozgását, így az útburkolatba épített ledes lámpák már azelőtt elkezdenek villogni, hogy a járókelő lelépne az útra. A fejlesztő szerint a világító prizmákat akár 800 méteres távolságból is lehet érzékelni, az ilyen rendszerrel ellátott gyalogátkelőhelyeknél pedig az autósok megállási hajlandósága 55-ről 76 százalékra növekedett.

Gallóné Korompai Ágnes, a Generali alapítványának képviselője az átadón elmondta, hogy évente csaknem ezer embert gázolnak el gyalogátkelőkön, így a vállalat számára kiemelten fontos a közlekedésbiztonság növelése. Az alapítvány támogatásával még idén további hét okoszebrát adnak át az országban, köztük a váci földvári téren is, amit a fentebb már említett szavazáson az ózdi zebra mögött a második legveszélyesebb magyarországi gyalogátkelőhelynek szavaztak meg.

(Borítókép: Solarway)

További cikkek a témában:

Tényleg a halálos ítéletünket írjuk alá, ha sétálás közben a telefonunkat nyomkodjuk? A sétálás közbeni mobilozás veszélyeire egyre több szakértő hívja fel a figyelmet, a korlátozása pedig már Magyarországon is felvetődött. Mások szerint egyszerűen áldozathibáztatásról van szó.

Változhat a gyalogátkelőhelyek szabályozása, hogy kevesebb legyen a gázolás Az Országgyűlés gazdasági bizottsága is beállt Székely Sándor független képviselő „Zebraminimum” nevű kezdeményezése mögé. Ez a jelenlegi jogi szabályozás felülvizsgálatát, valamint a KRESZ módosítását is okozhatja.

Az autók már elkezdtek beszélgetni egymással és a közlekedési lámpákkal Hol tart ma a car-to-X kommunikáció? És mi az? És milyen lehetőségek rejlenek a dologban?


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
Felezi a járatidőt Stockholmban az első elektromos szárnyashajó
A világ első elektromos utasszállító szárnyashajója túljutott Svédországban a tesztelési fázison, és most kerül gyártásba, jövőre pedig át is veszi a stockholmi tömegközlekedési hálózat. A Candela P-12 az egyik útvonalon az 55 perces járatidőt 25 percre csökkenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.