Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp

2024 / 02 / 22 / Pőcze Balázs
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Amióta egy kisebb vagyonba kerülnek a mobilok, még fontosabb kérdés lett, hogy mi történjen, ha vízbe pottyannak vagy eláznak. Régi bölcsesség volt, hogy a még meg nem főzött rizs segít felszívni a fölösleges nedvességet, de ez a módszer több bajt okozhat, mint amennyit segít, amit az Apple szakemberei is megerősítettek.

Közel három éve írtunk arról a Rakétán, hogy hogyan mentsünk meg egy elázott mobilt, de úgy tűnik, az internet lassan felejt, ezért az Apple-nél szükségét érezték, hogy kiadjanak egy közleményt arról, hogy mi a teendő a vizes telefonokkal - számolt be a The Verge.

Az első és legfontosabb lépés változatlanul az, hogy emeljük ki a kütyüt a vízből, majd minél gyorsabban kapcsoljuk ki, hiszen minden bekapcsolva töltött másodperccel növeljük a zárlat esélyét. Ezután vegyük le a tokot. Ha cserélhető az akkumulátor, azt is távolítsuk el, majd törölgessük meg óvatosan a telefont, úgy, hogy a csatlakozókba ne segítsük beljebb a vizet. Az Apple azt javasolja, hogy finoman ütögessük a tenyerünkhöz, a csatlakozóval lefele, hogy távozni tudjon a fölösleges nedvesség, majd hagyjuk egy jól szellőző, száraz helyen legalább fél órán át. A külső hőforrások mellett szerintük a korábban általunk is említett sűrített levegő nem segít, ahogyan az sem, ha fültisztító pálcikát dugunk a konnektorba, vagy rizsbe tesszük a telefont. Ez azért veszélyes, mert az apró részecskék árthatnak a mobilnak.

Mivel az elmúlt hat évben megjelent iPhone-okban, illetve egyes Samsung telefonokban már van nedvesség-érzékelő, a készülék szólni fog, ha elázott, és csak akkor fogja engedni a töltést, ha újra száraz. Vészhelyzetben, ha muszáj töltenünk a nedves mobilunkat, figyelmen kívül hagyhatjuk, illetve kikapcsolhatjuk ezt a figyelmeztetést.

Majd a garancia megoldja - vagy nem

2020 végén írtunk arról, hogy az olasz versenyhivatal bejelentette, hogy tízmillió euróra tervezi büntetni az Apple-t, mert nem kommunikálta megfelelően, hogy mennyire vízállóak a telefonjai - és a jótállásuk sem érvényes az így elromlott készülékekre. Az iPhone 15 termékoldalán még mindig azt olvashatjuk az apróbetűs szakaszban, hogy "por-, csepp- és vízállóság" ide vagy oda, "a folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes." A Samsung korábban hasonló gyakorlatért állt a szőnyeg szélén Ausztráliában. Aktuális modelljük, a Galaxy S24 műszaki jellemzői között nem írnak arról, hogy a telefon vízálló lenne, bár a hírek szerint ugyanúgy IP68-as besorolású, mint az iPhone. Valószínűleg abból érdemes kiindulni, hogy a jótállás itt is érvényét veszti, ha elázik a kütyü.

Vagyis akármit állít a gyártó a mobilunkkal kapcsolatban, legyünk óvatosak, ha víz közelében használjuk azt. Esetleg az Android telefonunkon a biztonság kedvéért ellenőrizzük le ezzel az okos alkalmazással, hogy épek-e a tömítései. Ami pedig a rizst illeti, a The Verge újságírói szerint lehet, hogy azért gondolták sokan, hogy működik, mert a telefont lerakták jó pár órára, ami így ki tudott száradni. A rizstől teljesen függetlenül.

(Borítókép: Arthit Pornpikanet/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.