Ezzel az ingyenes appal megnézhetjük, hogy vízálló-e még a telefonunk

2021 / 07 / 08 / Pőcze Balázs
Ezzel az ingyenes appal megnézhetjük, hogy vízálló-e még a telefonunk
Egyre több csepp- és vízálló okostelefont árulnak, de azt gyakorlatilag lehetetlen ellenőrizni, hogy néhány hónap vagy év használat után vajon a készülék még mindig elbírna-e pár csepp vízzel. Ezen segít a Water Resistance Tester nevű alkalmazás Android készülékeknél.  

A Play Store-ban elérhető program a telefon barométerét, vagyis nyomásmérőjét használja a vizsgálathoz. Ez az érzékelő eredetileg azért került a mobilokba, hogy a GPS-t segítse a földrajzi magasság megállapításával, de például a naponta megmászott lépcsők számának megjelenítéséhez is szükség van a barométerre. Ray Wang fejlesztőnek azonban eszébe jutott, hogy a szenzor arra is jó, hogy megtudjuk: a telefonunk tömítései épek-e, illetve a képernyőn lévő apró repedések veszélyesek-e a készülékre. Miután elindítjuk az alkalmazást, két hüvelykujjal kell erőt kifejtenünk a képernyőn, és már meg is kapjuk az eredményt - a mi esetünkben negatívat, mert egy nem csepp- vagy vízálló Samsung Galaxy A50-nel próbálkoztunk. A The Verge-nél egy Galaxy Note 20 Ultra már pozitív besorolást kapott, egészen addig, amíg a SIM-tálcáját ki nem húzták, vagyis náluk szintén működött a teszt.

Azért egy jó eredmény után ne dobjuk örömünkben egy vödör vízbe a telefont

Amikor azt olvassuk egy mobilról, hogy IP67-es vagy IP68-as besorolású, az rögtön két dolgot is elárul róla. A betűk után következő első szám a szilárd részecskékkel, például a porral szembeni ellenállást osztályozza nullától hatig. Az egyes nagyjából azt jelenti, hogy kézzel meg lehet érinteni, a hatos azt, hogy a por sem képes bejutni. A második szám a folyadékokkal teszi ugyanezt, de nullától nyolcig. Az egyes lassan csöpögő vizet, a nyolcas egy méteres vagy mélyebb elmerítést jelent. Ám amint arról többször írtunk a Rakétán, a kütyük vízállóságára nem érdemes vakon hagyatkozni - a legismertebb gyártóknál például megszűnik a jótállás, ha nedvesség éri a mobilunkat. Ha mégis megtörtént a baj, akkor egy külön cikkben összefoglaltuk, hogy hogyan menthetjük meg elázott telefonunkat.

(Fotó: Pixabay, Pőcze Balázs)

További cikkek a témában:

Így lehet megmenteni egy elázott mobilt Rizs nem feltétlenül kell hozzá, de néhány cipősdoboz nem árt.

Félrevezette a fogyasztókat az Apple az iPhone vízállóságával kapcsolatban Az olasz versenyhivatal tízmillió eurót vár Cupertinóból.

Most jók, jövőre jobbak lesznek - teszteltük az iPhone 12-t és 12 Prót Az Apple új telefonjaiban rengeteg a tartalék.

Megérkezett a Clubhouse Androidra Az idei év tagadhatatlan és vitathatatlan slágeralkalmazása, legalábbis eddig a Clubhouse, ami a mai napig csak az Apple készülékeire volt elérhető. Ez szerencsére megváltozott, mivel már Androidra is elérhető az app, bár a belépéshez egyelőre továbbra is meghívó kell.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.