Ezzel az ingyenes appal megnézhetjük, hogy vízálló-e még a telefonunk

2021 / 07 / 08 / Pőcze Balázs
Ezzel az ingyenes appal megnézhetjük, hogy vízálló-e még a telefonunk
Egyre több csepp- és vízálló okostelefont árulnak, de azt gyakorlatilag lehetetlen ellenőrizni, hogy néhány hónap vagy év használat után vajon a készülék még mindig elbírna-e pár csepp vízzel. Ezen segít a Water Resistance Tester nevű alkalmazás Android készülékeknél.  

A Play Store-ban elérhető program a telefon barométerét, vagyis nyomásmérőjét használja a vizsgálathoz. Ez az érzékelő eredetileg azért került a mobilokba, hogy a GPS-t segítse a földrajzi magasság megállapításával, de például a naponta megmászott lépcsők számának megjelenítéséhez is szükség van a barométerre. Ray Wang fejlesztőnek azonban eszébe jutott, hogy a szenzor arra is jó, hogy megtudjuk: a telefonunk tömítései épek-e, illetve a képernyőn lévő apró repedések veszélyesek-e a készülékre. Miután elindítjuk az alkalmazást, két hüvelykujjal kell erőt kifejtenünk a képernyőn, és már meg is kapjuk az eredményt - a mi esetünkben negatívat, mert egy nem csepp- vagy vízálló Samsung Galaxy A50-nel próbálkoztunk. A The Verge-nél egy Galaxy Note 20 Ultra már pozitív besorolást kapott, egészen addig, amíg a SIM-tálcáját ki nem húzták, vagyis náluk szintén működött a teszt.

Azért egy jó eredmény után ne dobjuk örömünkben egy vödör vízbe a telefont

Amikor azt olvassuk egy mobilról, hogy IP67-es vagy IP68-as besorolású, az rögtön két dolgot is elárul róla. A betűk után következő első szám a szilárd részecskékkel, például a porral szembeni ellenállást osztályozza nullától hatig. Az egyes nagyjából azt jelenti, hogy kézzel meg lehet érinteni, a hatos azt, hogy a por sem képes bejutni. A második szám a folyadékokkal teszi ugyanezt, de nullától nyolcig. Az egyes lassan csöpögő vizet, a nyolcas egy méteres vagy mélyebb elmerítést jelent. Ám amint arról többször írtunk a Rakétán, a kütyük vízállóságára nem érdemes vakon hagyatkozni - a legismertebb gyártóknál például megszűnik a jótállás, ha nedvesség éri a mobilunkat. Ha mégis megtörtént a baj, akkor egy külön cikkben összefoglaltuk, hogy hogyan menthetjük meg elázott telefonunkat.

(Fotó: Pixabay, Pőcze Balázs)

További cikkek a témában:

Így lehet megmenteni egy elázott mobilt Rizs nem feltétlenül kell hozzá, de néhány cipősdoboz nem árt.

Félrevezette a fogyasztókat az Apple az iPhone vízállóságával kapcsolatban Az olasz versenyhivatal tízmillió eurót vár Cupertinóból.

Most jók, jövőre jobbak lesznek - teszteltük az iPhone 12-t és 12 Prót Az Apple új telefonjaiban rengeteg a tartalék.

Megérkezett a Clubhouse Androidra Az idei év tagadhatatlan és vitathatatlan slágeralkalmazása, legalábbis eddig a Clubhouse, ami a mai napig csak az Apple készülékeire volt elérhető. Ez szerencsére megváltozott, mivel már Androidra is elérhető az app, bár a belépéshez egyelőre továbbra is meghívó kell.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.