Elektromos töltőállomások lesznek a Shell kútjaiból

2021 / 02 / 12 / Pőcze Balázs
Elektromos töltőállomások lesznek a Shell kútjaiból
A Royal Dutch Shell, a világ egyik legnagyobb olajvállalata felvázolta, hogy hogyan fog átalakulni a következő években. Karbonsemlegesek ugyan csak jó harminc év múlva lesznek, de már négy éven belül hatalmas elektromos töltőhálózatuk lesz, ha tudják tartani a terveiket.

Amikor a tizenkilencedik és a huszadik század fordulóján megalapították a Shell holland és angol őseit, valószínűleg nem gondolták volna, hogy százharminc évvel később az lesz a vállalat legfontosabb feladata, hogy a lehető legügyesebben számolja fel azt, ami miatt eredetileg létrehozták. A TechCrunch cikke kiemeli , hogy a fosszilis energiaforrások okozta légszennyezés 2018-ban a halálok tizennyolc százalékáért volt felelős egy, a héten megjelent tanulmány szerint 8.7 millió haláleset hozható ugyanis összefüggésbe a levegőminőséggel; ennél csak jó tíz százalékkal több, kilenc és fél millió oka volt a rák, bár a kettő átfedésben lehet - írja a Forbes.

A Shell-nek tehát egyszerre kell megfelelnie az összes földlakónak, a befektetőinek és a saját lelkiismeretének.

A tervük öt pilléren nyugszik: az elektromos töltőállomás-hálózaton; a kenőanyagokon, vegyi anyagokon és bioüzemanyagokon; az elektromos áram előállításán; a hidrogén és természetes gáz arányának növelésén, ezzel együtt az olaj kitermelésének évi egy-két százalékos csökkentésén; végül a szénmegkötésen és -tároláson. A leglátványosabb változás valószínűleg az lesz, hogy a mai hatvanezres elektromos hálózatukat ötszázezresre bővítik négy éven belül - miközben a világ összes ilyen állomásának a száma is csak tavaly nyáron lépte át az egymilliót. De nem csak tölteni, hanem termelni is fognak áramot, és értékesíteni fogják azt a vásárlóiknak, partnereiknek. 2030-ra évi ötszázhatvan terawattórát szeretnének előállítani, aminek a felét tudják most; a paksi atomerőmű nagyjából negyven év alatt termelt közel ennyi energiát. A kőolaj kitermelésnél a "mennyiség helyett érték" elvet követik majd, ami a TechCrunch cikke szerint az olcsóbban üzemeltethető, közel-keleti kutaknak kedvezhet majd. (A bejelentés után a cég részvényei néhány százalékot veszítettek értékükből).

További cikkek a témában:

Ezek a villanyautó-gyártók Kína Teslái Nio, Li Autó, Xpeng. Hallottál már róluk? Na ugye. Pedig mind a Teslához hasonlóan fényes, új csillagok.

Így alakul át a magyar autóipar villanyautó-iparrá Az autógyártás ma is meghatározó területe a magyar gazdaságnak és az marad az elektromos mobilitás korában is.

Elektromos Jeepek, Fiatok és Alfák készülnek Lengyelországban 2022-től Az egykori Kispolszki-gyárból a Fiat-Chrysler modern elektromos és hibridautó-gyára lesz.

(Fotó: Unsplash/Marc_Rentschler)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.