Ennek a valóságshownak a fődíja egy látogatás a Nemzetközi Űrállomásra az SpaceX-szel

2020 / 09 / 18 / Felkai Ádám
Ennek a valóságshownak a fődíja egy látogatás a Nemzetközi Űrállomásra az SpaceX-szel
A Space Hero című reality lényegében egy űrhajós kiképzőprogram lesz a kamerák kereszttüzében. A fődíj pedig igen kecsegtető: utazás a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX rakétáján.

A műsorba bármilyen háttérrel rendelkező, hétköznapi emberek jelentkezését várják, akikben forró szenvedély ég az űrkutatás iránt – írja a Deadline. A fődíj pedig még amerikai mértékkel is igen combos: utazás az ISS-re a SpaceX űrhajójával, ahol is a boldog győztes tíz napot tölthet el, mielőtt visszatérne a Földre. A helyjegy már biztosítva is van 2023-ra.

A versenyzőnek részt kell vennie a fent említett programban, amely fizikai kihívásokból, problémamegoldásból és érzelmi terhelésből áll majd. Ezután kerül sor az élőadásra, amelynek keretén belül világszinten bárki szavazhat arról, hogy ki legyen a nyertes. A műsor itt nem ér véget, hiszen a hétköznapi asztronauta útját, az űrállomáson tartózkodását és visszatérését is dokumentálni fogják.

A műsort mindebben a NASA mellett az Axiom Space vállalat segíti, amely az amerikai űrhivatal partnere. Az Axiom Space a tervek szerint 2024. második felében kezdi átalakítani a Nemzetközi Űrállomást: „fellőnek egy csomóponti modult, kutatási és gyártási létesítményt, személyzeti lakómodulokat és egy nagy ablakkal ellátott Föld-megfigyelő központot az ISS „Axiom szegmensének" létrehozása céljából”. Ez az Axiom szegmens pedig lényegében egy űrhotel lesz.

A NASA célja mindezzel az alacsony föld körüli pályán folytatható gazdasági tevékenység növekedésének beindítása. Ezzel egyébként az űrhivatal reményei szerint a küldetések hajmeresztő árából is le lehet faragni valamicskét, például úgy hogy a professzionális asztronauták mellett fizető utasok is ülnek majd a SpaceX Crew Dragon kapszuláiban, akik természetesen nem ingyen tartózkodnak majd az állomás fedélzetén sem. Ha pedig már a csúnya anyagiaknál tartunk, az Axiom Space az első 10 napos utazást 55 millió dollárra taksálja. Mivel azonban a műsor űrállomásos részére éppen egy évvel az űrhotel felbocsájtása előtt kerülne sor, némileg talán lefaraghatnak ebből a reklámérték miatt.

Megjegyzésre érdemes azonban, hogy az űrhotel, illetve a nem professzionális űrhajósok utazása sok kérdést, többek között egészségügyi aggályokat is felvet, hiszen már az alaposan kiképzett és felkészített űrhajósokon végzett megfigyelések alapján is az űrrepülésnek és a mikrogravitációs környezetnek rengeteg különböző élettani hatása lehet. Ráadásul még manapság is találunk ilyesféle új hatásokat. Nem tudni, hogy mi fog történni a „hétköznapi emberek” szervezetével.

(Kép: NASA)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.