Elindult a Shell karbonsemlegesítési programja a magyar benzinkutakon

2021 / 05 / 04 / Rácz Tamás
Elindult a Shell karbonsemlegesítési programja a magyar benzinkutakon
A lényeg: ha tankolásnál kicsit többet fizetsz, valahol a világban erdőket telepítenek a pénzedből az autózással kipöfögött CO2 megkötésére.

Autós illetve zöldtechnológiai újságíróként van némi szkepticizmus bennem a Shell úgynevezett "karbonsemlegesítési programjával" kapcsolatban, amelyről ma tartott online sajtótájékoztatót a cég. Ha ugyanis gonosz akarok lenni, pillanatok alatt eljuthatok oda, hogy a Shell végülis azt kommunikálja: minél többet tankolsz, annál kevesebb lesz a szén-dioxid a légkörben. Mert hogyan is működik ez a dolog?

Ha Shell-kúton tankolsz, a kasszánál a mai naptól a magyar töltőállomásokon is fizethetsz literenként 6 forinttal többet, mint az üzemanyag ára. Ezzel egy 40 literes tankolásnál 240 forintot adsz oda a Shellnek. Ők pedig ebből a pénzből erdősítési programokat illetve egyéb, a légköri szén-dioxid megkötésére irányuló projekteket finanszíroznak valahol a világban.

Ilyen szép reklámfilmet is forgattak erről az új, ahogy ők fogalmaznak, "szolgáltatás"-ról:

A Shell programjának legalább kétféle olvasata van. Egyrészt szép tőlük, hogy foglalkoznak ezzel a dologgal és gyakorlatilag adományokat gyűjtenek az ügyfeleiktől erdősítésekre. Igaz, hogy ennek a jótékonyságnak a PR-értékét gazdagon ki is használják, de miért ne használnák ki - ezért nem lehet rájuk haragudni.

Másrészt viszont mégiscsak egy olajcégről beszélünk, még akkor is, ha ezek a vállalatok manapság szeretik magukat "energiacég"-ként emlegetni és tevékenységükben egyre nagyobb részarányt képviselnek a megújuló energiával, elektromos mobilitással kapcsolatos beruházások, szolgáltatások. De azért jelenleg mégiscsak abból keresnek elsődlegesen pénzt, hogy a vásárlóik olajat vesznek náluk, majd ezt az olajat az autójuk motorjában elégetik. És ezt úgy csűrni-csavarni, hogy a megvásárolt és elégetett olajszármazékok ára mellé kifizetett kis pénzzel az ügyfelek tulajdonképpen jót tesznek a Földdel, tehát minél többet autóznak fosszilis üzemanyaggal, annál több CO2-t tüntetnek el a légkörből - ez azért egy kicsit meredek.

Fizessük tehát ki annak a kávénak az árát tankolásonként erdősítésre, ha úgy gondoljuk, biztosan jó helyre fog menni. De senki ne higgye, hogy ezzel le is tudta a maga felelősségét az autózás környezetkárosításával kapcsolatban. Ezt sajnos nem lehet literenként hat forinttal megváltani, az autó használata továbbra sem lesz karbonsemleges!

A Shell karbon-programjáról itt lehet további részleteket megtudni.

Ez is érdekelhet:

Európa energiamérlegében már nagyobb a megújulók aránya, mint a fosszilis energiaforrásoké Lassan véget ér egy egészségtelen, környezetkárosító, természetromboló korszak az energiaiparban. A megújuló energiatermelés legyőzte a fosszilis tüzelőanyagokat, legalábbis Európában.

Hamburgban hamarosan szél és a Nap termel majd 100MW-ot egy volt széntüzelésű erőműben A szóban forgó klímaegyensúly-borogató létesítmény a moorburgi széntüzelésű erőmű, a cél pedig az, hogy az átalakítás után, befejezve a légkör széndioxiddal történő dúsítását, szél- és napenergiából hidrogént állítson elő helyi felhasználásra.

Minden ötödik ember a légszennyezettség miatt halt meg 2018-ban Egy új tanulmány adatai szerint 2018-ban a a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó légszennyezés miatt halt meg minden ötödik ember a világon. Mindösszesen 8,7 millió ember vesztette életét ezzel összefüggésben.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.