Elindult a Shell karbonsemlegesítési programja a magyar benzinkutakon

2021 / 05 / 04 / Rácz Tamás
Elindult a Shell karbonsemlegesítési programja a magyar benzinkutakon
A lényeg: ha tankolásnál kicsit többet fizetsz, valahol a világban erdőket telepítenek a pénzedből az autózással kipöfögött CO2 megkötésére.

Autós illetve zöldtechnológiai újságíróként van némi szkepticizmus bennem a Shell úgynevezett "karbonsemlegesítési programjával" kapcsolatban, amelyről ma tartott online sajtótájékoztatót a cég. Ha ugyanis gonosz akarok lenni, pillanatok alatt eljuthatok oda, hogy a Shell végülis azt kommunikálja: minél többet tankolsz, annál kevesebb lesz a szén-dioxid a légkörben. Mert hogyan is működik ez a dolog?

Ha Shell-kúton tankolsz, a kasszánál a mai naptól a magyar töltőállomásokon is fizethetsz literenként 6 forinttal többet, mint az üzemanyag ára. Ezzel egy 40 literes tankolásnál 240 forintot adsz oda a Shellnek. Ők pedig ebből a pénzből erdősítési programokat illetve egyéb, a légköri szén-dioxid megkötésére irányuló projekteket finanszíroznak valahol a világban.

Ilyen szép reklámfilmet is forgattak erről az új, ahogy ők fogalmaznak, "szolgáltatás"-ról:

A Shell programjának legalább kétféle olvasata van. Egyrészt szép tőlük, hogy foglalkoznak ezzel a dologgal és gyakorlatilag adományokat gyűjtenek az ügyfeleiktől erdősítésekre. Igaz, hogy ennek a jótékonyságnak a PR-értékét gazdagon ki is használják, de miért ne használnák ki - ezért nem lehet rájuk haragudni.

Másrészt viszont mégiscsak egy olajcégről beszélünk, még akkor is, ha ezek a vállalatok manapság szeretik magukat "energiacég"-ként emlegetni és tevékenységükben egyre nagyobb részarányt képviselnek a megújuló energiával, elektromos mobilitással kapcsolatos beruházások, szolgáltatások. De azért jelenleg mégiscsak abból keresnek elsődlegesen pénzt, hogy a vásárlóik olajat vesznek náluk, majd ezt az olajat az autójuk motorjában elégetik. És ezt úgy csűrni-csavarni, hogy a megvásárolt és elégetett olajszármazékok ára mellé kifizetett kis pénzzel az ügyfelek tulajdonképpen jót tesznek a Földdel, tehát minél többet autóznak fosszilis üzemanyaggal, annál több CO2-t tüntetnek el a légkörből - ez azért egy kicsit meredek.

Fizessük tehát ki annak a kávénak az árát tankolásonként erdősítésre, ha úgy gondoljuk, biztosan jó helyre fog menni. De senki ne higgye, hogy ezzel le is tudta a maga felelősségét az autózás környezetkárosításával kapcsolatban. Ezt sajnos nem lehet literenként hat forinttal megváltani, az autó használata továbbra sem lesz karbonsemleges!

A Shell karbon-programjáról itt lehet további részleteket megtudni.

Ez is érdekelhet:

Európa energiamérlegében már nagyobb a megújulók aránya, mint a fosszilis energiaforrásoké Lassan véget ér egy egészségtelen, környezetkárosító, természetromboló korszak az energiaiparban. A megújuló energiatermelés legyőzte a fosszilis tüzelőanyagokat, legalábbis Európában.

Hamburgban hamarosan szél és a Nap termel majd 100MW-ot egy volt széntüzelésű erőműben A szóban forgó klímaegyensúly-borogató létesítmény a moorburgi széntüzelésű erőmű, a cél pedig az, hogy az átalakítás után, befejezve a légkör széndioxiddal történő dúsítását, szél- és napenergiából hidrogént állítson elő helyi felhasználásra.

Minden ötödik ember a légszennyezettség miatt halt meg 2018-ban Egy új tanulmány adatai szerint 2018-ban a a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó légszennyezés miatt halt meg minden ötödik ember a világon. Mindösszesen 8,7 millió ember vesztette életét ezzel összefüggésben.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.