Európa energiamérlegében már nagyobb a megújulók aránya, mint a fosszilis energiaforrásoké

2021 / 02 / 05 / Justin Viktor
Európa energiamérlegében már nagyobb a megújulók aránya, mint a fosszilis energiaforrásoké
Lassan véget ér egy egészségtelen, környezetkárosító, természetromboló korszak az energiaiparban. A megújuló energiatermelés legyőzte a fosszilis tüzelőanyagokat, legalábbis Európában.

Belendülő megújulók

2020-ban már a megújuló energiaforrások adták az Európai Unió villamos energia termelésének nagyobb részét, és a történelem során először, a részarányuk felülmúlta a fosszilis tüzelőanyagokét. Németország és Spanyolország egyenként is elérte ezt a küszöböt, és természetesen az Egyesült Királyság is, ami már 2020 januárjában hivatalosan is elhagyta az EU-t.

Az Ember és az Agora Energiewende energetikai agytrösztök által közzétett jelentés szerint a megújuló energiaforrások tavaly az EU villamos energia termelésének 38 százalékát adták. Ezzel szűken, de már felülmúlták a fosszilis tüzelőanyaggal termelt villamos energiát, ami Európa villamos energiájának 37 százalékát tette ki. A fennmaradó 25 százalék természetesen az atomenergiából származik.

A megújuló energiaforrások térnyerése az egész bolygó szempontjából kitűnő hír. Ennek ellenére nem ártana, ha a megújuló energia aránya még gyorsabb ütemben növekedne, hogy elkerüljük a klímaváltozás okozta katasztrófákkal terhes jövőt.

Az EU és az Egyesült Királyság klíma-, és energiapolitikai megállapodást kötöttek A Brexit-megállapodást követően gyorsan és nagy erőkkel rendezik a britek kereskedelmi kapcsolataikat. Az Egyesült Királyság és az EU között zéró vám- és kvótatartalmú kereskedelmi feltételrendszer született, és most itt egy újabb fontos megállapodás, mely az energiaipart és a klímavédelmet érinti, a Forbes összefoglalójában.

2050-re nullázódó CO2

„A megújuló energiaforrások térnyerése a fosszilis nyersanyagok felett, fontos mérföldkő tiszta energiára való áttérésben Európában. Azonban ne legyünk önelégültek. A pandémiát követő helyreállítási programoknak kéz a kézben együtt kell működésbe lépniük a felgyorsított klímaváltozás elleni intézkedésekkel” - nyilatkozta Patrick Graichen, az Agora Energiewende igazgatója.

Az Európai Unió nemrégiben azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra durván megfelezi szén-dioxid kibocsátását az 1990-es szinthez képest, 2050-re pedig gyakorlatilag teljesen megszünteti. Ez összhangban áll azzal, amit az ENSZ tudósai az éghajlatváltozás viszonylag kezelhető szinten tartásához szükségesnek tartanak. Graichen elmondása szerint Európának meg kell dupláznia a sebességet, mellyel a 2020-as év során megújuló energia infrastruktúráját fejlesztette, hogy teljesíthesse ezt az uniós kötelezettségvállalást.

Az elmúlt években főképp a szél- és napenergia kapacitások növekedtek, a szén-dioxid mentes energia egyéb formái, például a vízenergia növekedése stagnált. A szél- és napenergia-termelés együttesen 10 százalékos növekedést produkált a tavalyi évben, miközben a szénalapú energiatermelés óriási, 20 százalékos visszaesést szenvedett. A jelentés szerint a csökkenés felét az új szél- és napenergia-kapacitás üzembe állása okozta. A különbség másik felét a fellendülő földgázból származó termelés, és a globális pandémia miatti áramigény csökkenés okozta. Ez a szénalapú termelésre nézve 2020-ban, a 2015-ös érték felét jelentette.

Az USA megújuló energiakredit kereskedelemének kihívásai Az USA megújuló energiapiaci átállásának fontos eszköze a REC, a megújuló energia-tanúsítvány. Az átállás legfőbb eszközének hatékonyságáról ugyanakkor megoszlanak a vélemények. A Forbes elemzése a dolog árnyoldalára is vet némi fényt.

Csökkenő atomenergia ipar

Az atomenergiából származó energiatermelés szintén drámai csökkenést szenvedett tavaly. Az iparág rekordnak számító, 10 százalékos visszaesést könyvelhetett el, a svédországi és németországi reaktorok végleges bezárását követően. A jelentés szerint az atomenergia részaránya folyamatosan csökken, mivel több ország is fokozatosan leépíti és megszünteti a létesítményeit.

A trendek szerint Európa villamos energia-ipara 2020-ban 29 százalékkal tisztább lett, mint öt évvel korábban. 2015-ben még minden felhasznált kilowattóra áramra nagyjából 317 gramm szén-dioxidot kibocsátás esett. Ugyanez az árammennyiség ma már csupán körülbelül 226 gramm CO2-t termel, a verseny pedig, mely ennek az értéknek a lenullázására irányul, még csak most kezd igazán beindulni.

(Forrás: Ember Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Mit tett Trump és mit ígér Biden az energiapolitikában? A Biden-Harris közigazgatástól az energia és a klímapolitika területén főképp a mérsékelt, centrista állásponthoz való igazodás várható. Cikkünk többek között a Forbes összeállítása alapján készült.

Hivatalosan is a Napenergia a legolcsóbb villamos energia a történelemben A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közüzemi energiavállalatok számára készített jelentése szerint hivatalosan is a napenergia a Föld legolcsóbb villamosenergia forrása, legalábbis ott, ahol azt szabályozókkal és olcsó hitelekkel is támogatják.

Küszöbön állhat a nagy atomenergia feltámadás Az elmúlt évtizedben egymás után szűntek meg a világ uránbányászattal foglalkozó vállalatai. Az okok között az alacsony nyersanyagárak, és a változóban lévő energiapolitika is szerepel. De vajon ez a tendencia jellemzi majd a jövőt is? A Forbes áttekintette az atomenergiapiaci helyzetet.


 


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Az amerikai politikus asztalára került, 1971-ben készült dokumentum az "emberi faj túlélésének biztosításáról" írt, és csak most került nyilvánosságra.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.