Elképzelhető, hogy a bitcoin atyja megszabadult a bitcoinja egy részétől, a dogecoin atyja pedig nekiment a kriptovalutáknak

2021 / 07 / 15 / Felkai Ádám
Elképzelhető, hogy a bitcoin atyja megszabadult a bitcoinja egy részétől, a dogecoin atyja pedig nekiment a kriptovalutáknak
9 éves bitcoin-tárcák aktiválódtak, az Elon Musk által felkapott dogecoin alapítója pedig keményen beleállt a kriptovalutákba.

A kriptovaluták fura, kaotikus világában sosem csendes a tenger, viszont most nem Elon Musk, és nem is egy nagyhatalom a hír forrása, valamint a kriptók környezetszennyezése sem kerül elő – ezek helyett két emblematikus valuta atyja kerül előtérbe. Kezdjük is a kriptovaluták zászlóshajójával, a bitcoinnal (BTC)!

Mint ismert, a Bitcoin megteremtője a rejtélyes illető (vagy talán egész csoport), akit/akiket Satoshi Nakamotoként ismerünk. Túl sok mindent nem tudunk róla, csak vele dolgozó fejlesztők ejtettek el ezt-azt, amire a kódokból, illetve a Nakamotóval folytatott rövid levelezésből következtettek. Akit érdekelnek a részletek, olvassa el a lenti cikket, amiben leírtuk, hogy Satoshi Nakamoto a saját kriptokészlete okán az egyik leggazdagabb ember a világon. Már annak a hírnek az olvastán is felmerülhetett egyesekben, hogy mit kezdhet Nakomoto ezzel a sok BTC-vel? Csak ül rajta, vagy valóban mozgásba is lendíti valamiképp ezt a tőkét, illetve ennek legalább egy részét?

A Bitcoin rejtélyes kitalálója immár az egyik leggazdagabb ember a világon Már ha a „Satoshi Nakamoto” álnév egyetlen embert, és nem egy csapatot jelöl, mert biztosan semmit sem tudunk kijelenteni vele kapcsolatban azon kívül, hogy ha él, és hozzáfér a vagyonához, akkor immár piszkosul gazdag.

Most sem biztos, hogy ő költött valamennyit a jelentős készletéből, de több jel is arra utal, hogy talán mégis: aktiválódott ugyanis egy olyan BTC-tárca, amely 9 éve őrzi tartalmát, és erről 640 BTC-t utaltak át egy azonosítatlan tárcára. Ennek kapcsán kezdett el tehát arról spekulálni az FXSTREET, hogy a Bitcoin atyja tette pénzzé készletének egy részét. Az érveik pedig elég meggyőzőnek tűnnek. Tudni kell, hogy a Satoshi „felszívódása” előtti érméket Satoshi-kori érméknek nevezik, és akkor ezek árfolyama még olyan 5 dollár körül mozgott. Összehasonlításképp: bár az utóbbi időben esett a BTC értéke, de a cikk írásának a pillanatában is 31 800 dollárt ér, és még a legpesszimistább prognózisok is 10-15 ezer dolláros mélypontról szólnak.

A legpontosabb becslés szerint Satoshi Nakamoto 1 125 150 BTC-t birtokol, és a most átutalt 640 BTC értéke körülbelül 6,2 milliárd forint – amivel már egészen jól el lehet éldegélni a Föld bármely pontján. Visszatérve azonban az eredeti gondolatmenethez: mivel maga Satoshi ennyi 9 éves, „megpiszkálatlan” BTC-vel rendelkezik, feltételezhető, hogy ez a mostani, alvó tárcából érkező relatíve nagyobb készlet is tőle származik. A lap hozzáteszi, hogy ez nem az első hasonló eset idén, februárban már két alvó tárcáról utaltak 100 BTC-t – akkor az árfolyam 51 000 dolláron állt. A 100 BTC egyik fele egy német pénzváltónál, a Bitcoin.de-nél kötött ki, a másik pedig egy frissen létrehozott tárcába került át.

A lap elemzése szerint egyébként a mostani tranzakció akár lejjebb is viheti a BTC-árfolyamát.

A másik „atya”, a jelentőségében a BTC-hez nem fogható, 2013-ban megalkotott dogecoin alkotója, amely valuta érdekességét az adja, hogy az eredetileg viccnek szánt kriptopénz mögé nem kisebb személyiség állt be, mint Elon Musk. Hogy Musk a BTC ellen/helyett/mellett kíván felépíteni egy másik valutát, vagy hogy mi a célja a dogecoinnal, arról valószínűleg kár okoskodni. Annál érdekesebb viszont Jackson Palmer, a dogecoin egyik alapítójának tweet-folyama – egyébként az alapítótárs, Billy Markus a kommentje szerint egyetért a leírtakkal. Palmer véleménye annyiban viszont nem meglepő, hogy a dogecoin tehát eleve viccnek indult, na de lássuk, miről is van szó:

Palmer szerint a kriptovaluta erdendően jobboldali, „hiperkapitalista” technológia, melynek lényege, hogy növelje a gazdagok vagyonát olyan tényezők kombinációjával mint az adóelkerülés, a regulációk kikerülése, valamint a mesterségesen fenntartott alacsony kínálat. A hirdetett „decentralizáltság” ellenére az egész ipart egy nagy hatalmú kartell irányítja, akik az idők során több olyan intézkedést is foganatosítottak, melyek a klasszikus pénzintézeteket idézik, azokat az intézményeket tehát, melyeket leváltani a kriptók hivatva lettek volna. Palmer az egész kripto-ipart egy átverésnek tartja, melyet fizetett influenszerek és különböző médiacsatornák működtetnek, akik a gyors meggazdagodás reményével kecsegtetnek, de az egész célja, hogy az anyagiak miatt elkeseredett és naiv embereket behúzzák a csőbe, és elvegyék a pénzük. Mindezek miatt a kriptovaluta a jelenlegi kapitalista rendszer legrosszabb részeit testesíti meg (korrupció, egyenlőtlenség), miközben szoftveres úton kikerüli azt a szabályozást, amely az átlagembert hivatott védeni.

Palmer véleményével persze lehet vitatkozni, de olyan kritikák ezek, melyek rendre előkerülnek. Azt például mostanra nyilván felesleges bemutatni, hogy egy-egy tweet a milliárdos Elon Musktól miképp befolyásolhatja a BTC árfolyamát, illetve miképp állt be Musk tehát épp a dogecoin mögé, de több nemzet is épp a szabályozatlanság és az ellenőrzés hiánya miatt keményebb felügyeletet fontolgat (mint például az USA), vagy Kínához hasonlóan már el is kezdett ilyeneket bevezetni az átlagember védelmére hivatkozva. Sőt a kriptovalutákba történő befektetéssel kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank is kiadta a figyelmeztetését. Mint azt az MNB írja:

"A kriptovaluták vonatkozásában teljes mértékben hiányoznak a megfelelő felelősségi, garanciális és kárviselési szabályok, amelyek például visszaélés esetén védenék a fogyasztók érdekeit. A szervező fizetésképtelensége esetén a fogyasztókat senki nem kártalanítja, a befektetéseket sem az Országos Betétbiztosítási Alap, sem a Befektető-védelmi Alap nem biztosítja. Az ilyen eszközöknek nem egy kötelezettségekkel és felelősséggel rendelkező intézmény a kibocsátója, hanem a felhasználók közössége. Az ilyen eszközökbe való befektetés kiemelt kockázattal jár, hiszen ezeket a szabályozási keretrendszerbe nem tartozó eszközöket jellemzően az MNB és az Európai Unió felügyeleti intézményeinek joghatóságán kívül eső külföldi cégek és személyek bocsátják ki."

További cikkek a témában:

Perelni próbálják a legnagyobb kriptotőzsdét, de a cégnek nincs irodája se Egy üzemszünet miatt szeretnének kártérítéshez jutni a felhasználók.  

Soros György cége bitcoinnal is kereskedik mostantól Pedig Soros korábban kifejezetten a kriptovaluták ellen érvelt.

Négy év után a mostani lesz a legfontosabb Bitcoin frissítés A Taproot elnevezésű frissítés akár az Ethereumra is válasz lehet, de elsősorban nem klímavédelmi szempontból.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.