Soros György cége bitcoinnal is kereskedik mostantól

2021 / 07 / 02 / Felkai Ádám
Soros György cége bitcoinnal is kereskedik mostantól
Soros György cégében zöld utat kapott a Bitcoin alapú termékekbe történő befektetés.

Több, meg nem nevezett forrásra hivatkozva érkezett a hír, hogy Soros György családi befektetési vállalatának – a Soros Fund Management-nek a befektetési igazgatója, Dawn Fitzpatrick zöld utat adott a Bitcoin-alapú termékekkel történő üzletelésre. Arról már 2018 óta pletykálnak, hogy Soros cége is elkezdhet különböző kriptovalutákkal üzletelni, de maga Soros korábban nem beszélt túl hízelgően éppen a Bitcoinról.

A 2018-as Világgazdasági Fórumon, Davosban például azt mondta a legendás befektető, hogy a kriptovaluta téves elnevezés, és valójában egy tipikus buborékról van szó, amelyek jellemzően mindig valami félreértés miatt alakulnak ki. Soros azzal folytatta, hogy a bitcoin nem valuta vagy pénz, mivel ezek jellemzően stabil értékőrző eszközök, és egy olyan valuta, melynek az árfolyama egyetlen nap 25 százalékot ugrál, azt nem lehet például a dolgozók fizetésére használni, mert ebben az esetben magának a fizetésnek az értéke zuhanhatna egyetlen nap 25 százalékot. Soros tehát ezt az egészet egy félreértésen alapuló spekulációnak nevezte.

A cégen belül most az engedélyt mégis megadó Fitzpatrick pedig úgy beszélt, hogy a különböző központi bankok digitális valutái (CBDC) fenyegetést jelentenek ugyan a bitcoinra, de hozzátette azt is, hogy a kriptovalutát ezek a digitális pénzek sem tudják majd véglegesen destabilizálni. Különböző, központi bankok által kibocsájtott digitális pénzek egyébként már több helyen tervben vannak, a digitális rubelről, illetve ennek bevezetésének lehetséges okairól pedig a lenti cikkünkben írtunk.

Oroszország a digitális rubellel kivédheti a nyugati szankciókat A digitális rubel már fejlesztés alatt áll, és ez az eszköz a Krím-félsziget megszállása miatt is jól jöhet az oroszoknak.

A 2018-as véleményhez képesti pálfordulás némileg váratlanul jött: a 2021-es nagy szárnyalás után a bitcoin értéke éppen mostanában nagyot zuhant, pedig korábban még az idei év végére a 100 000 dollárt többen is elképzelhetőnek tartották.  A CNBC pedig 100 befektetési igazgatót kérdezett meg, és többségük szerint a bitcoin az év végére be fog nézni a 30 000 dolláros küszöb alá is. Korábban írtunk (lenti cikk) két prominens befektetőről, akik szerint a 10 000 – 15 000 dolláros sáv sem elképzelhetetlen a bitcoin számára. Vagyis első pillantásra akár úgy is tűnhet, hogy bevált Soros jóslata a buborékról.

Alacsony az árfolyam, érdemes-e most bitcoinba fektetni? Relatíve olcsón tudunk most bitcoint vásárolni, a megfontolandó kérdés tehát, hogy innen merre mozdul az árfolyam a közeljövőben.

Más kérdés, hogy ha valaki, akkor Soros valószínűleg tudja, mit csinál, hiszen arról az emberről beszélünk, aki 1992-ben sikeresen shortolta az angol fontot, és az ügyleten egyetlen nap 1 milliárd dollárt keresett.

(Kép: Flickr/JimRogers Fan)

További cikkek a témában:

Négy év után a mostani lesz a legfontosabb Bitcoin frissítés A Taproot elnevezésű frissítés akár az Ethereumra is válasz lehet, de elsősorban nem klímavédelmi szempontból.

Musk nagyon nyomja a Dogecoint, és talán együttműködne az Ethereummal Vitalik Buterin vetetette fel, hogy akár szorosabbra is lehetne fűzni az együttműködést az Ethereum és a Dogecoin között – amivel Musk is egyetért.

Hivatalos fizetőeszköz lehet a bitcoin Salvadorban Az ország elnöke szerint ez lenne a legjobb módja annak, hogy az ország GDP-jének 20%-át adó átutalások megérkezzenek.

 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Az elpusztíthatatlan persze csak a hétköznapi használat közbeni strapabírásra vonatkozik, nem a szélsőségesen extrém körülményekre, de kalapáccsal például lehet ütni a robotkezet, amit a Google DeepMindnak fejlesztettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.