Katonából rocksztár - a világ leghíresebb robotkutyája egyelőre nem vált be a hadseregben, ezért fiúbanda taggá alakult

2021 / 07 / 03 / Bobák Zsófia
Katonából rocksztár - a világ leghíresebb robotkutyája egyelőre nem vált be a hadseregben, ezért fiúbanda taggá alakult
Spotot és elődeit eredetileg a gyalogos katonák felszerelésének hordozására fejlesztették, de karrierje úgy tűnik, egészen más irányt vesz.

Bár robotkutyákat rengeteg cég fejleszt a világon, mivel a négy lábú kialakítás olyan mobilitásra ad lehetőséget, ami meghaladja a keréken guruló robotok képességeit, de kétségkívül a Boston Dynamics 'kutyája', Spot vált közülük a leghíresebbé, ami nem csak az intenzív marketing kampányoknak köszönhető, hanem annak is, hogy tavaly június óta már kereskedelmi forgalomban is megjelentették a gépet, így lényegében bárki hozzájuthat és a saját céljaira alkalmazhatja. Ez segít a robot szoftvereinek fejlesztésében, valamint még nagyobb ismertséget szerez Spotnak, ami előnyökkel és hátrányokkal is jár, kétségessé válhat például, hogy mindenki betartja-e a cég által meghatározott irányelveket, miszerint a robotot csak békés célokra, segítő jellegű munkákra lehet használni, illetve, hogy elsősorban munkára és ne szórakozásra alkalmazzák a tulajok.

Spot eredetileg Big Dog leváltására készült, mivel az előd túl hangos volt a feladata elvégzésére, ami a katonák terheinek cipelése lett volna, azonban később egyre kevésbé lett lényeges a militáns alkalmazás és a hétköznapibb feladatok kivitelezése vált hangsúlyosabbá. A Boston Dynamics olyannyira maga mögött hagyta a DARPA-val együttműködésben töltött idők katonai célú megközelítését, hogy Spot kereskedelmi megjelenésekor külön kikötötték, hogy fegyverként, valamint "nukleáris, kémiai és biológiai fegyverek terjesztésére vagy rakétatechnológia fejlesztésére" tilos a kutyát használni. Így a világban felbukkanó Spotok tevékenységi körük alapján különböző szerepeket vállalnak: egy részükből rendszeresen sétáltatott házikedvenc vált, mások dolgoznak építkezéseken, Csernobilban, kórházakban, néhány példány pedig manapság a rocksztárok életét éli, és segítségükkel a Boston Dynamics a robot agilitását demonstrálja táncvideók koreogafálásával.

Miután a Hyundai felvásárolta a céget a SoftBanktől (pontosabban a Hyundai a Boston Dynamics 80%-át birtokolja, 20% a SoftBank tulajdona maradt) kérdésessé vált, hogy vajon mi lesz a dinamikus, de eddig kevés valóban hasznos, gyakorlati munkára használt robotok új szerepköre. A Hyundai elmondása szerint az egyik cél, hogy a Z generáció tagjaihoz is közelebb hozzák a robotikát és "elősegítsék az emberiség fejlődését." Az ebbe az irányba tett első lépés már meg is történt és megszületett Spot újabb táncos videója, ezúttal a hihetetlenül népszerű dél-koreai K-Pop bandával, a BTS-sel (Bangtan Boys) közösen, akik egyébként a Hyundai márkanagykövetei is.

A videónak két verziója is létezik, az egyiken a BTS is szerepel, a másikon csak a Spotok által kivitelezett koreográfia látható, amelyet talán még a korábbi, Atlasszal és Handle-lel előadott táncuknál is látványosabban prezentál az immár fiúbandává alakult robotkutya csapat.

(Fotó: Hyundai)

További cikkek a témában:

Spot beállt a francia hadseregbe, de nem lett belőle jó katona Amióta a Boston Dynamics kereskedelmi forgalomba bocsátotta a robotot, egyre többen használják olyan célokra, amely nem egészen egyezik a cég eredeti célkitűzéseivel.
A robotok korszaka négy lábon érkezik és Spotnak hívják A Boston Dynamics négylábú robotját az Alza.hu hozta el Magyarországra, mi pedig kihasználtuk a lehetőséget, hogy közelebbről is megnézzük, mit tud egy robot, ami annyiba kerül, mint egy Tesla Model S.
Nem is gondolnánk, mennyi mindenre lehet jó egy robotkarral felszerelt robotkutya A Boston Dynamics Spotja már képes összeszedni a szennyest is, és nehezebb dolgokat arrébb húzni a "nyakából" kinövő robotkar segítségével.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.