Elkészült a titkosszolgálati jelentés vázlata, amit Biden kért a koronavírus eredetéről

2021 / 08 / 12 / Felkai Ádám
Elkészült a titkosszolgálati jelentés vázlata, amit Biden kért a koronavírus eredetéről
A jelentés tartalmazhat izgalmas dolgokat, az USA pedig közben genetikai adatokat szerzett a vuhani laborból. Kína mind a jelentéstől, mind az utóbbi hírtől haragra gerjedt, és az állami médiában megjelentek olyan teóriák, melyek szerint a vírus amerikai laborból származik.

Mint arról mi is írtunk, Joe Biden elnök 90 napot adott arra az amerikai titkosszolgálatoknak, hogy részletes jelentést készítsenek a koronavírus eredetéről – a 90 nap pedig augusztus végén jár majd le. A 90 napos vizsgálódás azután indult, hogy egy amerikai titkosszolgálati jelentés szerint a Vuhani Virológiai Intézetben (Wuhan Institute of Virology) 2019 novemberének a végén egy azonosítatlan kór ütötte fel a fejét a kutatók közt, és többen kórházi ellátásra is szorultak. Illetve a CNN azt is megemlíti, hogy a most készülő beszámoló másik előzménye, hogy Biden csapata megszüntette azt az egészen Trump belső köre által vezényelt vizsgálatot, amely éppen arra irányult, hogy a vírus kínai laborból történő származását bizonyítsák. (Az előző adminisztrációt erre az sarkallta, hogy az említett, vuhani intézettel szemben kételyek merültek fel a laborminták biztonságos tárolása kapcsán.)

Most akkor laborból származik a koronavírus vagy sem? A laboreredetről immár mindenkinek szabadabban lehet beszélni, miután Joe Biden, az USA elnöke 90 napot adott a titkosszolgálatoknak arra, hogy tisztázzák a kérdést a koronavírus eredetéről.

A CNN-nek nyilatkozó források szerint pedig mostanra elkészült a jelentés vázlata, amely éppen az előzetes elbírálási szakaszon esik át, vagyis még nagyban változhat is akár a tartalma. A jelentést egyébként a titkosszolgálat munkatársai, valamint külsős szakértők ellenőrzik. A jelentés azért tartogathat izgalmakat, mert ahogy azt a CNN a múlt héten megírta, a titkosszolgálatoknak sikerült megszerezniük jelentősebb genetikai adatot a vuhani laborban használt vírusmintákról, azt viszont nem tudni, hogy ennek vizsgálata befejeződött-e, vagyis hogy ez része-e a most készülő jelentésnek.

Vázlatos körvonalak

Amit magáról a jelentésről tudni lehet, az a lapnak nyilatkozó források szerint annyi, hogy nem tartalmaz semmiféle eget rengető újdonságot a vírus eredetével kapcsolatban: a szakértők továbbra is megosztottak a természetes eredet és a laborbaleset teóriák közt. A szolgálatok egyébként szokásos utakat is vizsgáltak: tehát „elcsípett” kommunikációt, műholdképeket. Azt egyébként tudni lehet a kórházi parkolók fotóiból, illetve a Baidu-ba (a kínai Google lényegében) beírt keresési kifejezésekből, hogy a Covid tünetei és a megbetegedések már három hónappal korábban megugrottak Vuhanban, hogy Kína hivatalosan is elismerte a vírus létezését.

Azonban a vírus eredetének tisztázása csak az egyik fő kérdése a jelentésnek, a másik annak vizsgálata volt, hogy Kína milyen mértékben nehezítette meg a WHO, valamint egyéb szervek nyomozását a vírus eredete után. Ezzel kapcsolatban pedig egyértelműbb következtetésre jutottak a titkosszolgálati szakemberek: elég információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni, hogy Kína kezdeti járványkezelési lépései, valamint az arra tett erőkifejtései, hogy minden releváns adatot eltitkoljanak, a későbbiekben jelentősen megnehezítette, hogy a koronavírus eredetét tisztázni lehessen.

Jelenleg tehát a szóban forgó anyag átnézése zajlik külsős szakértők bevonásával is, és ennek lezárultával (erre a hónap vége felé lehet számítani) készül el a jelentés titkosított változata. Ez után pedig elkezdenek dolgozni a nyilvánosságnak szánt változaton, mivel Biden elnök korábban arra is utasította a titkosszolgálatokat, hogy csak a legszükségesebb részeket titkosítsák.

Azt viszont nem tudni, hogy Biden a kínai titkolózás miatt nyilvánosan is felszólal-e az ázsiai nagyhatalommal szemben, ahogy az sem tisztázott, hogy a mostanit követheti-e egy újabb jelentés.

Tényleg tudni akarod az igazat?

Közben a The Wall Street Journal véleménycikket közölt, amiben megkérdőjelezik, hogy Amerikának egyáltalán mennyire áll jelenleg az érdekében a vírus eredetének a tisztázása. A szerző az érvélését azzal kezdi, hogy 1978-ban két egymástól független kutatóintézet (egy New Yorkban, egy pedig Németországban) arra jutott, hogy az előző évi influenzajárványt egy olyan vírusvariáns okozta, amit utoljára az ötvenes években láttak. Ezt követően 2004-ben derült ki, hogy a vírus valószínűleg egy kínai vakcinakísérlet miatt terjedt el, amikor is a kínai katonákat szándékosan megfertőzték ezzel a vírussal. A szerző szerint akkor a legtöbb szakértő egyből tudta, hogy laborból való származásra van a legnagyobb esély, de inkább ráültek a szájukra, mert nem akarták veszélyeztetni ezzel a megalázó váddal az éppen születő együttműködést az orosz és a kínai virológusokkal.

Vagyis a szerző szerint még ha egyértelmű bizonyíték is áll rendelkezésre, a politikai érdek iránytűje sokszor másfelé mutat a hasonló esetekben. Jelenleg ilyen érdek lehet, hogy a Nyugat milyen összetett gazdasági viszonyban áll Kínával. A szerző azt is hozzáteszi, hogy a belpolitikai érdek sem ebbe az irányba hat, a demokratáknak egyszerűen nem ad semmiféle poltikai tőkét jelenleg egy ilyen esetleges „leleplezés”, erre legfeljebb akkor kerülhetne sor, ha Biden népszerűsége zuhanni kezdene, és szüksége lenne valami külföldi konfliktusra, hogy ezt rendbe tegye.

Kína azért fortyog a dühtől

Kína már magának a jelentésnek sem örült, de különösen attól a fentebb említett hírtől gerjedt haragra, hogy az USA titkosszolgálatai valahogy rátették a tenyerük a vuhani labor genetikai adataira. Az állami média azóta azt szajkózza, hogy a labor-elmélet politikai mánia, ami Amerikától származik, és a WHO első vizsgálatára hivatkoznak, amely szerint elenyészően kicsi az esély arra, hogy a vírus laborból származik. Ezt a vizsgálatot azonban már maga a WHO sem tartja kielégítőnek, és ez alapján az Egészségügyi Világszervezet feje szerint sem lehet kizárni, hogy a SARS-CoV-2 laborból származik, és további vizsgálatot tartott szükségesnek, melyben Kína azonban nem volt partner.

A kínai külügy hétfőn kiadott állásfoglalása mindenesetre épp ezt a politikai indíttatást ismétli meg (ami tehát visszatérő „érv” kínai oldalról az ügyben), újdonságként azonban bedob három „ellen-elméletet” is, melyek szerint a vírus Amerikából szabadult el. Az első elmélet szerint nem ártana körülnézni a Fort Detrick Research Institute of Infectious Diseases (Maryland állam) portáján, mivel a vírus akár innen is származhat, ugyanis eredetileg itt fejlesztettek biológiai fegyvereket az USA-ban. A kínai állami média szerint már 25 millióan írták alá azt a petíciót, amely azt követeli, hogy ezt az intézetet vizsgálják. Ám a vírus eredeteként kínai részről felmerült a University of North Carolina szerepe, illetve esetleg az is, hogy a vírust amerikai katonák hurcolták be az ázsiai országba 2019-ben a Vuhanban rendezett katonai játékok alkalmával.

A kínai állami média svájci szakértőt is idézett, aki azt az álláspontot képviselte, hogy a labor-elmélet tényleg mindössze politikai képződmény, mint később kiderült azonban, ez a szakértő jó eséllyel nem létezik, mivel a Facebook profilját két héttel korábban hozták létre (ezen írta le a szóban forgó véleményt), és a svájci nagykövetség is azt írta a Twitteren, hogy nem tudnak ilyen illetőről, és jó eséllyel álhírről van szó az ügyben. A BBC ellenőrizte a szóban forgó kínai cikkeket, és arra jutott, hogy azóta több állami lapban a Wilson Edwards nevet (ez az állítólagos svájci úriember) szimplán „európai tudósra”, illetve hasonlóakra cserélték a főcímekben.

(A címlap- és nyitóképen látható, 2020.09.23-án készült felvételen azok a zászlók láthatóak, melyeket a Washington-emlékműnél helyeztek el, hogy a járvány addigi 200 ezer amerikai áldozatára emékezzenek, forrás: Flickr/Ted Eytan)

További cikkek a témában:

Kína nem partner a WHO további vizsgálódásában a koronavírus eredete után A laborbaleset-teóriát politikai töltetűnek nevezte az ázsiai ország egészségügyi miniszter-helyettese, és nem fogadja el egy esetleges második WHO-vizsgálat feltételeit.

Két újabb kínai vakcinát engedélyeztek Magyarországon Vészhelyzeti használati engedélyt kapott Magyarországon a kínai CanSino Biologics koronavírus vakcinája. A Sinopharm koronavírus elleni oltása is engedélyt kapott, de az gyakorlatilag az AstraZeneca hatóanyagára épül, tehát nem számít új oltásnak.

Ezek alapján döntenek a járványhelyzetben Magyarországon arról, hogy ki kapjon életmentő kezelést, és ki nem Az orvosi kamara által kiadott etikai kódex és ajánlás rendelkezik iránymutatással, de például a lélegeztetőgép használatáról a döntés komplex orvosi probléma is – erről egy intenzív terápiás szakorvost kérdeztünk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Mindez nem csak az RNS Világ – az élet kialakulását magyarázó egyik elmélet alátámasztása miatt fontos, de azért is, mert így esetleg a laborban új életformákat is elkezdhetünk létrehozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.