Elkészült az első 3D nyomtatásos elefántcsont prototípusa

2021 / 06 / 26 / Perei Dóra
Elkészült az első 3D nyomtatásos elefántcsont prototípusa
Az emberiség egészen 1989-ig zavartalanul levadászhatta az elefántokat, hogy aztán azok agyaraiból többek között különféle művészeti alkotásokat, dísztárgyakat készíthessen. Noha abban az évben betiltották a vadászatot, az orvvadászatot máig sem sikerült teljesen felszámolni. Egy új találmány azonban feleslegessé teheti ezt a gyakorlatot, nem utolsó sorban segítségével helyreállíthatóak mindazon agyarból készült műtárgyak, amelyekre az idő múlása miatt már ráférne a restaurálás.

A különleges anyag fejlesztése a bécsi TU Vienna 3D nyomtatással foglalkozó cég laboratóriumában történt. A vállalat szakemberei olyan high-tech megoldást álmodtak, ami minimálisan tér csak el a természetes agyar felépítésétől: a Digory alapanyaga végül szintetikus gyanta és kalcium-foszfát elegyéből született. A SciTech információi szerint az anyagot forrón, folyékony állapotában lehet felhasználni, ezután - a 3D nyomtatás során - addig kezelik UV-sugárzással, amíg a kívánt formában meg nem szilárdul. A szintetikus elefántcsont ízlés szerint

csiszolható és színezhető, így a végeredmény valóban megszólalásig hasonlíthat az eredetihez.

Felmerülhet a kérdés, hogy az állatok védelme mellett mi adott inspirációt a Digory kifejlesztéséhez. A projekten dolgozó szakemberek elárulták, hogy minden egy mauerbachi templomban őrzött tizenhetedik századi koporsóval kezdődött, melynek készítése során nagy mennyiségben használtak apró elefántcsont-díszítéseket (ezt ábrázolja a lenti fotó, melyek közül a jobb oldali a Divory):

A műtárgy azonban az évszázadok során megkopott, dekorációs elemeinek egy részét pedig elvesztette – ezeket pótolták a textúráját tekintve szinte teljesen azonos Digoryból készült másolatokkal. Thaddäa Rath, a fejlesztőcsapat tagja, (aki egyébként a Digoryról írta doktori disszertációját) szerint rengeteg elvárásnak kellett megfelelni, hiszen az anyagnak nemcsak kinézetre kellett hasonlítania az elefántcsonthoz, hanem azzal azonos keménységet és merevséget, mindeközben pedig megmunkálhatóságot kellett biztosítania. Mint kiderült, a fejlesztők nem állnak meg ennyiben: újabb nyersanyagok kifejlesztésén dolgoznak, és elvileg a következő projekt a fogászatban használt kerámia helyettesítése lesz.

Az eBay-en a tiltás ellenére is virágzik az elefántcsont-kereskedelem

A kereskedelmi platform több mint egy évtizede betiltotta az elefántcsontból készült termékek árusítását, ennek ellenére ugyanúgy forgalmazzák azokat – állítják a Kent Egyetem Durrell Konzervációs és Ökológia Intézetének kutatói a CNN munkatársának. A kereskedők könnyedén megkerülik ugyanis a tiltást azzal, hogy az elefántcsontból készült termékeket más elnevezés alatt árusítják, de az illegális kereskedelem visszaszorítását az is nehezíti, hogy maga az elefántcsontot jelentő ivory szó egy színárnyalatot is takar. Az eBay a CNN kérdésére elmondta, hogy

csak az elmúlt két évben kétszázhatvanötezer különböző terméket blokkoltak

és vettek le az oldalról, ezek mind olyanok, amelyek megsértették az állati eredetű termékere vonatkozó irányelvüket. A kutatók azonban ezt megkérdőjelezték, mert folyamatosan monitorozták az eBay-en elérhető, elefántcsontból készült termékeket, és az ebből készült tárgyaknak csupán 1,3-6,9 százalékát törölték az oldalról. Ráadásul ez sem jelentett megoldást, mert ezek ötven százalékát a kereskedők újból és újból piacra dobták. (2019-es adatok szerint évente mintegy harmincezer elefánt esik az orvvadászok áldozatául.)

(Fotó: Getty Images Hungary, Eukalert.org)

További cikkek a témában:

Szegedi találmánnyal védenék az orvvadászoktól az afrikai elefántokat Kenyában élesben is kipróbálják a lövésdetektor-rendszert, amely megvédené ezeket az állatokat.

Megállíthatja az illegális orrszarvú vadászatot a 3D-s nyomtatott tülök? Egyre több cég 3D-nyomtatóval, illetve egyéb megoldásokkal gyártana kamu rinocérosz szarvakat orrvadászatuk visszaszorítása érdekében. De vajon ez tényleg véget vethet neki?

Kidolgozták az eljárást, amivel mesterségesen is készíthető emberi orrporc Az eredmény kanadai kutatók érdeme, akik fogtak egy olyan speciális hidrogélt, ami a pácienstől vett sejteket is tartalmazza, majd 3D nyomtatóval kinyomtatták az egyedi formájú implantátumot.

 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
A Mammoth egy hatalmas légtisztítóhoz hasonlóan vonja ki a levegőből a szén-dioxidot, a névleges kapacitása pedig az év végére elérheti a 36 ezer tonnát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.