Elon Musk akár billiárdos is lehet

2021 / 10 / 20 / Felkai Ádám
Elon Musk akár billiárdos is lehet
A Morgan Stanley elemzője jutott erre az eredményre, és Musk a történelmi léptékű vagyont a SpaceX sikerének köszönheti majd.

Elon Musk jelenleg a világ leggazdagabb embere, és a vagyona elképzelhetetlen mértékben gyarapodik, amit mi sem példáz jobban mint, hogy a CNN picit több mint egy hete még 222 milliárd dolláros vagyonról írt Musk kapcsán, de jelen pillanatban ez már 241 milliárdra rúg. A második helyre szorult Jeff Bezos trezorja ilyen szintűt nem hízott, maradt 190 milliárd dolláron, tehát a különbség a két rivális milliárdos közt egyre nő, méghozzá Musk javára. Elon Musk persze nem hagyta ki az alkalmat, és vetélytársát a Twitteren egy, a második helynek járó medállal lepte meg.

Ez természetesen szép teljesítmény, és a vagyonnövekedést a Tesla részvények kilövése tolja főleg, mivel a 2020-as adatok alapján Musk nem kapott egyetlen cent fizetést sem, cserébe olyan részvényopciók jártak neki, amelyek értéke a mostani vagyongyarapodást is okozta. A Morgan Stanley elemzője, Adam Jonas szerint viszont ez csak a kezdet, és Musknak jó esélye van arra, hogy billiárdos legyen. Ezzel már a szédítő számok terepére léptünk, tehát először is tisztázzuk, hogy mi az a billió – a billió magyarul (angolul egyébként a billion a magyar milliárdnak megfelelő összeg, míg a trillion a magyar billió) milliószor milliót, azaz ezermilliárdot jelent.

Kiírva így fest egy billió: 1 000 000 000 000 – vagyis az egyest tizenkét nulla követi.

Ezek olyan számok, amelyek a hírekben a költségvetés, így például a magyar költségvetés kapcsán szoktak szerepelni, de akkor is forintban (míg Musk potenciális vagyona esetén dollárról van szó). Ám hogy perspektívába tegyük a dolgot: jelenleg a világon nem létezik dollárbilliárdos, és ha a Bloomberg milliárdos listáján szereplők vagyonát elkezdjük összeadni, akkor az első hét helyezett vagyona összesen haladja meg valamicskét az egybillió dollárt.

Ez az összeg az egész emberi történelemben is figyelemreméltó: a BBC 2019-ben összerakta a leggazdagabb történelmi figurák listáját, és bár a többség vagyona meghatározhatatlan mértékű, a második helyen álló Augustus császárt mai dolláron mérve 4,6 billióra becslik – tehát Musk a leggazdagabb történelmi figurákat, az egyik leghatalmasabb római császárt közelítené meg, ha beigazolódna a Morgan Stanley jóslata. Ami ez utóbbi kapcsán igazán érdekes, hogy Adam Jonas szerint nem a Tesla fogja ezt a gazdagodást okozni (az eddigi rutinnal tehát épp ellentétesen), hanem a SpaceX. Az elemző szerint a SpaceX minden korábbi vélekedést kérdőre von azzal kapcsolatban, hogy mire és mennyi idő alatt lehet képes egy űrkutatással foglalkozó magánvállalat legyen szó a rakéták fejlesztéséről, a landoláshoz használt járművekről, vagy a támogató infrastruktúráról.

A vállalat jelenlegi becsült értéke egyébként Musk 241 milliárdos vagyonának a 17 százalékának felelne meg – Elon Musk birtokában pedig a számítások szerint körülbelül a SpaceX fele lehet. Ez tehát azt jelenti, hogy ha a SpaceX nagyon kilőne, akkor az valóban kozmikus mértékűt rántana Musk vagyonán. A Morgan Stanley elemzője szerint pedig erre azért is lehet esély, mert a SpaceX valójában több vállalat egyben, amely a mélyűr kutatásától kezdve a Starlink internetes hálózatig több iparágban is tevékenykedik.

Korábban mi is írtunk a milliárdosok űrversenyéről, és már akkor is azon az állásponton voltak az elemezők, hogy aki ezt a versenyt megnyeri, az billiárdokat fog kaszálni – jelen pillanatban pedig elég biztosnak látszik, hogy a győztest Elon Musknak fogják hívni.

További cikkek a témában:

Elkészült a Starship 70 méter magas hordozórakétája Elon Musk több fotót és videót is megosztott a Super Heavy Boosterről, ami a Starshippel együtt a valaha készült legmagasabb és legerősebb rakéta lesz.

Sebességi világrekord és lézeres ablaktörlőrendszer a Tesla háza táján Brutális teljesítmény a jelenben, őrült ötletek a jövőben.

Berlinbe óriási bulival beköltözik, Kaliforniából sértődötten kiköltözik a Tesla A német fővárosban még saját sörmárkát is ígért Elon Musk.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.