Elon Musk meggondolta magát, továbbra is ingyen biztosítják a Stralinket Ukrajnának

2022 / 10 / 16 / Bobák Áron
Elon Musk meggondolta magát, továbbra is ingyen biztosítják a Stralinket Ukrajnának
Elon Musk szokásához híven a Twitteren jelentette be, hogy korábbi kijelentésével ellentétben a SpaceX mégsem kér pénzt azért, hogy Ukrajnában elérhető legyen a Starlink műholdas rendszer, ehelyett azt a jövőben is ingyen és bérmentve bocsátják az Oroszország által februárban megtámadott ország rendelkezésére.

"A pokolba is… bár a Starlink továbbra is veszteséges, miközben más cégek dollármilliókat kapnak adófizetői pénzekből, mi továbbra is ingyen segítjük az ukrán kormányt" - írta bejegyzésében Musk, ami arra utal, hogy a cég visszakozott a korábbi álláspontjához képest. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a SpaceX nemrég levélben fordult a Pentagonhoz, amellyel azt szerették volna elérni, hogy a jövőben az amerikai kormány finanszírozza a Stralink ukrajnai üzemeltetését, ami a cég számításai szerint a következő 12 hónapban a 400 millió dollárt is elérheti. "A SpaceX nem kéri az eddigi költségek megtérítését, de nem is finanszírozhatja a végtelenségig a meglévő rendszert és küldhet több ezer további terminált, amelyek adatforgalma több mint százszor akkora, mint egy átlagos háztartásé" - írta pénteken Musk a Twitteren arról, hogy miért nem finanszírozzák tovább a Starlink ukrajnai üzemeltetését.

Musk kijelentéseit több ukrán állampolgár is értetlenkedve fogadta, akik a Twitteren egymás után osztották meg, hogy a saját pénzükből fizették ki a Starlink használatához szükséges antennákat, és a rendszer használatáért is ugyanakkora havidíjat fizetnek, mint az Európa más országaiban élő felhasználók. Musk állítása szerint a SpaceX júliusig több mint 15 ezer terminált küldött Ukrajnába, az egész projekt pedig eddig több mint 80 millió dollárjába került a cégnek. Azt ugyanakkor már áprilisban is lehetett tudni, hogy a terminálok egy részét nem ingyen szállították le, ugyanis a Pentagon mintegy 1300 antennáért 10 millió dollárt fizetett a SpaceX-nek. A Bloomberg információi szerint Lengyelország ennél is jóval több, 11 ezer antennát adományozott Ukrajnának, noha az nem világos, ezek az antennák beleszámítanak-e a Musk által említett mennyiségbe.

Egy dologban ugyanakkor mindenki egyetért: a Starlink stratégiai szempontból létfontosságú az ukrán hadseregnek.

A SpaceX mindössze néhány nappal a háború kitörése után, február végén jelentette be, hogy az ostrom alatt álló kelet-európai országban soron kívül teszik elérhetővé a jelenleg mintegy 2300 műholdat számláló Starlink használatát, miután erre az ukrán kormány kifejezetten megkérte őket. A cég nem sokat tétovázott, hiszen két nappal később már meg is érkeztek az országba az első antennák, amelyekre a műholdas internet használatához van szükség.

A Starlink az elmúlt hónapokban jó szolgálatot tett Ukrajnának, akik a rendszer segítségével nem csak a háború miatti internetkimaradásokat tudták ellensúlyozni, de olyan területeken is hozzáfértek a világhálóhoz, ahol eleve nem is volt lefedettség - utóbbi hadászati szempontból kulcsfontosságú volt, hiszen jelentősen javította az ukrán hadsereg kommunikációs képességeit. Az elmúlt időszakban ugyanakkor olyan hírek érkeztek az országból, hogy a rendszer kritikus pillanatokban "katasztrofális" leállásokat produkál, amelyeket az oroszoktól visszafoglalt területeken tapasztaltak az ukrán katonák. Ezzel együtt azt az ukránok is elismerik, hogy a Starlink kulcsfontosságú részét képezi az infrastruktúrájuknak, ezt Mihail Fedorov, az ország miniszterelnök-helyettese is többször megerősítette Twitteren. Musk ennél is tovább ment, és egy másik bejegyzésében azt állította, hogy a SpaceX-é az egyetlen olyan kommunikációs rendszer, ami a frontvonalon is működőképes maradt, annak ellenére, hogy az oroszok folyamatosan támadják a Starlinket.

Mindeközben azonban Musk a Twitteren elég rendesen összeveszett az ukrán vezetéssel, miután a világ leggazdagabb embere egy olyan bejegyzést tett közzé a közösségi oldalon, amelyben az Oroszország által szeptember végén annektált ukrajnai területek helyzetének rendezéséről szavaztatta meg a követőit. Musk ebben az oroszok által 2014-ben elfoglalt Krímet nagyvonalúan Oroszországnak adta, valamint felvetette annak a lehetőségét, hogy az elcsatolt területek egy ENSZ által felügyelt népszavazáson nyilváníthatnák ki, hogy melyik országhoz szeretnének tartozni, sokaknál viszont már maga az (egyébként a realitásoktól meglehetősen elrugaszkodott) ötlet is kiverte a biztosítékot. Közéjük tartozott Ukrajna nemrég menesztett németországi nagykövete, Andrij Melnik is, aki a Twitteren igen kemény szavakkal küldte el melegebb éghajlatra a SpaceX vezérét. Musk a pénteki bejelentéssel együtt erre cinikusan csak annyit reagált, hogy "ők csak követik ezt a javaslatot."

(CNBC, Borítókép: Virágágyásba telepített Starlink terminál az ukrajnai Vozelben, Fotó: Taras Podolian/Gazeta.ua/Global Images Ukraine via Getty Images)

Musk nukleáris háborútól tart, nem engedi, hogy Ukrajna használja a Starlinket a Krímben – állítja a politikai elemző Az ukrán hadsereg számára oly fontos rendszer a frontvonalon mostanában sokszor használhatatlan, egy politikai elemző szerint Musk döntése állhat a háttérben.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.