Elon Musk megint kitalált valamit, amivel tovább forradalmasíthatja az űrutazást

2021 / 01 / 04 / Bobák Áron
Elon Musk megint kitalált valamit, amivel tovább forradalmasíthatja az űrutazást
A SpaceX a világon egyedülálló módon már évek óta képes rá, hogy az űrhajókat Föld körüli pályára juttató hordozórakétákat épségben visszahozza a Földre, hogy azokat később újra felhasználják. A leszálláshoz eddig a rakétákat lábakkal szerelték fel, most viszont Elon Musk elárulta, hogy a Starshiphez készülő Super Heavy gyorsítórakétánál ez már nem így lesz.

A kijelentés sokakat meglepett, hiszen a SpaceX által kifejlesztett rendszer a statisztikák alapján szinte tökéletesen működik, az idei 26 kilövésből például mindössze kétszer nem jött össze a landolás (egyszer pedig meg sem próbálták). A B1049 és a B1051 jelű hordozórakéták már hét sikeres kilövésen és leszálláson is túl vannak, a SpaceX pedig összességében már 70 darab rakétát hozott vissza sikerrel, amivel rengeteg pénzt spóroltak meg a kilövéseken.

A vállalat folyamatosan igyekszik továbbfejleszteni a kilövések hatékonyságát, idén például már az a kezdetben teljesen reménytelennek tűnő vállalkozás is egészen gyakran jött össze, hogy a rakéták orrkúpját egy hajóra kifeszített nagy hálóval elkapják, még mielőtt elérnék a vizet. A két erre kifejlesztett hajó a hírek szerint mintegy 50%-os hatékonysággal dolgozott.

Elon Musk: Aki a Marsra megy, jó eséllyel meghal A SpaceX vezére a Humans to Mars online-konferencián beszélt arról, hogyan tervezi a Mars meghódítását, és hogy áll a SpaceX a felkészüléssel.

Hiába hatékony azonban a SpaceX rendszere, úgy tűnik, hogy Musk szerint a rakéták visszahozását lehet ennél is jobban csinálni. A SpaceX vezére a közösségi médiában megosztotta, hogy a többek között a Mars-utazáshoz kifejlesztett Starship hordozórakétáját, a Super Heavyt már nem így fogják visszahozni, hanem az indítótorony karjával fogják elkapni, a rakéta vezérsíkjait használva támaszként. Egy másik tweetben aztán részletezte kicsit, hogy miért lenne ez jó: ezzel megspórolnák a lábak tömegét és költségeit, ráadásul a rakétát sokkal gyorsabban újra a helyére lehetne állítani, így akár egy órán belül újra kilőhetnék. Musk azt is hozzátette, hogy bár a lábak kétségkívül működnének, de szerinte ez egyszerűbb és jobb megoldás.

Bár Musk egyelőre nem árult el ennél többet arról, hogyan működne a rendszer, de voltak, akik már ez alapján a néhány mondat alapján leanimálták, hogyan is nézhet majd ki a Super Heavy visszatérése.

Ettől még valószínűleg elég távol vagyunk, hiszen a SpaceX alig egy hónapja kezdte meg a magaslégköri teszteket a Csillaghajó prototípusával, aminek első próbája látványos robbanással ért véget. A prototípust egyelőre nem hordozórakéta, hanem a Starship aljára szerelt három Raptor-hajtómű emeli a magasba, azt pedig nem igazán tudni, hogy a Super Heavy fejlesztésével hogy állnak. Az biztos, hogy a SpaceX a prototípusokat szinte futószalagon gyártja, hiszen az RGV Aerial Photography látványos légi fotója szerint már újabb kettő álldogál a Boca Chica-i bázison, alig egy hónappal azután, hogy a legutóbbi felrobbant a leszállás közben. hiszen alig egy hónappal azután, hogy a legutóbbi felrobbant leszállás közben, a SpaceX már kész is van az újabb prototípussal, egy másikon pedig éppen az utolsó simításokat végzik.

Megj. Ahogy arra egy olvasónk felhívta a figyelmet, az RGV Aerial Photography képe nem egy valódi fotó, hanem több képnek az ügyes összemontírozása. A tévedésért elnézést kérünk.

(Borítókép: SpaceX)

További cikkek a témában:

12,5 kilométeres magasságba emelkedett, aztán felrobbant a SpaceX Mars-rakétájának prototípusa A SpaceX szerdán hajtotta végre az első komolyabb tesztet a Starshippel. A Mars meghódítására tervezett űrhajó úgynevezett szuborbitális repülést hajtott végre, aminek során 12,5 kilométeres magasságba emelkedett, majd tért vissza a földre, azonban a leszállás pillanatában felrobbant.

Elon Musk szerint az első Mars-városnak hatalmas üvegkupolái lesznek Elon Musk csütörtökön, a szokásos kérdezz-felelek során nyilatkozott marsi terveiről. Úgy fest, hogy a technológia fenegyereke komolyan gondolja a nagy Mars-kalandot.

Háromnaponta építene új rakétát Elon Musk A feltaláló a napokban azt is elárulta, hogy attól fél, nem éri meg, mire az emberek eljutnak a Marsra.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.