Elon Musk szerint az első Mars-városnak hatalmas üvegkupolái lesznek

2020 / 11 / 22 / Justin Viktor
Elon Musk szerint az első Mars-városnak hatalmas üvegkupolái lesznek
"Legalább egy jövőbeni űrutazásra képes civilizációt lenyűgözünk majd, hogy az emberek ilyen messzire jutottak, amikor felfedezik a romjainkat" - tweetelte viccesen Elon Musk csütörtökön, a szokásos kérdezz-felelek során nyilatkozva marsi terveiről. Amivel azonban nem viccel, az a megvalósítás. Úgy fest, hogy a technológia fenegyereke komolyan gondolja a nagy Mars-kalandot.

Starship troopers

Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója köztudottan ambiciózus tervekkel szeretne eljuttatni bennünket a Naprendszer más bolygóira, de különösen a Marsra. Ebben a Starship űrhajóflotta lehet a segítségére, amivel 2050-ig állandó bázist hozna létre a Marson, egymillió ott dolgozó és élő emberrel.

"Először üvegkupolákban élünk majd" - tweetelte Musk csütörtökön. "Végül terraformáljuk majd a bolygót, hogy úgy támogassa az életet, mint a Föld" - tette hozzá.

Először egy bázis

A tudósok és a tudományos-fantasztikus szerzők már régóta foglalkoznak a Mars terraformálásának lehetőségével, hogy az emberek a nyílt marsi felszínen is lélegezhessenek. Ez egyelőre a távoli jövő, még Musk szerint is jóval az első marsi bázis létrejötte után következik.

"A terraformálás túl lassú lesz ahhoz, hogy a mi életünk során releváns legyen" - tweetelte Musk. „Emberi bázist azonban a mi életünk során is létrehozhatunk. "Legalább egy jövőbeni űrutazásra képes civilizációt - amikor felfedezik a romjainkat - lenyűgözünk majd, hogy az emberek ilyen messzire jutottak" - írta viccesen.

Nukleáris "megoldás"

A Mars terraformálásának egy tavalyi elemzése arra a következtetésre jutott, hogy naponta 3500 nukleáris robbantásra lenne szükség a Mars légköri nyomásának megemeléséhez a lélegzetvételhez elegendő szintre, és a bolygó jégtakaróinak megolvasztásához. Így elegendő széndioxid szabadulhatna fel, ami aztán üvegház-hatású gázként csapdába kerülne.

Természetesen a nukleáris robbantásokkal történő "megoldás" során keletkező radioaktív sugárzás tökéletesen lakhatatlanná tenné a felszínt.

Egy 2018-as tanulmány ráadásul egyenesen arra a következtetésre jutott, hogy nincs is elég megkötött szén-dioxid a vörös bolygón az emberi élethez elegendő légköri nyomás kialakulásához.

100 tonna / 100 utas / 2 év

Musk híres csütörtöki kérdezz-felelek tweetjeiben korábban azt állította, hogy ezer Starship űrhajó segítségével - ezek olyan hatalmas rakéták, melyek képesek lehetnek 100 tonna rakományt vagy 100 utast szállítani a bolygók között - létre lehetne hozni egy fenntartható Mars-várost. Kétévente 100 űrhajónak kellene 100 tonna rakományt odaszállítania ehhez Musk számításai szerint.

"Úgy gondolom, hogy nem a Marsra eljutás az alapvető kérdés" - mondta az üzletember az “Embereket a Marsra” szeptemberi virtuális csúcstalálkozón. "Az alapvető kihívás egy bázis kiépítése, egy önellátó város felépítése a Marson. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez nagyon nehéz, veszélyes és bonyolult dolog" - tette hozzá akkor.

“Nem gyenge szívűeknek való feladat. Nagy az esélye, hogy meghalsz közben. És kemény lesz, nagyon kemény feladat, de nagyon dicsőséges lesz, ha sikerül. Ha nem javítunk a haladás ütemén, akkor egészen biztosan halott leszek, mielőtt a Marsra indulnánk"

- mondta Musk márciusban a washingtoni “Satellite 2020” konferencián.

Az általa létrehozott űrtársaság régóta dolgozik a Starship létrehozásán. Számos korai prototípus már felemelkedett a Földről, bár csak nagyjából 150 méter magasra. A következő teszt november 30-ra van időzítve, ennek során 15 kilométeres rekordmagasságot szeretnének elérni. Ha minden Musk ambiciózus tervei szerint halad, akkor az első Csillaghajó már 2024-ben elindulhat a Marsra.

(Forrás: Inverse Kép: SpaceX)

Ez is érdekelhet:

Elon Musk: Aki a Marsra megy, jó eséllyel meghal

A jövő héten sor kerülhet a Starship tesztrepülésére

Ezen a képen látszik, hogy mennyire hatalmas lesz a Starship

Musk felfedett pár műhelytitkot a Starship különböző változatairól


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.