A Twitter-felhasználók megszavazták, hogy Elon Musk adja el a Tesla-részvényei 10%-át, de valószínűleg amúgy is eladta volna őket

2021 / 11 / 08 / Bobák Áron
A Twitter-felhasználók megszavazták, hogy Elon Musk adja el a Tesla-részvényei 10%-át, de valószínűleg amúgy is eladta volna őket
A Tesla vezérét mostanában egyre többen vádolták azzal, hogy nem fizet adót, így Musk a Twitteren indított szavazást arról, hogy eladja-e a részvényei egy jelentős részét.

A jelenleg messze a világ leggazdagabb emberének számító Musk magyarázatként annyit fűzött hozzá az elsőre meglepő szavazáshoz, hogy mivel sem fizetést, sem bónuszokat nem kap a Teslánál végzett munkájáért cserébe, így az egyetlen lehetősége arra, hogy adót fizessen, ha eladja a részvényeit. Mivel a részvények árfolyama bármikor csökkenhet, így amikor egy részvény árfolyama emelkedik, a tulajdonosoknak úgynevezett nem realizált nyeresége keletkezik, ami után természetesen adózniuk sem kell. A nyereség csak abban az esetben realizálódik, ha valaki eladja a részvényeit, ez a magyarázata annak is, hogy lehetséges, hogy Musk 2018-ben például egy fillér adót sem fizetett.

"Mostanában sokat beszélnek arról, hogy a nem realizált nyereség az adóelkerülés eszköze, ezért az a javaslatom, hogy eladom a Tesla részvényeim 10%-át. Egyetértesz ezzel?" - tette fel a kérdést Musk pénteken a Twitteren, amihez később hozzáfűzte, hogy bármi is lesz az eredmény, annak megfelelően fog eljárni. A kérdésre hétfőig több mint 3,5 millióan szavaztak, a twitterezők 58%-a pedig arra voksolt, hogy Musk adja el a részvényeit.

Musknak a The Wall Street Journal szerint mintegy 17%-os részesedése van a Teslában, a részvényei tizede így a jelenlegi árfolyamon nagyjából 21 milliárd dollárt érhet, ugyanakkor a CNBC szerint az eladásra mindenképpen, a szavazás eredményétől függetlenül is sor került volna. Az üzleti lap szerint Musk 2012-ben 22,8 milliós részvényopciót kapott egy kompenzációs csomag részeként a Teslától, 6,24 dolláros részvényenkénti áron. Mivel a Tesla részvényárfolyama időközben 1200 dollár közelébe emelkedett, így Musknak papíron 28 milliárdos nyeresége származott ebből, ami persze nem realizálódik egészen addig, amíg az opcióból származó részvényeit el nem adja. A The New York Times által megkérdezett szakértő szerint ugyanakkor az opciós részvények különösen nagy mennyisége és struktúrája miatt ez már nem esik a kedvező adóelbírálás alá, így legalább ezeknek egy része után biztosan adóznia kell Musknak. Erre már a közeljövőben sor kerülhet, ugyanis a részvényopciók jövő augusztusban lejárnak, ahhoz pedig, hogy az utánuk járó adót ki tudja fizetni, biztosan el kell adnia a részvényei egy részét. A CNBC számításai szerint Musknak mindent egybevetve több mint a nyeresége felét, 54,1%-ot kell majd befizetnie jövedelemadó formájában, vagyis az opciók lehívása hozzávetőlegesen 15 milliárd dollárral fogja gyarapítani az államkasszát.

FRISSÍTÉS: Az Elon Musk részvényopcióival kapcsolatos részt kiegészítettük a The New York Times információival.

(Borítókép: Scott Olson/Getty Images)

További cikkek a témában:

Elon Musk két feltétellel adna hatmilliárd dollárt a Világélelmezési Programnak Az ENSZ illetékes vezetője a Twitteren fordult a világ leggazdagabb emberéhez.

Elon Musk akár billiárdos is lehet A Morgan Stanley elemzője jutott erre az eredményre, és Musk a történelmi léptékű vagyont vagyont a SpaceX sikerének köszönheti majd.

Egy magyar pályakezdő is több adót fizet, mint Elon Musk Kiszivárogtak az amerikai tech milliárdosok adótitkai.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.