Először küldtek be drónt egy hurrikán közepébe – így fest a felvétel

2021 / 10 / 02 / Felkai Ádám
Először küldtek be drónt egy hurrikán közepébe – így fest a felvétel
Sikerült egészen bensőségesen megismerni Samet, a négyes kategóriájú hurrikánt.

A Sam névre keresztelt hurrikán az Atlanti-óceán felett kavargott, így szerencsére nem igazán jelentett veszélyt a szárazföldön élő emberekre. Sam Dél-Amerika és Afrika között félúton alakult még szeptember 22-én, és nagyon gyorsan „teljes értékű” hurikánná érett. A négyes kategóriájú hurrikán 15 méter magasra korbácsolta a hullámokat, a szél pedig 190 km/h-ás sebességgel száguldott az érintett terület felett. Sam az idei hurrikán szezon 18. nevesített trópusi ciklonja – a szezon egyébként június 1-jétől november 30-ig tart várhatóan. A jelenség olyannyira látványos, hogy az űrből is remekül látszik – Megan McArthur, a NASA asztronautája például az alábbi, lenyűgöző felvételt készítette Samről a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről:


(Forrás: NASA)

Azonban – a bejelentés szerint először – egy vízi eszköz ennél jóval közelebb került a trópusi ciklonhoz. Az USA Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatala (National Oceanic and Atmospheric Administration/NOAA) és a Saildrone nevű magánvállalat egy drónhajót küldött be egyenesen Sambe. 2019-ben egyébként a NOAA gépe (ez nem drón volt, egy pilóta vezette) már keresztülrepült az 5-ös kategóriájú Dorian-hurrikán szemén (a hurrikánok esetén minél magasabb a kategória, annál erősebbek – az ötös a legerősebb ~250 km/h feletti szélfúvással), de elvileg most először férkőzött be egy trópusi ciklonba egy hajó.

A Saildrone Explorer SD1045 jelzésű eszköznek meg kellett küzdenie a fentebb ismertetett kondíciókkal, de a drónhajó korábban már bizonyított az Arktisz és a Déli-óceán nem éppen barátságos viszonyai közepette, így elmondható, hogy a Saildrone mostanra megküzdött a bolygó legkeményebb időjárási tényezőivel.

A hajót kifejezetten a hurrikánokról történő adatgyűjtésre készítették fel, és ez egyike annak az öt drónból álló flottának, mely az Atlanti-óceánt járja a fent ismertetett tudományos cél érdekében. A Saildrone Explorereket egy speciális „hurrikán-szárnnyal” szerelték fel, ennek köszönhetően boldogult el az SD1045 is az extrém körülmények között, és sikerült valós időben megfigyeléseket is végeznie a hurrikán belsejében. A kinyert adatok a NOAA-hoz kerülnek, és kritikusak abból a szempontból, hogy sikerüljön megfelelően előrejelezni a trópusi ciklonok kialakulását, amelyek egyre inkább fenyegetik a partokon élő közösségeket. Az alábbi videón az is látszik, hogy mennyire bemerészkedett a drón a hurrikán belsejébe.

Maga a klímaváltozás egyébként nem okoz egy-egy specifikus hurrikánt (tehát mondjuk a Samet sem a klímaváltozás „okozta”), de felmelegedés fokozza az erősebb ciklonok kialakulásának gyakoriságát, mivel a ciklonokat tápláláló vizeknek is egyre nő a hőmérséklete, miközben a levegő víztartalma is nő.

A felmelegedés viszont a tengerszint emelkedéshez már aktívan hozzájárul, és ez utóbbi tényező fokozottan sebezhetővé teszi a partok menti településeket bármilyen viharral szemben.

(Források: NOAA_1, NOAA_2, Space.com)

További cikkek a témában:

Mi alapján kapják nevüket a hurrikánok? Hugo, Jeanne, Rita és Charley. Első hangzásra klassz nevek, időnként azonban nem emberek, hanem pusztító ciklonok viselik. De mi alapján nevezik el őket? Utánajártunk.

Rájöttek, miért lesznek egyre erősebbek a hurrikánok A kutatók ennek érdekében négyezer trópusi ciklon adatait vetették össze, és érdekes összefüggésre bukkantak.

Így nézett ki 2020 időjárása az űrből nézve Bár a felvételeken az nem látható, hogy az emberiség az év jelentős részét otthon töltötte, az már annál inkább, milyen aktív hurrikánszezon van mögöttünk.


Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezen a térképen ellenőrizhetjük, hogy milyen lesz mifelénk a klíma
Ezen a térképen ellenőrizhetjük, hogy milyen lesz mifelénk a klíma
Kipróbáltuk, elég szélsőségesen alakulnak a számok nálunk is, avagy: Helló, Olaszország Budapesten!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.