Jeff Bezosék megfúrták a SpaceX és a NASA több milliárd dolláros szerződését

2021 / 05 / 02 / Bobák Áron
Jeff Bezosék megfúrták a SpaceX és a NASA több milliárd dolláros szerződését
Elon Musk űrügynöksége egyelőre nem kap pénzt a leszállóegység fejlesztésére, ami amúgy egy Starship rakéta lenne.

A SpaceX igazán jó időszakot tudhat maga mögött, hiszen az elmúlt években sorra nyerik a NASA által kiírt, fontos pályázatokat. Most ott tartunk, hogy az amerikai asztronautákat Musk cége fuvarozza az ISS-re, ők szállíthatják a Holdhoz a Lunar Gateway űrállomás első elemét, április közepén pedig egy ennél is fontosabb szerződést kötöttek az amerikai űrügynökséggel, aminek értelmében ők fejleszthetik ki az Artemis-program leszállóegységét, ami a Hold körül keringő űrállomásról viszi majd a Hold felszínére az asztronautákat.

A NASA döntött: a SpaceX viheti vissza az emberiséget a Holdra Szó szerint, ugyanis az amerikai űrügynökség Elon Musk vállalatát bízta meg a leszállóegység megépítésével.

Ahogy arról már írtunk, utóbbi pályázat a világ két leggazdagabb emberének a különmeccse is volt, hiszen a SpaceX mellett a Jeff Bezos által alapított Blue Origin is szerette volna megépíteni a leszállóegységet, aminek a prototípusát már évekkel ezelőtt be is mutatták. A Blue Origin és a harmadik pályázó, a Dynetics nem is hagyták szó nélkül, hogy a SpaceX elvitte előlük a 2,9 milliárd dolláros megbízást, és a NASA döntése ellen hivatalos panasszal éltek az Egyesült Államok számvevőszékénél (Government Accountability Office), amelynek a feladatkörébe tartozik a szövetségi szerződésekkel kapcsolatos viták elbírálása is.

Ez azzal járt, hogy a NASA-nak automatikusan fel kellett függesztenie a szerződésben foglaltak végrehajtását, így amíg a számvevőszék nem hoz döntést az ügyben, addig nem is folyósíthatják a SpaceX-nek a 2,9 milliárd dollár első részletét. "A GAO-hoz benyújtott tiltakozásnak megfelelően a NASA utasította a SpaceX-et, hogy függessze fel a HLS-szerződés teljesítését amíg a GAO nem hoz döntést a közbeszerzéssel kapcsolatos ügyekben" - írta Monica Witt, az űrügynökség szóvivője egy pénteken kiadott sajtóközleményben.

A hírről beszámoló The Verge információi szerint a Blue Origin azzal az indokkal támadta meg a SpaceX és a NASA megállapodását, hogy az űrügynökség az utolsó pillanatban változtatott a feltételeken, emellett azt is kifogásolták, hogy szerintük a NASA veszélybe sodorta a Holdra szállás 2024-re kitűzött céldátumát azzal, hogy csak egy céget bízott meg a feladattal. Bár a NASA-tól valóban nem ritka, hogy egy adott feladattal egyszerre több céget is megbíz, konkrétan erről a pályázatról már korábban is azt nyilatkozták, hogy az egy győztes kihirdetése volt a legjobb megoldás, aminek elsősorban anyagi okai voltak. A Egyesült Államok Kongresszusa az űrügynökség által igényelt 3,3 milliárd dollár helyett mindössze 850 millió dollárt ítélt meg a leszállóegység megépítésére, így a NASA-nak erősen össze kellett húznia a nadrágszíjat. Többek között ez is szerepet játszhatott abban, hogy végül a legolcsóbb ajánlatot tevő SpaceX-et hirdették ki győztesnek.

Musk cége a hírek szerint a konkurencia alullicitálásán kívül azzal is meggyőzte a NASA döntéshozóit, hogy a Starship a versenytársaknál jóval nagyobb kapacitással rendelkezik, emellett nyilvánvalóan az sem számított hátránynak, hogy az űreszköz prototípusát már jó ideje élesben is tesztelik. Az eredetileg a Mars meghódítására fejlesztett űrhajó leegyszerűsített változatát tavaly augusztusban kezdték el a levegőben is tesztelni a SpaceX Boca Chica-i bázisán, az elmúlt hónapokban pedig több magaslégköri tesztet is végeztek vele, amelyek közül az utolsónál már a leszállás is sikerült.

(Borítókép: SpaceX)

További cikkek a témában:

Látványos képeket tett közzé a NASA a Hold körül keringő űrállomásról Ha minden a tervek szerint halad, a sci-fibe illő képek már néhány éven belül valósággá válhatnak.

A NASA bemutatta a terveit a Hold meghódítására A most kiadott 13 oldalas dokumentumban szó van a Hold körül keringő űrállomásról és olyan járműről is, amiben az asztronauták heteket is eltölthetnek a Hold felszínén. Meg persze a holdbázisról is.

Mi változhat a NASA-nál Trump után? Alapvetően érinti a NASA terveit és felépítését Donald Trump távozása.


Nem tud összeolvadni a ma ismert legnagyobb tömegű fekete lyuk páros
Nem tud összeolvadni a ma ismert legnagyobb tömegű fekete lyuk páros
A két hatalmas fekete lyuk 28 milliárd naptömegű és csak 24 fényévre vannak egymástól, de nem olvadnak össze egymással.
Lassan fél évszázada utazik az űrben a Voyager 1 magyar üzenettel a fedélzetén
Lassan fél évszázada utazik az űrben a Voyager 1 magyar üzenettel a fedélzetén
A Voyager 1 1977. szeptember 5-e óta távolodik a Földtől. Az űreszközzel egyre több a gond, de a problémák megoldásán dolgozik a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.