Először tesztelheti Oroszország a Poszeidón torpedót, az „Apokalipszis fegyverét”

2022 / 10 / 05 / Felkai Ádám
Először tesztelheti Oroszország a Poszeidón torpedót, az „Apokalipszis fegyverét”
Az önműködő, nukleáris meghajtású eszköz elvileg képes nukleáris szökőárt zúdítani a part menti településekre. A Belgorod tengeralattjáró jelenlegi küldetése lehet, hogy ezt az eszközt első ízben kipróbálja az sarki tengereken.

A Poszeidón vízalatti pilóta nélküli jármű (Underwater Unmanned Vehicle/UUV) egyike annak a hat stratégiai „Szuper Fegyvernek”, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentett be egy 2018-as beszédben. A további fegyverek közé tartozik a Sarmat Inter-kontinentális ballisztikus rakéta (ICBM), az Avangard Hypersonic Glide Vehicle (HGV), a Burevestnik robotrepülő, a Kinzhal (vagy Kindzsal) légi indítású hiperszonikus lövedék és a Tsirkon hajóról indítható hiperszonikus lövedék. Ezek az eszközök lényegében az ellenséges, NATO védelmet hivatottak megkerülni, és erre egyébként ezen fegyverek közül a legnagyobb esélye épp a Poszeidónnak lehet, amelyről korábban mi is írtunk:

Poszeidón: az orosz apokalipszis torpedó-drón, amely radioaktív cunamival támadott volna A kezdeti tervek szerint a fegyver önállóan, legénység nélkül jutott volna el a céljához akár a Csendes-, akár az Atlanti-óceán átszelésével, hogy ott radioaktív cunamit szabadítson rá a vízparti városokra.

Nem véletlen nevezik ugyanis ezt az UUV-t forradalminak, mivel ez egy újabb dimenziót ad a nukleáris fenyegetéshez: a Poszeidón a leírása szerint egy nukleáris meghajtású, nukláris robbabófejjel ellátott, autonóm torpedó. Ez a gyakorlatban pedig azt jelenti, hogy sem a tengeren, sem a partok közelében nem lehet ellene jelenleg hatékonyan védekezni. Az eszköz sebessége 70 csomó (ami gyorsabb, mint bármely eddigi torpedóé – így levadászni sem lehet), ráadásul akár 1 km-es mélységben is képes üzemelni, ami miatt az érzékelése is komoly akadályokba ütközik. Mivel pedig az eszköz energiaforrása egy nukleáris reaktor, így az operációs távolsága is lényegében végtelen – ráadásul akár a jégsapkák alól is indítható. Ha mindez nem lenne elég, az eszköz állítólag három dimenziós kitérő manőverekre is képes.

A Poszeidón tehát a NATO védelmi rendszerét könnyen megkerüli, sokkal könnyebben, mint akár a hiperszonikus eszközök, mivel a műholdaknak esélyük sincs érzékelni, és amúgy is úgy fejlesztették ezt a torpedót, hogy nagyon kevés hőt és zajt bocsásson ki magából. A Poszeidón egyedüli gyenge pontja lényegében, hogy csak a vízen, illetve annak közelében hatásos. Azonban akár egy anyahajót is el tud intézni, ha úgy adódik.

A fegyver indítási platformja a szintén relatíve új Belgorod tengeralattjáró, amely nem teljesen újgenerációs eszköz, de vélhetően felszerelték modernebb technológiákkal is – írtunk arról is, hogy hosszas csúszásokat követően a Belgorodot idén nyáron üzembe helyezték, és ahogy a tengapi cikkünkben is említettük, beszámolók szerint a tengeralattjáró kifutott a tengerre:

Oroszország tényleg nukleáris csapást kibíró harcjárműveket küld a frontra? Többen kiszúrták az Ukrajnába tartó, rengeteg harckocsit szállító „atomvonatokat”, amelyek összetétele egyesek szerint egy nukleáris csapás előkészületeire is utalhat.

Immár pedig úgy tűnik, hogy az okot is sejtjük: a Belgorod a Poszeidón torpedókat készül tesztelni – legalábbis erről írt az olasz la Republica még szeptember végén egy állítólagos NATO titkosszolgálati jelentésre hivatkozva. Eszerint tehát a tengeralattjáró azért indult el a sarki tengerekre, hogy első ízben tesztelje a torpedót. Mint azt a lap írja:

„A riasztás a NATO hírszerzési jelentéséből ered, amelyet az elmúlt napokban küldtek el a legfontosabb szövetséges parancsnokságoknak. A jelentés a Belgorod atomtengeralattjáró mozgására vonatkozik, amelyet júliusban helyeztek üzembe. A tengeralattjáró most a sarkvidéki tengerek irányába tart, és félő, hogy küldetése az, hogy először tesztelje a Poszeidón szupertorpedót, amelyet gyakran „az Apokalipszis fegyvereként” emlegetnek.”

Fentebb már linkeltük, de itt ismét kattintható HI Sutton amerikai tengeri hadviseléssel foglalkozó szakértőnek a cikke, melyben azt írja, hogy a tengeralattjáró tehát „a Poszeidón stratégiai nukleáris fegyverrel lesz felfegyverkezve, és titkos tengerfenéki hadviselési küldetéseket is végrehajt. Ez utóbbi szerepkörben a Mélytengeri Kutatási Főigazgatóság (GUGI) megbízásából fog működni. Nem világos viszont, hogy melyik szerep élvez elsőbbséget.”

Egyesekben esetleg felmerülhet az is, hogy a Belgorodnak valami köze lehet az Északi Áramlat vezetékeinek a robbanásához, de a szakértők szerint erre semmi esély, szerintük egész pontosan, aki a tengeralattjárót a vezetéket ért szabotázsakcióhoz köti, az nem tudja, miről beszél.

Kép: illusztráció, a fotón egy AKULA-osztályú orosz atomtengeralattjáró látható, forrás: picryl/ismeretlen fotós


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.