Első alkalommal utaznak asztronauták Boeinggel az ISS-re

2024 / 06 / 06 / Bobák Áron
Első alkalommal utaznak asztronauták Boeinggel az ISS-re
Itt, a Földön meglehetősen hétköznapi dolognak számít, hogy valaki Boeinggel utazik, arra viszont most először kerül sor, hogy az amerikai vállalat a Nemzetközi Űrállomásra szállítson utasokat.

A CST-100 Starliner utaskapszula szerdán, magyar idő szerint 16.52-kor emelkedett a magasba két amerikai asztronautával, Barry Wilmore-ral és Sunita Williamsszel a fedélzetén, akik egy hetet fognak eltölteni az ISS-en.

A sikeres indítás nyilvánvalóan hatalmas siker a Boeingnek, különösen annak fényében, hogy a Starliner fejlesztése még űripari mércével mérve is látványosan sokat csúszott: az első emberes misszió eredetileg 2017-re volt kitűzve, ám miközben a NASA másik szerződéses partnere, a SpaceX immár 13 sikeres emberes missziót tudhat maga mögött a Dragon űrkapszulával, a Boeingnek mindeddig csupán egy utasok nélküli útra futotta még 2022-ben.

A küldetés megvalósulását még az utolsó pillanatban is számtalan akadály nehezítette, hiszen előbb az Atlas V hordozórakéta egyik szelepének a meghibásodása, majd az indítást vezérlő egyik számítógép hibája miatt kellett halasztani az indítást, eközben pedig a Boeingnek még az űrkapszula hajtóművében felfedezett szivárgást is ki kellett javítania. Az akkurátus előkészületeknek végül meglett az eredménye, hiszen a Starliner a felbocsátást követően gond nélkül elérte a Föld körüli pályát, a tervek szerint pedig csütörtökön, magyar idő szerint délután 6 óra körül csatlakozik majd az ISS-hez.

(Borítókép: Joe Raedle/Getty Images)

Amerika álma egyelőre nem valósul meg, akadozik a Boeing űrhajójának indítása A Boeing Starlinere másodszor sem tudott elindulni az űrbe űrhajósokkal a fedélzetén, a legközelebbi indítást június 5-ére, szerdára tervezik.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tökéletesen sikerült a Starship negyedik tesztje
Tökéletesen sikerült a Starship negyedik tesztje
A Mars-utazásra tervezett űrhajó ismét elérte a világűrt, a SpaceX-nek pedig ezúttal már azt is sikerült demonstrálnia, hogy mind a Starship, mind a Super Heavy hordozórakéta képes kontrollált körülmények között leszállni - ezáltal a jövőben többször is felhasználhatják őket.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.