Itt a tévé, amit be sem kell dugni a konnektorba ahhoz, hogy működjön

2021 / 01 / 19 / Bobák Áron
Itt a tévé, amit be sem kell dugni a konnektorba ahhoz, hogy működjön
Ahogy minden évben, a CES elektronikai kiállítás idén is tele volt érdekesebbnél érdekesebb újdonságokkal, amelyek közül az egyik legizgalmasabbat egy orosz cég mutatta be: egy tévét, ami vezeték helyett a levegőn keresztül kapja az áramot.

Az áram vezeték nélküli továbbítása nem újdonság, hiszen az okostelefonok évek óta tölthetők vezeték nélküli töltővel is, több cég, mint az Ossia és a Wi-Charge pedig olyan technológiát is fejlesztenek, amelynél az eszközt már nem is kell közvetlenül a töltőre rakni, hanem elég, ha a közelében van. Egy tévét üzemeltetni vezeték nélkül viszont sokkal nagyobb kihívás, hiszen jóval nagyobb energia egyidejű átvitelére van szükség, de a Reasonance nevű orosz startup állítja, hogy sikerült megoldaniuk ezt a problémát.

Az idén virtuálisan megtartott CES-en az orosz cég egy olyan technológiát demózott, amely két tekercsből áll, az egyik a tévé hátulján, a másik pedig az asztalban található. Bár a bemutatón ez nem nézett ki túl esztétikusan, de a tervezők szerint a tekercset teljesen el lehet rejteni akár az asztalban, akár a falban is, és mivel egyméteres távolságból is működik, így a tévének nem is kell közvetlenül a tekercs mellett lennie. A Gizmodo szerint a technológia hasonlóan működik, mint a ma elterjedt, Qi-szabványú töltők esetében, azonban a Reasonance megoldása 90%-os hatékonysággal működik, vagyis sokkal kevesebb energia veszik el az átvitel közben.

A Reasonance szerint a mágneses rezonancián alapuló technológiájuk számtalan más területen is felhasználható, például az elektromos autók töltésénél, az autókat menet közben töltő utaknál, vagy akár épületek, gyárak kialakításánál. Az okosutakra már láthattunk is néhány példát, például Izraelben, de eddig még csak kísérleti jelleggel tesztelték őket.

Ez persze még mindig nem jelenti, hogy teljesen megszabadulunk a vezetékektől, hiszen a Reasonance eszközének az egyik részét vezetékkel kell rácsatlakoztatni a hálózatra, de esztétikusabbnak biztosan esztétikusabb, ha a tévéből nem lóg ki semmi. Nem az orosz startup egyébként az egyetlen, aki ilyesmivel kísérletezik, a Samsung például 2019 elején szabadalmaztatott egy hasonló technológiát, de ők a 2021-es CES-re ezt még nem hozták magukkal. Sok más érdekességet viszont igen, ahogy arról ebben a cikkünkben részletesen írtunk:

Intelligens távirányítók és mikroszkopikus ledek - 2021 legfontosabb tévés trendjei Jön a MicroLED és a  terjed a HDMI 2.1, az OLED viszont némileg háttérbe szorult az LCD-hez képest. Cikkünkben áttekintjük a legfontosabb újdonságokat, amik idén a tévés szektort jellemzik.

További cikkek a témában:

Hamarosan vezeték nélküli elektromos hálózat kiépítése kezdődik Új-Zélandon A startup alapítója szerint bár a technológia nem saját felfedezésük, mégis ők az elsők, akik kereskedelmileg életképessé, azaz eladhatóvá tették. Pedig a rendszer elemeinek többsége megegyezik egy átlagos mikrohullámú sütőével.

Az ágy végéből kiemelkedő, átlátszó tévét mutatott be az LG A koreai gyártó mérnökeinek nem kell a szomszédba menniük izgalmas ötletekért. Miután a tavalyi CES elektronikai kiállításon bemutatták a világ első feltekerhető tévéjét, idén egy legalább ennyire meredek ötlettel álltak elő.

Már idén nyáron elkészülhet az első városi útszakasz, ami menet közben tölti fel az elektromos autókat Az izraeli Electreon a tel-avivi egyetem és a buszpályaudvar között hozná létre azt a két kilométeres útszakaszt, ami szerintük alapjaiban változtathatja meg a közlekedést a jövőben.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Érkezik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement Európába
Érkezik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement Európába
Az ír Ecocem cementje 70%-kal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár a gyártó szerint és a segítségével a cementipar sokkal fenntarthatóbbá válhat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.