Videón, ahogy néhány bója miatt menthetetlenül elakad egy robottaxi

2021 / 05 / 18 / Pőcze Balázs
Videón, ahogy néhány bója miatt menthetetlenül elakad egy robottaxi
A közelmúltban a Waymo elég határozottan nekiment a Tesla "önvezető" technológiájának, majd még határozottabban nekiment magának az "önvezető autó" kifejezésnek. Most az egyik kocsijuk viszont egy egészen ártatlan közlekedési helyzetben vesztette el teljesen a fonalat.

A The Verge-ön olvastunk egy Joel Johnson nevű videós különös kalandjáról egy "teljesen autonóm vezetési technológiájú" Waymo taxiban. Johnson gyakran publikál videókat a kocsikban szerzett tapasztalatairól, amikre jellemzően egy-kétezer néző kíváncsi - négy napja viszont egy olyan filmet készített, ami már százhatvanezer megtekintésnél jár.

Pedig csak annyi történt, hogy az autójának el kellett volna mennie néhány közlekedési bója mellett.

A videóban a taxi egy kereszteződéshez érkezik, amelyből kis ívben jobbra kellene kanyarodnia, ám a képernyőjén látszik, hogy azt észleli, hogy a sávban, amelybe meg kéne érkeznie, akadályok vannak. Innentől szegény hosszasan lamentál, hogy mit is tegyen - ezzel együtt automatikusan kapcsolatba lép a Waymókat távolról felügyelő központtal. Végül beveszi a kanyart, majd megáll. Aztán megérkezik a segítség, de újra elindul. És újra megáll. Legutóbb a filmművészet születésekor készültek ennyire egyszerű és mégis rendkívül szórakoztató jelenetek. (Az elakadás a videóban 12.45-től kezdődik).

A háttérben valószínűleg annyi történik, hogy a Waymo azt gondolja, hogy ki kéne sorolnia, ám az útját állja valami, amit nem üthet el. És ahelyett, hogy a rendszer felismerné, hogy a legszélső sáv nem játszik, a kocsi végtelen mérlegelésbe kezd arról, hogy vajon most mi is volna a teendő. Jonhsonnak azt írta a Waymo, hogy a hiba a távfelügyeleti csapatnál történt, akik rossz utasítást adtak a kocsinak, ezért kellett végül kiszállnia a helyszíni kollegáknak. A közlemény emlékeztet, hogy "a helyzet ugyan nem volt ideális, de a Waymo Driver (az autót vezető rendszer) végig biztonságosan működött".

A cég már két és fél éve működteti az Egyesült Államokban, Arizona államban a robottaxi szolgáltatását. Az első húsz hónapjukban mindössze tizennyolc balesetben voltak érintettek, miközben tízmillió kilométert tettek meg. Minden esetben a másik autó sofőrje volt a hibás. A négyes szintű, vagyis teljesen autonóm módon működő rendszerről korábbi vezérigazgatójuk, John Krafcik azt nyilatkozta, hogy "nem versenytársunk a Tesla. Mi egy teljesen autonóm technológiát készítünk. Ők egy olyan autógyártó, akik egy remek vezetéstámogató rendszert fejlesztenek.". Reméljük, az autóik ugyanezzel a magabiztossággal küzdenek meg az útépítésekkel a jövőben.

(Borítókép: Waymo)

További cikkek a témában:

A Tesla sosem jut el a teljes önvezetésig a legnagyobb konkurensük szerint A Waymo vezérigazgatója szerint Elon Musk rossz irányt választott.

Borzasztóan lesújtó képet fest a Tesla vezetéssegítő rendszeréről egy friss videó Az AI Addict nevű Youtube-csatorna készítői azt akarták kipróbálni, a Tesla Full Self-Driving, azaz “teljes önvezetés” névre keresztelt funkciója mennyire alkalmas arra, hogy önállóan közlekedjen a városban. Mint kiderült, nagyjából semennyire.

A Waymo taxijában nincs sofőr A Waymo a Googlehoz kapcsolódó önvezető autós vállalkozás, megkezdte önállóan működő taxiszolgáltatását anélkül, hogy a kormány mögött emberek ülnének.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.