Videón, ahogy néhány bója miatt menthetetlenül elakad egy robottaxi

2021 / 05 / 18 / Pőcze Balázs
Videón, ahogy néhány bója miatt menthetetlenül elakad egy robottaxi
A közelmúltban a Waymo elég határozottan nekiment a Tesla "önvezető" technológiájának, majd még határozottabban nekiment magának az "önvezető autó" kifejezésnek. Most az egyik kocsijuk viszont egy egészen ártatlan közlekedési helyzetben vesztette el teljesen a fonalat.

A The Verge-ön olvastunk egy Joel Johnson nevű videós különös kalandjáról egy "teljesen autonóm vezetési technológiájú" Waymo taxiban. Johnson gyakran publikál videókat a kocsikban szerzett tapasztalatairól, amikre jellemzően egy-kétezer néző kíváncsi - négy napja viszont egy olyan filmet készített, ami már százhatvanezer megtekintésnél jár.

Pedig csak annyi történt, hogy az autójának el kellett volna mennie néhány közlekedési bója mellett.

A videóban a taxi egy kereszteződéshez érkezik, amelyből kis ívben jobbra kellene kanyarodnia, ám a képernyőjén látszik, hogy azt észleli, hogy a sávban, amelybe meg kéne érkeznie, akadályok vannak. Innentől szegény hosszasan lamentál, hogy mit is tegyen - ezzel együtt automatikusan kapcsolatba lép a Waymókat távolról felügyelő központtal. Végül beveszi a kanyart, majd megáll. Aztán megérkezik a segítség, de újra elindul. És újra megáll. Legutóbb a filmművészet születésekor készültek ennyire egyszerű és mégis rendkívül szórakoztató jelenetek. (Az elakadás a videóban 12.45-től kezdődik).

A háttérben valószínűleg annyi történik, hogy a Waymo azt gondolja, hogy ki kéne sorolnia, ám az útját állja valami, amit nem üthet el. És ahelyett, hogy a rendszer felismerné, hogy a legszélső sáv nem játszik, a kocsi végtelen mérlegelésbe kezd arról, hogy vajon most mi is volna a teendő. Jonhsonnak azt írta a Waymo, hogy a hiba a távfelügyeleti csapatnál történt, akik rossz utasítást adtak a kocsinak, ezért kellett végül kiszállnia a helyszíni kollegáknak. A közlemény emlékeztet, hogy "a helyzet ugyan nem volt ideális, de a Waymo Driver (az autót vezető rendszer) végig biztonságosan működött".

A cég már két és fél éve működteti az Egyesült Államokban, Arizona államban a robottaxi szolgáltatását. Az első húsz hónapjukban mindössze tizennyolc balesetben voltak érintettek, miközben tízmillió kilométert tettek meg. Minden esetben a másik autó sofőrje volt a hibás. A négyes szintű, vagyis teljesen autonóm módon működő rendszerről korábbi vezérigazgatójuk, John Krafcik azt nyilatkozta, hogy "nem versenytársunk a Tesla. Mi egy teljesen autonóm technológiát készítünk. Ők egy olyan autógyártó, akik egy remek vezetéstámogató rendszert fejlesztenek.". Reméljük, az autóik ugyanezzel a magabiztossággal küzdenek meg az útépítésekkel a jövőben.

(Borítókép: Waymo)

További cikkek a témában:

A Tesla sosem jut el a teljes önvezetésig a legnagyobb konkurensük szerint A Waymo vezérigazgatója szerint Elon Musk rossz irányt választott.

Borzasztóan lesújtó képet fest a Tesla vezetéssegítő rendszeréről egy friss videó Az AI Addict nevű Youtube-csatorna készítői azt akarták kipróbálni, a Tesla Full Self-Driving, azaz “teljes önvezetés” névre keresztelt funkciója mennyire alkalmas arra, hogy önállóan közlekedjen a városban. Mint kiderült, nagyjából semennyire.

A Waymo taxijában nincs sofőr A Waymo a Googlehoz kapcsolódó önvezető autós vállalkozás, megkezdte önállóan működő taxiszolgáltatását anélkül, hogy a kormány mögött emberek ülnének.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.