Vezető nélküli, de mégsem önvezető taxiszolgáltatás indul Las Vegasban

2021 / 08 / 02 / Bobák Áron
Vezető nélküli, de mégsem önvezető taxiszolgáltatás indul Las Vegasban
A Halo nevű cég vezető nélküli taxijai nem mesterséges intelligenciával közlekednek, hanem távirányítással irányítják őket 5G-hálózaton keresztül.

A The Verge leírása alapján a koncepció nagyjából az utazásmegosztó szolgáltatások és a közösségi autózás ötvözete lesz, vagyis nagyjából úgy kell elképzelni, mintha az Ubert kereszteznénk a MOL Limóval. Miután az utas megrendelte az autót, az távirányítással odavezet hozzá, innentől viszont a Halo autói hagyományos autóként működnek, amiket normál módon lehet irányítani. Amint az egyik utas kiszállt, a taxi visszakapcsol távirányítású módba, és már megy is a következő utashoz.

Az autók működéséhez szükséges 5G-hálózatot a T-Mobile biztosítja, de a taxik emellett más hálózatokat is igénybe vesznek majd. A szolgáltatást jelenleg sofőrökkel ellátott autókkal tesztelik, viszont a vállalat végső célja, hogy teljesen önműködő járműveket fejlesszenek ki. A Halo szerint a rendszert ennek érdekében úgy tervezték meg, hogy a járművek képesek legyenek tanulni abból, amit az emberi operátor csinál.

A nevadai városban nem ez az első érdekes koncepció a közlekedés megreformálására, hiszen az Elon Musk által létrehozott The Boring Company nemrég fejezte be azt az alagutat, amely a Las Vegas-i Kongresszusi Központ alatt fut, és Teslák fogják benne szállítani az utasokat. Las Vegas népszerű célpont az önvezető technológiával foglalkozó cégek körében is, a közelmúltban a Motional, korábban pedig a Lyft is üzemeltetett itt olyan önvezető autókat, amik sofőr nélkül közlekedtek. Bár ezeket nem tudtuk kipróbálni, de a tavalyi CES-en nekünk is lehetőségünk nyílt rá, hogy beüljünk egy robotautóba, ami kitűnően vizsgázott a város forgalmas útjain.

(Borítókép: T-Mobile)

További cikkek a témában:

Videón, ahogy néhány bója miatt menthetetlenül elakad egy robottaxi A Waymo egyik kocsija egy egészen ártatlan közlekedési helyzetben vesztette el teljesen a fonalat.

Az orosz önvezető autó pont úgy vezet, mint egy valódi sofőr Las Vegasban lehetőségünk volt rá, hogy kipróbáljuk a Yandex robotautóját, amiben az a legfurcsább, hogy mennyire nem furcsa.

Pszichedelikus élmény végigautózni a Boring Company frissen megnyílt Loop alagútjában Videón láthatjuk, milyen érzés utazni az alagútban, melyben 62 Tesla cirkál folyamatosan, hogy a 2,7 kilométeres távon szállítsa az utasokat.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.