Ép szaporodószervekkel fennmaradt dinoszaurusz kövületet találtak

2020 / 11 / 06 / Justin Viktor
Ép szaporodószervekkel fennmaradt dinoszaurusz kövületet találtak
A dinoszauruszok ma is élő leszármazottai a madarak, és a madarak kloákával rendelkeznek. Nem csoda hát, ha a Kína északnyugati részén kiváló állapotban előkerült fosszilis dinoszaurusz korpuszán kloákája, az ürítéshez és a párosodáshoz használt testnyílásának alakja is látható. Először a történelemben.

120 millió éves állat

A psittacosaurus egy korai ceratopsia, a Triceratops közeli rokona, körülbelül 120 millió évvel ezelőtt élt, és több mint egy évtizede nyilvános kiállításon is megtekinthető a frankfurti Senckenberg Természettudományi Múzeumban Németországban. Primitív tollairól és színezetéről már számos tudományos cikket írtak, a kloákát azonban csak most  vizsgálta meg az ausztráliai New England Egyetem  Phil Bell vezette kutatócsapata. 

A madarak és hüllők kloákát, azaz egyetlen nyílást használnak ürítésre, vizelésre, párzásra és tojásrakásra egyaránt, ezért mindig is azt feltételezték, hogy a dinoszauruszok is rendelkeztek velük. A psittacosaurus frissen felfedezett kloákája megerősíti ezt a várakozást.

A kloákának csak a külső része őrződött meg. A nyílás körülbelül 2 centiméter hosszú, egy szintben van a környező területtel, és nem áll ki, mint néhány más fajnál, valamint sötéten pigmentált szövet veszi körül. 


A kloáka a képen a psittacosaurus farkának alsó oldalán, a kép közepén lévő fekete, barázdált terület. (Kép: Senckenberg Természettudományi Múzeum)

További talányok

A belső anatómia sajnos nem maradt fenn, ezért a kövület nem oldja meg véglegesen a dinoszauruszok párzásával kapcsolatos kérdéseket. A kövület kloákájának azonban hosszanti nyílása van, ép úgy mint a krokodilokénak, mely faj pénisszel is rendelkezik. Ezzel szemben a legtöbb madárnak, vagyis a dinoszauruszok élő leszármazottainak, nincs pénisze.

"A kutatás nagy diadala, hogy egy ilyen kényes régió ilyen tökéletesen megőrződött, egy ilyen ősi kövületben. A legkülönbözőbb tesztrészeket találtuk már meg, de kloákát soha”  - mondta el John Long, az ausztráliai Flinders Egyetem munkatársa.

"Sajnos egyetlen kloáka nem sokat árul el. Nem lehet megállapítani belőle ennek az állatnak a nemét, de a kloáka krokodilokéhoz való hasonlósága arra enged következtetni, hogy ennek a dinoszaurusz-fajnak hímvesszője is lehetett."

"A psittacosaurus krokodilszerű kloáka-nyílása azt sugallja, hogy a gyíkokkal és a később másik irányba fejlődő madarakkal ellentétben a valószínűleg volt egy izmos, ventrálisan elhelyezkedő kopulációs szerve"

- ​​írták tanulmányukban a kutatók.

A legtöbb madár a kloákát a kloákához szorítva párosodik, az úgynevezett kloákás csóknak köszönhetően, így sok biológus azt feltételezi, hogy a dinoszauruszok is így párosodhattak. Egyes madaraknak, például a kacsáknak és a struccoknak azonban hosszú, rugalmas hímtagjaik is vannak, melyek párzás közben előkerülnek a kloákájukból. A kacsáknál a merevedésnek nevezett erekciós folyamat csupán a egyharmad másodpercet vesz igénybe.

“A modern madarak őseinek valószínűleg hímvesszői voltak, ezért az is elképzelhető, hogy azok a dinoszauruszok is rendelkeztek ezzel a szervvel, melyekből kifejlődtek. Teoretikusan vizsgálva a dolgot, nagyon nehéz lett volna a nagy dinoszauruszok párzása nagyon hosszú péniszek nélkül” - tette hozzá Long.

(Forrás: CSHL Kép: Pxfuel)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.