Evakuáltak egy repülőgépet egy kigyulladt Samsung Galaxy miatt

2021 / 09 / 01 / Perei Dóra
Evakuáltak egy repülőgépet egy kigyulladt Samsung Galaxy miatt
Nagyon úgy tűnik, hogy a Samsung készülékek vonzzák a bajt, mivel nem a mostani volt az első eset, hogy kigyulladt egy mobiltelefonjuk. Bár a cég hírneve ezúttal kevésbé sínylette meg a dolgot, ettől függetlenül elég kellemetlen az, ami az Alaska Airlines gépén történt a napokban.  

Akinek esetleg nem rémlik, a Samsung Galaxy Note 7-tel kapcsolatos fiaskóra céloztunk cikkünk bevezetőjében, amikor a gyártónak fel kellett függesztenie a mobil árusítását, miután több felhasználó arra panaszkodott, hogy a készülékük túlmelegedett és kigyulladt. Ez odáig vezetett, hogy a Samsung végül teljesen visszahívta a modellt, majd alapos vizsgálat alá vetette a problémát előidéző akkumulátorokat. Ez 2016-ban történt, majd 2019-ben a Galaxy S10 5G egyik példányával adódtak gondok.

Kigyulladnak-e a frissen megjelent Xbox konzolok? A héten debütált a Microsoft két új generációs gépe, és az erősebb Series X példányok kapcsán már jelentek meg aggasztó videók a közösségi médiában. A lángra kapott, füstölgő gép talán kamu, az viszont nem kizárt, hogy visszatér egy, az első Xbox kapcsán megismert technikai baki.

Ekkor egy dél-koreai Lee nevű felhasználó több olyan képet is posztolt, amin a kigyulladt 5G-s mobil látható, és elmondása szerint semmi olyan kárt nem okozott a készülékben, ami előidézhette volna a balesetet. A Samsung nem fizette vissza a férfinak az ezerkétszáz dolláros mobil árát, az AFP hírügynökségnek pedig azt nyilatkozták, hogy a mobil külső behatásra károsodott meg. Az ügy pontos részletei azonban meglehetősen zavarosak voltak, és mivel más esetekről nem nem érkezett bejelentés, nem is lehetett biztosan kijelenteni, hogy széleskörű lett volna a probléma.

Idén viszont újabb eset történt, és ezúttal a vészhelyzet miatt ki kellett üríteni a New Orleansból Seattle-be érkező menetrend szerinti járatot. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az Alaska Airlines gépe már földet ért, amikor a személyzetnek idő előtt le kellett szállítania az utasokat. Az incidens során többen megsérültek, két embert pedig kórházba szállítottak, viszont ha mindez előbb következik be, akkor a balesetnek súlyosabb következményei is lehettek volna.

A The Verge írta meg, hogy a pánikot egy Samsung Galaxy A21 okostelefon okozta. A tavaly bemutatott, középkategóriás modellt normál üzemmódban használta tulajdonosa,

amikor az eszköz hirtelen füstölni kezdett, és hosszú percekig égett.

Az utaskísérők azonnal felléptek, és ennek is köszönhetően végül nem történt nagyobb baj. A mobilt azonnal abba a rekeszbe tették, ami direkt a kigyulladó akkumulátoros készülékek kezelésére szolgál a repülőgépeken, majd gyorsan megkezdték az utasok evakuálását.

Perry Cooper, a seattle-i repülőtér szóvivője az eset kivizsgálását követően elmondta, hogy az okostelefon nem csupán egy kicsit megégett, de teljesen felismerhetetlenné vált. Az már csak a tulajdonos beszámolójából derült ki, hogy a szóban forgó készülék egy Samsung Galaxy A21 volt.

Az utasok az ezt a célt szolgáló evakuációs csúszdán elhagyták a gépet. A vészhelyzetben személyi sérülés is történt, ketten súlyosabban megsérültek. Egy személyt füstmérgezésre utaló panaszokkal, egy másikat pedig égési sérülésekkel láttak el a kiérkező mentők. Utóbbi nagy valószínűséggel a készülék tulajdonosa lehetett, ám ezt nem erősítette meg a repülőtér. Mindkettőjüket kórházba szállították további kivizsgálásra, több részletet azonban nem árultak el az állapotukról.

Az Alaska Airlines repülőjét az esetet követően azonnal levontatták a kifutópályáról. A repülőtér közleménye szerint a tűzeset nem okozott komolyabb fennakadást működésében, az utaskísérők gyors reakciójának köszönhetően, a riadt utasokat pedig idejében biztonságos helyre irányították.

Az eset kapcsán a The Verge újságírója megkereste a Samsungot: a vállalat szóvivője azt közölte, hogy vállalatuknál a biztonság az első és legfontosabb prioritás. Hozzátette: értesültek az esetről, hamarosan pedig további vizsgálatokba kezdenek, hogy még többet megtudjanak a kigyulladás körülményeiről.

(A fotó illusztráció, forrása: Getty Images Hungary) 

További cikkek a témában:

Tényleg tűzveszélyesek az elektromos autók? Az elektromos autók két okból szoktak kigyulladni. Vagy baleset következtében, vagy csak úgy. Pont, mint a benzinesek.

Kigyulladhatnak, ezért visszahívják az összes valaha készült Chevy Boltot A teljes program körülbelül kétmilliárd dollárjába kerül a General Motorsnak.

Hogyan maradt a levegőben egy Boeing 777, ha kigyulladt és szétesett az egyik hajtóműve? Egy Boeing 777-es egyik motorja kigyulladt és gyakorlatilag darabjaira hullott Denver felett, majd a United 328-as járata sikeres kényszerleszállást hajtott végre. A Wired utánajárt, hogyan csinálhatták.

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.