A Koppenhága külterületén nyíló új vertikális gazdaságban évente csaknem 1000 metrikus tonna zöldség termelését kezdik meg. A létesítmény által felhasznált energia kizárólag szélenergiából termelődik, így az üzemeltetés teljesen szén-dioxid-semleges.
100 százalék zöld energia
A toronyépületet a Nordic Harvest dán startup és a tajvani YesHealth Group vertikális farm-technológiai vállalat közösen hozták létre. A növényeket 14 egymás felett elhelyezkedő polcon termesztik, összesen több mint 75 000 négyzetméteren, a beltéri gazdaságban a hidropónia és a LED-es lámpák biztosítják a megfelelő körülményeket, kártevők híján természetesen növényvédő szereket sem kell használni. A létesítmény 100 százalékban szélenergia hasznosításával működik, így az üzemeltetés szén-dioxid negatív.
Dánia összes zöldsége
A teljes kapacitás elérésével, nagyjából a jövő év végére a létesítmény rengeteg ételt állíthat majd elő. A terményt egy éven belül akár 15-ször is be lehet majd takarítani talaj és napfény nélkül. Az ültetéstől az ellenőrzésen keresztül, a terménybetakarításig mindent automatizált robotok végeznek majd el.
A Nordic Harvest szerint az ehhez hasonló masszív létesítmények nagy hatással lesznek majd a globális friss élelmiszer-kínálatra. Megdöbbentő, de ha csupán 20 futballpályányi vertikális gazdaságot képzelünk el példakánt, egy ekkora üzemben már elegendő zöldséget termelhetnének egész Dánia számára.
A YesHealth a koppenhágai létesítményen kívül is tervez még vertikális farmokat, a vállalat reményei szerint 2021-ben a Kelet-Ázsiai és a Közel-Keleti piacokra is tovább terjeszkedhetnek.
(Kép: YesHealth)
Ez is érdekelhet:
A világ legjobb ötletei #3 Hét hektáros ingyenes élelmiszer-erdő Atlantában
Atlantának hatalmas használaton kívüli földterületei vannak, a városi tanács pedig jóváhagyta, hogy ezeket a megüresedett földeket Georgia állam első élelmiszer erdejévé változtassák.
Nemsokára forgalomba hozzák az első erőszakmentes, laborban növesztett húsból készülő terméket
A húsevéshez tömegesen kell az állatokat leölni, ami sokak szerint nem helyes. A globális húsfeldolgozó ipar nem csupán a lelkiismeretünket, de a környezetünket is súlyos mértékben terheli. Szerteágazó hatásaitól gyorsul a bolygó felmelegedése, mérgeződik a talaj és a növényzet, csökken a biodiverzitás. A jövő azonban már megjelent a láthatáron, a laborban növesztett “tiszta hús” képében.
Tíz környezettudatos, zöld épület a világ minden tájáról
A zöld épülettervezés arra sarkallja a tervezőket, hogy túllépjenek a kódexeken, javítsák az épület általános teljesítményét és minimalizálják az életciklus környezeti hatásait. Amíg a helyi jogszabályok nem támogatják intenzíven a zöld folyamatokat és szabványokat, addig az egyes ingatlantulajdonosokon múlik, hogy pontosan milyen környezetben élünk.
Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!