Évente ezer tonna zöldség egy dán vertikális farmból

2020 / 12 / 16 / Justin Viktor
Évente ezer tonna zöldség egy dán vertikális farmból
A Koppenhága külterületén nyíló új vertikális gazdaságban évente csaknem 1000 metrikus tonna zöldség termelését kezdik meg. A létesítmény által felhasznált energia kizárólag szélenergiából termelődik, így az üzemeltetés teljesen szén-dioxid-semleges.    

100 százalék zöld energia

A toronyépületet a Nordic Harvest dán startup és a tajvani YesHealth Group vertikális farm-technológiai vállalat közösen hozták létre. A növényeket 14 egymás felett elhelyezkedő polcon termesztik, összesen több mint 75 000 négyzetméteren, a beltéri gazdaságban a hidropónia és a LED-es lámpák biztosítják a megfelelő körülményeket, kártevők híján természetesen növényvédő szereket sem kell használni. A létesítmény 100 százalékban szélenergia hasznosításával működik, így az üzemeltetés szén-dioxid negatív. 

Dánia összes zöldsége

A teljes kapacitás elérésével, nagyjából a jövő év végére a létesítmény rengeteg ételt állíthat majd elő. A terményt egy éven belül akár 15-ször is be lehet majd takarítani talaj és napfény nélkül. Az ültetéstől az ellenőrzésen keresztül, a terménybetakarításig mindent automatizált robotok végeznek majd el. 

A Nordic Harvest szerint az ehhez hasonló masszív létesítmények nagy hatással lesznek majd a globális friss élelmiszer-kínálatra. Megdöbbentő, de ha csupán 20 futballpályányi vertikális gazdaságot képzelünk el példakánt, egy ekkora üzemben már elegendő zöldséget termelhetnének egész Dánia számára.

A YesHealth a koppenhágai létesítményen kívül is tervez még vertikális farmokat, a vállalat reményei szerint 2021-ben a Kelet-Ázsiai és a Közel-Keleti piacokra is tovább terjeszkedhetnek.

(Kép: YesHealth)

Ez is érdekelhet:

 

A világ legjobb ötletei #3 Hét hektáros ingyenes élelmiszer-erdő Atlantában Atlantának hatalmas használaton kívüli földterületei vannak, a városi tanács pedig jóváhagyta, hogy ezeket a megüresedett földeket Georgia állam első élelmiszer erdejévé változtassák.

Nemsokára forgalomba hozzák az első erőszakmentes, laborban növesztett húsból készülő terméket A húsevéshez tömegesen kell az állatokat leölni, ami sokak szerint nem helyes. A globális húsfeldolgozó ipar nem csupán a lelkiismeretünket, de a környezetünket is súlyos mértékben terheli. Szerteágazó hatásaitól gyorsul a bolygó felmelegedése, mérgeződik a talaj és a növényzet, csökken a biodiverzitás. A jövő azonban már megjelent a láthatáron, a laborban növesztett “tiszta hús” képében.

Tíz környezettudatos, zöld épület a világ minden tájáról A zöld épülettervezés arra sarkallja a tervezőket, hogy túllépjenek a kódexeken, javítsák az épület általános teljesítményét és minimalizálják az életciklus környezeti hatásait. Amíg a helyi jogszabályok nem támogatják intenzíven a zöld folyamatokat és szabványokat, addig az egyes ingatlantulajdonosokon múlik, hogy pontosan milyen környezetben élünk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.