Évente ezer tonna zöldség egy dán vertikális farmból

2020 / 12 / 16 / Justin Viktor
Évente ezer tonna zöldség egy dán vertikális farmból
A Koppenhága külterületén nyíló új vertikális gazdaságban évente csaknem 1000 metrikus tonna zöldség termelését kezdik meg. A létesítmény által felhasznált energia kizárólag szélenergiából termelődik, így az üzemeltetés teljesen szén-dioxid-semleges.    

100 százalék zöld energia

A toronyépületet a Nordic Harvest dán startup és a tajvani YesHealth Group vertikális farm-technológiai vállalat közösen hozták létre. A növényeket 14 egymás felett elhelyezkedő polcon termesztik, összesen több mint 75 000 négyzetméteren, a beltéri gazdaságban a hidropónia és a LED-es lámpák biztosítják a megfelelő körülményeket, kártevők híján természetesen növényvédő szereket sem kell használni. A létesítmény 100 százalékban szélenergia hasznosításával működik, így az üzemeltetés szén-dioxid negatív. 

Dánia összes zöldsége

A teljes kapacitás elérésével, nagyjából a jövő év végére a létesítmény rengeteg ételt állíthat majd elő. A terményt egy éven belül akár 15-ször is be lehet majd takarítani talaj és napfény nélkül. Az ültetéstől az ellenőrzésen keresztül, a terménybetakarításig mindent automatizált robotok végeznek majd el. 

A Nordic Harvest szerint az ehhez hasonló masszív létesítmények nagy hatással lesznek majd a globális friss élelmiszer-kínálatra. Megdöbbentő, de ha csupán 20 futballpályányi vertikális gazdaságot képzelünk el példakánt, egy ekkora üzemben már elegendő zöldséget termelhetnének egész Dánia számára.

A YesHealth a koppenhágai létesítményen kívül is tervez még vertikális farmokat, a vállalat reményei szerint 2021-ben a Kelet-Ázsiai és a Közel-Keleti piacokra is tovább terjeszkedhetnek.

(Kép: YesHealth)

Ez is érdekelhet:

 

A világ legjobb ötletei #3 Hét hektáros ingyenes élelmiszer-erdő Atlantában Atlantának hatalmas használaton kívüli földterületei vannak, a városi tanács pedig jóváhagyta, hogy ezeket a megüresedett földeket Georgia állam első élelmiszer erdejévé változtassák.

Nemsokára forgalomba hozzák az első erőszakmentes, laborban növesztett húsból készülő terméket A húsevéshez tömegesen kell az állatokat leölni, ami sokak szerint nem helyes. A globális húsfeldolgozó ipar nem csupán a lelkiismeretünket, de a környezetünket is súlyos mértékben terheli. Szerteágazó hatásaitól gyorsul a bolygó felmelegedése, mérgeződik a talaj és a növényzet, csökken a biodiverzitás. A jövő azonban már megjelent a láthatáron, a laborban növesztett “tiszta hús” képében.

Tíz környezettudatos, zöld épület a világ minden tájáról A zöld épülettervezés arra sarkallja a tervezőket, hogy túllépjenek a kódexeken, javítsák az épület általános teljesítményét és minimalizálják az életciklus környezeti hatásait. Amíg a helyi jogszabályok nem támogatják intenzíven a zöld folyamatokat és szabványokat, addig az egyes ingatlantulajdonosokon múlik, hogy pontosan milyen környezetben élünk.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.